Centered Riding: centreren

Centreren: basic van Centered Riding

In Gezondheid, Grondwerk, Paardengedrag en communicatie by Margeet Bouwmeester6 Comments

In mijn eerste Natuurlijk Paarden blog, Centered Riding, waardevol voor élke ruiter!, heb ik verteld over het ontstaan van Centered Riding (CR). Hier gaf ik aan dat er binnen CR een aantal basis principes (Basics) opgesteld zijn die de ruiter helpen naar een dynamische balans, namelijk: • Zachte ogen (blog 2); • Blokken bouwen (blog 3); • Effectieve ademhaling (blog 4); • Centreren; • Clear Intent; • Gronden / Aarden.

Deze blog gaat over het centreren, het vierde principe van de Basics. Centreren is voor ons westerlingen het moeilijkst vatbaar. In de oosterse martial arts, zoals aikido, tai chi, qi kong is centreren het belangrijkste aspect om bijzonder krachtig te zijn zonder spiergebruik. Zo is centreren niet alleen belangrijk tijdens het paardrijden, maar levert het ook bij vele andere sporten een voordeel op als je de energie vanuit je center kunt toepassen, denk bijvoorbeeld aan golven, skiën, tennissen en bowlen. Centreren zorgt mede voor een optimale balans, coördinatie, dynamiek, soepelheid en zachtheid. Hoe zit dat nu met paardrijden?

Centreren volgens Sally Swift:

Sally Swift, grondlegster van Centered Riding vertelt over centreren: “Om effectief controle over je eigen lichaam en je paard te hebben is het handig om je centrum te vinden. Als je een ruiter observeert en de ruiter lijkt uit balans, beweegt schokkerig en zit stijf dan is het vrijwel altijd omdat deze niet gecentreerd is.  Wanneer we ons correct centreren kun je eenvoudig met je paard meebewegen en kun je samen met je paard bewegen vanuit een dynamische balans."

Hoe vind je jouw centrum?

Leg je hand op je onderbuik met je duim op je navel. Leg je andere hand op je onderrug. Tussen je handen voor je wervelkolom bevindt zich het centrum van balans, centrum van energie en centrum van controle. Hier bevindt zich ook de “core”van het lichaam. Core is binnen de fitness de benaming voor het centrum van het lichaam. De core kan worden gezien als alle spieren in de romp van het lichaam afgezien van de spieren van de ledematen.

Diep in lichaam, dicht bij de lage rug, bevindt zich ook de grootste zenuwbundel in het lichaam dat mede spieren controleert. Ter hoogte van dit grote zenuwcentrum en de sterke balans spieren bevindt zich je centrum. (zie de tekening bovenaan deze pagina).

Hoe zet je je centrum effectief in?

Om met je centrum te werken en deze te kunnen controleren, gebruik je zachte ogen om bewust te worden van je lichaam en je ademhaling te optimaliseren. Wees je ook bewust van je wervelkolom dat alle wervels gestapeld zijn tot tussen je oren. Dit maakt je wervelkolom lang en helpt je om optimaal en effectief te ademen. Laat je ademhaling omlaag glijden door je lichaam. Sta toe dat je bewustzijn naar je centrum gaat. Door deze oefening te doen wordt je bewust dat je kunt ademhalen naar en door je centrum.

Bewust van je centrum door beelden

Gebruik van images (beelden) kan je helpen om bewust te worden van je centrum. Als voorbeeld: verbeeld je dat je centrum een bol is van plastic, metaal of rubber of dat je center een generator is die energie opwekt.

centreren: vind je core van je lichaam

Bedenk een beeld dat past bij jou en je paard en dat voor jou werkt, hou het vast. Iedere keer dat je dat plaatje oproept ben je gecentreerd. Sally leerde mij: “Maak je centrum zoals je je paard wenst”.  Is dat aktief: “maak je centrum aktief”. Is dat rustig: “maak je centrum rustig en traag”. En echt: het werkt.

Centreren: je lichaam als een tuimelaar

In het boek “Centered Riding’ geeft Sally Swift het beeld van een tuimelaartje, een poppetje met het zwaartepunt in de basis. Je kan de top van het tuimelaartje omver duwen en iedere keer zal het tuimelaartje weer in balans eindigen.

Dit is zoals je lichaam hoort te voelen, zo stabiel en diep in de basis (je bekken) dat de top (je bovenlichaam) vanzelf gebalanceerd en boven je bekken blijft, rechtop .

Indien je het moeilijk vindt om jezelf te leren centreren, neem de tijd en geef je lichaam een kans en forceer dit niet. Blijf gebruik maken van je image (beeld) of de gedachte die werkt voor jou. Ga met je aandacht naar je centrum en wees stil. Adem naar je centrum.

Wat is het voordeel voor jou als ruiter?

Als je gecentreerd bent als ruiter ervaar je een stevige dynamische balans, controle en energie. Je zwaartepunt is lager en je bovenlichaam lijkt lichter, meer stabiel en makkelijk te bewegen. Jouw zit en bekken lijken zwaarder en gebalanceerd. Spanning in je lichaam die de beweging blokkeert verdwijnt. Je zult je ontspannen voelen en klaar om te rijden. Het paard zal het verschil merken en jij natuurlijk ook.
Dit is omdat het eenvoudiger wordt om je paard te volgen in zijn beweging en andersom.

centered riding oefening: centreren

Een oefening:

Een oefening die je zonder paard kunt doen om het gevoel te ervaren van gecentreerd zijn is de volgende:

  • sta met je voeten iets van elkaar (let op dat je knieën en heupgewrichten niet op slot staan);
  • leg een hand op je buik en je onderrug;
  • sluit je ogen en beeld je in dat zich tussen je handen een bol bevindt.

Deze bol kun je groot maken, klein maken, zwaar, licht en een kleur geven. De bol kan achterwaarts draaien en voorwaarts draaien. Ook kan deze bol omhoog, bijvoorbeeld naar je linkerschouder, naar je rechtervoet of net onder je ribben. Verplaats deze bal naar diverse plaatsen in je lichaam en ervaar wat dit betekent voor je balans.

Wanneer sta je het stevigst? Wat gebeurt er als je de bal naar je linkerschouder brengt? Gebeurt er iets met je balans? En hoe voelt het als je de bal net onder je navel is vóór je ruggenwervel?

Centreren oefenen op je paard

Neem deze oefening mee op je paard. Laat de bal voorwaarts draaien en ervaar wat dit doet met je balans, draai de bal achterwaarts en voel het effect.

Nu ga je stappen met lange teugel. Tijdens de stap verbeeld je dat je centrum heel klein is alsof het een speldenknopje is dat achterwaarts draait en merk hoe je paard hierop reageert.

Het zou zomaar kunnen dat je paard hierdoor heel langzaam gaat stappen of zelfs stopt. Maak je centrum ook eens groot en laat deze traag achteruit draaien, je paard zou zo maar actiever kunnen gaan stappen vanuit zijn achterhand.

Centreren is dus de moeite waard om mee te gaan spelen. Zeker nu de laatste tijd de houding en zit van de ruiter zo’n actueel topic is.

Wees je hierbij ook bewust van de overige 3 basics, ademhaling, blokken bouwen en zachte ogen.

Centered Riding helpt je om beter te zitten en harmonieus te gaan bewegen samen met je paard!

Hilton Hebs Herballs - kruidensnoepjes ideaal voor stretching voor paarden

Giveaway

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en win een 2 kg zak Hilton Herbs Herballs kruidensnoepjes voor je paard! Ideaal voor stretchoefeningen om de spieren van je paard soepel te houden. Zónder melasses, geen toegevoegde suikers en geen chemische toevoegingen. Zelfs geschikt voor paarden die snel hoefbevangen raken. Benieuwd hoe je Herballs kunt gebruiken? Je leest het in deze blog.
Aanmelden voor de nieuwsbrief.

Margeet Bouwmeester

Margreet Bouwmeester

Awareness trainer voor paard en ruiter | Centered Riding training en opleiding
Blogs   | Alona

Leave a Comment