Paarden zijn sobere dieren. Ze eten van nature moeilijk verteerbare grassen en kruiden. Deze zijn arm aan suikers en eiwitten en rijk aan vezels. Het zit in hun natuur om de hele dag door te eten, om zo toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Daar is hun spijsverteringsstelsel ook op ingesteld.
Onze reguliere manier van weidebeheer voorziet echter niet in deze behoefte. Gras komt te snel op, is te ‘rijk’, niet divers genoeg en vaak gewoon niet geschikt voor paarden. Met alle gezondheidsgevolgen van dien. Waar moet je dan op letten voor een gezonde, natuurlijke paardenwei? Natuurlijk weidebeheer voorziet het best in de natuurlijke behoefte van je paard.
De basis voor een gezonde wei
De bodem is dé basis voor een gezonde wei. Is de bodem uit balans, dan is je wei ook uit balans. Hoe zorg je dan voor een gezonde bodem? Allereerst door te zorgen dat de grond gezond is, voldoende voedingsstoffen bevat en een juiste pH-balans heeft. Verdiep je ook in het type bodem dat je hebt. Kleigrond heeft weer andere dingen nodig dan zandgrond.
Laat één keer in de paar jaar een goede bodemanalyse doen, zodat je weet welke stoffen er nog aangevuld moeten worden in de bodem. Met een bodemanalyse weet je in ieder geval dat je niet voor niets producten koopt en gebruikt.
Diversiteit in grassoorten
Zaai je wei in met verschillende grassoorten die geschikt zijn voor paarden. Daardoor kan er natuurlijke diversiteit in het weiland ontstaan, waardoor een paard zelf kan kiezen wat hij wil eten en meestal ook nodig heeft. Er zijn diverse graszaadmengsels te koop met grassoorten die bij het verteringsstelsel van een paard passen én bij jouw bodem. Zorg dat grassen de kans krijgen om te groeien en bloeien en zet dan pas je paard in je wei. Dit is beter voor je paard en beter voor je wei.
Kruiden en bloemen inzaaien
Kijk eens goed rond in je wei, want wat een prachtige kruiden groeien daar waarschijnlijk al. Om er een paar te noemen: paardenbloem, brandnetel, weegbree of zelfs mariadistel. Wil je dit nog meer stimuleren voor je paard? Zaai dan een (medicinaal) kruidenmengsel in. Laat de kruiden en bloemen echt tot bloei komen, dan kunnen ze zich voortplanten en verspreiden. Is dit op de een of andere manier niet haalbaar, kun je bijvoorbeeld ook een stukje afzetten of een kruidenstrook maken.
Extra leuk: zaai ook een bloemenmengsel speciaal voor vlinders en bijen in je wei. Goed voor deze bedreigde diersoorten én goed voor je wei, want zij zorgen dat je bloemen, grassen en kruiden weer verder verspreiden.
Natuurlijke bemesting
Het is ook voor natuurlijk weidebeheer niet voldoende om ‘gewoon de paardenmest in de wei te laten liggen’. Ook in een natuurlijke wei is het beter om de mest te verwijderen. Geef wel voeding aan de bodem, maar jaag de planten niet op zoals je met reguliere bemesting zou doen. Compost en gecomposteerde paardenmest zijn hiervoor geschikt.
Pas geen directe stikstofbemesting toe. Dit is slecht voor het milieu en brengt de bodem uit balans. Kies voor plantensoorten die stikstof uit de bodem beschikbaar maken voor andere planten. Klaver is hiervoor een geschikte soort.
Bang voor onkruid?
Natuurlijk weidebeheer betekent niet dat je wei binnen een mum van tijd vol staat met onkruid. Als je zorgt dat je bodem is goede conditie is, zul je een gezonde basis hebben voor een gezond weiland. Het gras dat je gezaaid hebt zal groeien, met inderdaad wat (on)kruid dat bij de bodem past. Je kunt de bodemconditie een beetje bijsturen en voorkomen dat ongewenste kruiden de overhand krijgen, bijvoorbeeld door het strooien van kalk of aanvoeren van een andere voedingsstof.
Giftige planten
Eventuele giftige planten kun je het beste gewoon met de hand verwijderen. Loop regelmatig door je wei en trek giftige planten er meteen uit, zeker voordat ze in bloei komen. Ik ben zeker nog een paar jaar Kruiskruid uit de grond aan het trekken. Toen wij hier iets meer dan een jaar geleden kwamen, stond het tot aan mijn schouders (joepie). Ik zie het na één seizoen al verminderen, gewoon stug volhouden dus.
Laatste tips voor natuurlijk weidebeheer
1. Voorkom overbegrazing en laat planten, kruiden en grassen die je wel in je wei wilt hebben tot bloei komen. Zo kunnen ze zich voortplanten.
2. Zolang de wei nog een te hoog aandeel grassen heeft die niet geschikt zijn, is het verstandig je paard maar een paar uur per dag op de wei te zetten. Of als je net als ik weinig wei hebt, want anders is ie zo leeg :)
3. Het blijft altijd belangrijk om goed en veel ruwvoer bij te voeren. Het hele jaar door, ook in de zomer.
4. Heb een beetje geduld. Het kan lang duren voordat je bodem en de planten goed in balans zijn en in het begin is het best veel werk. Zeker als je van een echte ‘koeienproductiewei’ een natuurlijke paardenwei wilt maken, heb je een lange adem nodig. De bodem kan wel vijf jaar nodig hebben om te herstellen en uit te groeien tot een prachtige, bloeiende paardenwei vol diversiteit en gezondheid.
Ga jij ook lekker aan de slag dit nieuwe seizoen? Wij in ieder geval wel, en we zullen jullie natuurlijk op de hoogte houden van dit hele proces.
Bron: Bio-Ron
Comments
Mijn dierenarts gaf aan dat ik het beste iedere 3 weken mijn koudbloed paarden (2 tinkers plus 1 Shetlander) op een anders stukje land kan zetten.
En ieder stuk tenminste 3 maanden rust geven. Dit ivm inperken kans op worm besmetting.
Dat betekent dat ik minimaal 5 weides moet maken van ca 7000 m2 grond.
Omdat de weides dan klein zijn, en vol gras, lopen ze weinig en vreten zich snel vol.
Dit bevalt mij helemaal niet.
Hoe kan ik mijn weide anders indelen zodat ze een groter stuk hebben en de wei waar ze niet lopen, toch voldoende rust krijgt en kans om te groeien?
En is maaien een must? Wanneer maai ik dan? Als het gras mooi gegroeid is en in de bloei staat of als het bijna kaal gegeten is )de mest plekken maaien?)
Groetjes Liane
Beste, ik heb net mijn perceeltje laten frezen en opnieuw inzaaien met paarden zaad en extra kruiden erbij voor paarden. Een nieuwe weide eigenlijk . Als ik het de eerste maai , mag dat maaisel na droging verwerkt worden in hooi pakjes? Of is het eerste maaisel te rijk.