buitenkijken viva ranch

Buitenkijken: paddock paradise op 4000 vierkante meter

In Do It Yourself, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque15 Comments

Een beperkte ruimte is ideaal om als een paddock paradise in te richten. In dit verslag van de Viva Ranch zie je hoe zij met een beperkt budget op 4000 m² ruim 400 meter track hebben aangelegd. Ook hebben ze diverse zelfgemaakte slowfeeders in gebruik. Kijken jullie mee?

“Natuurlijk hebben we liever vier hectare voor vier paarden, maar dit is voor de meeste mensen in België en Nederland niet realiseerbaar. Een beperkte ruimte is uitermate geschikt om een Paddock Paradise in te richten. Op een kleine halve hectare kun je geen vier paarden 24/7 buiten houden, maar wel een track van 400 meter aanleggen. Hierdoor krijg je een Paddock Paradise met meer dan voldoende plaats voor vier paarden.

In dit artikel beschrijven we alle stappen om van braakliggende landbouwgrond op een budgetvriendelijke manier een Paddock Paradise te maken. Hoe we tot het plan gekomen zijn, wat we aangepast hebben gedurende de uitvoering, welke zaken we achteraf geoptimaliseerd hebben en wat we anders zouden doen als we opnieuw zouden beginnen.

viva-ranch-1

Once in a lifetime opportunity…

Wij hadden ons voorgenomen om alleen eigen paarden te gaan houden als we dit vlak bij huis op een natuurlijke, paard- en budgetvriendelijke manier konden realiseren. Toen in de lente van 2013 de landbouwgrond aan de overkant van de zandweg waar we wonen te koop kwam te staan, kwam onze droom in een stroomversnelling. In de lente van 2014 was onze Paddock Paradise gerealiseerd en kwamen onze eerste paardjes Koby en haar dochter Sissje. Sinds oktober hebben ze ook gezelschap van de veulens Sheerza en haar halfzus Seren. Het zijn echte Irish Cobs dames met lange manen en mooie sokken, maar je mag ze ook tinker noemen, fanatiek zijn we niet. We verwerkten onze namen Viki & Valentijn in de naam van onze Paddock Paradise en doopten deze “Viva Ranch”.

21

Hoe maak je een Paddock Paradise plan?

We wilden graag een Paddock Paradise met pool, berg, rolplaats, roundpen, piste, verschillende ondergronden, boomstammen als hindernis, een natuurlijk ogende omgeving met veel aanplanting van bomen en struiken die als schuilplaats en voer voor de paarden kunnen dienen. En we hadden 4.000 m2 grond vol onkruid, een budget van € 2.500 en twee paar handen.

Onmogelijk hoor ik je denken. Toch niet indien je de schuilstal, hooi opslagtent, houten omheining, water en elektriciteitsvoorzieningen even buiten beschouwing laat. Hieronder zie je de plattegrond van hoe het geworden is. Voor meer info over welk budget je voor wat moet voorzien, kun je terecht op www.paddockparadise.info.

paddock paradise plattegrond

Je bent de meeste tijd kwijt aan de studie, het googelen en het opstellen van de meest ideale plattegrond. Na twee maanden en twintig versies op papier later, was dit het plan dat we gingen omzetten in realiteit. Met een beetje creativiteit kan je een beperkte ruimte optimaal en compact inrichten.

Dit vind je allemaal in ons Paddock Paradise:

 • knotwilgen waar mogelijk zonder het zicht vanuit het huis te hinderen
 • rechte track van drie meter breed in acht-vorm (rondom)
 • meer natuurlijke track met boomstammen als hindernis diagonaal
 • mogelijkheid om 3 aparte paddocks te maken zonder de buitenste track te onderbreken
 • roundpen en rolplaats gecombineerd
 • rijbak en weide gecombineerd
 • pool en berg naast elkaar
 • belangrijkste voederplaats en opslag aan de ingang
 • slowfeeders op meerdere plaatsen om de beweging te stimuleren
 • schuilstal en zadelkamer centraal
 • bosjes kruiden tussen de knotwilgen voor optimale groei in functie van uitzaaiing
 • verhardingen met betontegels en mengpuin (gemalen bouwafval)
 • voldoende plaats voor de mest/composthopen
 • een aparte mesthoop voor na de ontworming
 • plaats voor auto met trailer
 • langs drie zijden een grachtje zodat het water goed weg kan

De uitvoering

Het was de bedoeling om de grond nog in te laten zaaien in de herfst van 2013. De planning van de loonwerker en het weer hebben hier echter anders over beslist, waardoor het land voor de winter alleen geploegd kon worden. Dan maar eerst alles aanleggen en daarna met de hand zaaien. Het plan is zo opgevat dat alle plaatsen nog bereikbaar zijn met een tractor, maar het fijne werk zoals inzaaien is niet meer mogelijk als er 228 palen in de grond staan.

Na het ploegen werden de grote lijnen uitgezet en hebben we de 31 knotwilgen stekken in de grond gezet. De volgende stap was om de grachtjes te graven en de track zo op profiel te zetten voor optimale afwatering. Daarna werd de pool gegraven en de berg aangelegd. Dan kwamen de palen en draad: honderd palen van 180cm voor de binnen omheining (afwerking op 115cm), zestig van 200cm voor de buiten omheining (afwerking op 135cm) en twintig van 250cm voor de hoeken. Aangezien we een beroepsontsnapper in de kudde hebben, kozen we aan de straatkant en langs de buren voor een houten omheining.

19

Ondertussen werd het maart 2014 en tijd om te zaaien! We hebben gekozen voor biologisch graszaad, een speciaal paardenmengsel met ook klaver. Dat we nu alles mooi afgezet hebben en de tracks niet meer moeten inzaaien is een voordeel want graszaad is niet goedkoop. Maar voor de rest heeft dit vooral nadelen. We zijn gestart met een 3-in-1 rotor-, zaai- en walscombinatie. Deze bleek echter niet opgewassen tegen een geploegde grond en heeft tot twee keer toe de geest gegeven. Dan maar eerst rotoreggen met een gewone motoculteur, inzaaien met het gardena bakje en daarna met de rol er over. Als je echt alles zelf wenst te doen is dit vooral even afzien, maar de voldoening is enorm als alles gedaan is. Op VivaRanch.be kun je ons verhaal helemaal volgen met foto’s.

De aanpassingen

In België en Nederland blijft modder een uitdaging, ook in een Paddock Paradise. Eerst ploegen en dan met de kraan de track op profiel zetten met een helling van 2 à 5° voor optimale afwatering voorkomt al veel ellende.

Aan de voorkant waar we opgehoogd hebben en bij de slowfeeders hebben we met momenten nog wel een modder probleem. Zoeken naar gratis grindtegels op Kapaza en Marktplaats biedt een oplossing. Hou er wel rekening mee dat niemand deze zomaar gratis weg doet, ze zijn namelijk loodzwaar. Verder hebben we ook mengpuin (0-40mm) gebruikt. Dit is ideaal om de hoeven te laten slijten, één keer per twee maanden bijvijlen volstaat momenteel. Voordat we het mengpuin hadden, moesten we dit nog elke twee weken doen om het zelfde resultaat te behalen.

Nu we beslist hebben om de track vooraan volledig te verharden, kiezen we wel voor betonpuin van 0-20mm. Dit zal sneller vastliggen en geeft zo minder problemen bij het mestruimen. In het mengpuin zit veelal ook afval zoals ijzer en glas, het bespaart je dus heel wat uitzoekwerk door voor het iets duurdere puin te kiezen.

Beweging stimuleren… hoe komen we aan 30 km per dag?

Op basis van time-lapse beelden en GPS tracking een overzicht van veertig dagen beweging waarvan we één dag in detail bekijken. Helaas komen we momenteel nog maar aan 6 km per dag. We zien het als een uitdaging om dit te verhogen naar 10 km door de omgeving en de slowfeeders aan te passen.

Slowfeeders!

Het begon allemaal met gulzige en verspilzuchtige paarden die overgewicht kregen en voor € 1 aan hooi per dag vertrappelden. Hier moest een oplossing voor zijn.

De palletbox versie 0.1: Betonijzer met mazen van 7,5 cm
We zijn tot inzicht gekomen dat het ijzer niet goed kan zijn voor hun tanden op lange termijn. Ze hebben ook snel door hoe het werkt dus het is meer een anti-mors feeder. Wij hebben gekozen voor een efficiënte opstelling slowfeeder, poortje en hooibaal. Niet onbelangrijk: Zet de box vast anders staat deze de volgende dag niet meer voor het poortje. Of je nu voor een rooster of net in een frame gaat, plaats de ketting bevestiging steeds in het midden van je bak zodat je niet hoeft te vissen op de bodem. Bij nat winterweer is dit echt niet aangenaam.

slowfeeder

De palletbox versie 0.2: Net met mazen van 3 cm in ijzeren frame
Lukt aardig maar ook voor onze paarden gaat dit na een week oefenen nog te vlot binnen.

slowfeeder

De palletbox versie 0.3 = versie 0.1 + versie 0.2
Deze vertraagt echt goed, maar hebben we niet in gebruik gehouden omwille van de schade aan de tanden die veroorzaakt kan worden op lange termijn.

slowfeeder

De palletbox versie 1.0 = versie 0.2 + stro
Een grote plak hooi, een klein plakje stro en een net met mazen van 3 cm is voor onze paarden de ideale slowfeeder. Er wordt gewerkt aan versie 2.0, een interval slowfeeder die enkele keren per dag automatisch open gaat en na 15 minuten weer sluit.

slowfeeder

Het 15 kg net
Zonder gevecht met paarden, netten en karabijnhaken ineens een heel pakje in de slowfeeder schuiven? Ja het kan! Deze is bereikbaar en gemonteerd achter de schrikdraad, dus kan ook niet afgebroken worden.

slowfeeder

Het 2 kg net
Prima slowfeeder maar niet op de grond bruikbaar bij regenweer.

slowfeeder

De grote ton
Prima slowfeeder met deksel zodat het hooi minder nat wordt.

slowfeeder

De kleine ton
Prima slowfeeder met deksel zodat het hooi minder nat wordt, maar dan de kleinere variant.

slowfeeder

De slowfeeder ruif
Het ziet er niet natuurlijk uit maar is voor ons wel het summum. Elke ochtend en avond gaat hier de helft van het hooi in met een klein pakje stro op. De restjes van de vorige voederbeurt (meestal enkel nog wat stro) komen dan al dan niet nat boven op het net te liggen zodat we niet verspillen. Verder vullen we de zes slowfeeders en als het weer te toelaat ook de hooikussens en hier en daar een mini hoopje los hooi. De slowfeeder ruif is dus minder favoriet door het stro, maar geeft wel de garantie dat alle paarden kunnen eten zonder dat de veulens opgejaagd worden. Het is de bedoeling om ook hier een interval slowfeeder van te maken die enkele keren per dag automatisch open gaat en na 15 minuten weer sluit.

slowfeeder hooiruif

Enkel ruwvoer?

Van mei tot oktober mogen de paarden één à twee uur per dag op de weide en krijgen ze daarnaast een goede portie hooi. Onbeperkt hooi geven is voor onze paarden geen optie want dan krijgen we olifanten. Enkel ruwvoer met de juiste liksteen? Voor veel paarden kan het, maar voor veulens zeker na een wormbesmetting kiezen wij  ervoor om mineraalbrokjes bij te geven. Elk paard krijgt dus naar behoefte een gezond extraatje met beperkt suiker-, zetmeel- , ijzergehalte en zonder melasse. Zeker voor onze grootste artiest Sissje is honderd gram per dag meer dan voldoende. Zij eet namelijk nog steeds onder de draad door en eet zo de grasrandjes langs de track op, zelfs met een extra draadje om dit te voorkomen. De andere paarden durven dit niet.

Wil je mee ideeën uitwisselen over het aanleggen en onderhouden van een Paddock Paradise of heb je meer vragen? Dan kan dit via onze Paddock Paradise groep en onze Facebook pagina. Hier delen we ook regelmatig updates, foto’s en fimpjes. We zien je graag daar!”

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

 1. Beste,
  Zoveel inspiratie hier. Ik zou graag spoedig aan een paradise paddock bouwen. Kunnen jullie mij contacteren aub?
  Mvg

 2. hallo,

  hoe pakken jullie het probleem van de mest aan? lopen jullie elke dag het hele parcours af om de mest op te scheppen? Dat lijkt me een hele opgave.

  met vriendelijke groeten,
  bart

 3. Geweldig, nog meer insperatie dankzij jullie site! Sinds 7 maanden mijn eigen huisje met grond, sinds 2 maanden begonnen met een paddocks paradise dankzij jullie :)!

 4. Ik heb een Tinker die heel snel dik wordt en zou graag voor haar jullie versie slowfeeder 1.0 uitproberen. Hoe kom je aan zo’n ijzeren frame? Ben zelf niet zo handig.

 5. Mijn hart ging sneller kloppen van dit artikel, zo mooi doordacht. En vooral niet vierkant gedacht!

  Tsee heb nog nooit zoveel vernieuwende ideeën bij elkaar gezien. Een waar paradice.

 6. Beste, nemen jullie ook 2 pony’s op pension, een fjord en connemara en zo ja hoeveel kost het pension, hebben jullie ook een piste.
  Met vriendelijke groeten,

  Sonja

  1. Author

   Hoi Sonja, dat kun je het beste even op de Facebook pagina van de Viva Ranch zelf vragen. Je kunt ze benaderen via een privé bericht.
   Groetjes, Linda

Leave a Comment