Slowfeeders voor paarden worden steeds populairder. Dit komt door de vele voordelen van slowfeeders. Natuurlijk zijn er ook nadelen. In dit artikel zet ik de voordelen en nadelen van slowfeeders op een rij. Ook geef ik tips om de nadelen op te lossen.
Voordelen van slowfeeders
1. Een slowfeeder verlengt de eettijd
Een paard heeft continu ruwvoer nodig van goede kwaliteit. Uit onderzoek naar de maaswijdte van slowfeeders is gebleken dat een slowfeeder de eettijd van een paard aanzienlijk verlengt. Hoe kleiner de mazen, hoe langer een paard doet over het eten. Het verlengen van de eettijd heeft allerlei voordelen, zoals minder verveling, minder perioden zonder eten en minder calorie-inname.
2. Een slowfeeder verlaagt de calorie-inname
Doordat je paard minder snel kan eten, krijgt hij ook minder calorieën binnen. Dit is erg voordelig voor bijvoorbeeld paarden met overgewicht.
3. Een slowfeeder voorkomt te grote gaten tussen voermomenten
Paarden moeten bijna continu kunnen eten. Hun spijsverteringsstelsel is hierop ingesteld en hun gezondheid hangt hiervan af. Met een slowfeeder doet je paard veel langer over zijn ruwvoer, waardoor er minder lange perioden zonder eten zijn.
4. Een slowfeeder zorgt voor minder verspilling
Door een slowfeeder te gebruiken in plaats van op de grond te voeren, voorkom je veel verspilling. Het hooi slingert niet meer rond in wei of paddock, er wordt niet meer overheen geplast en het waait minder snel weg. Dit zorgt ervoor dat je geld bespaart!
5. Een slowfeeder zorgt voor minder knoeien
Omdat het hooi goed vast zit in het net, kunnen je paarden minder snel knoeien. Dit betekent dat je ook minder hoeft op te ruimen (en weg te gooien).
6. Een slowfeeder gaat verveling tegen
Met een slowfeeder blijft je paard lekker bezig. Dit gaat verveling tegen en is ideaal in een stal of paddock.
7. Een slowfeeder is hartstikke handig!
Als je de slowfeeder helemaal volpropt, hoef je veel minder vaak te gaan voeren.
Nadelen van slowfeeders
1. Slowfeeders kunnen zorgen voor slijtage aan de tanden
Doordat je paard tijdens het eten constant met de tanden tegen het net zit, kunnen de tanden sneller slijten. Je kunt dit beperken door je slowfeeder niet te hoog op te hangen. De beste manier om je slowfeeder op te hangen is dan ook ter hoogte van de voorknie of lager. Zo geeft het de minste slijtage.
2. Een paard hoort van de grond te eten en dat kan niet met een slowfeeder
Dit is een veel gehoord nadeel van slowfeeders. De meest natuurlijke houding om te eten voor een paard is van de grond. Nu denk ik persoonlijk dat een hapje hier en daar uit een hangende slowfeeder niet zo’n problemen oplevert. Een wild paard eet toch ook wel eens van een boom? In de basis zou ik echter wel gaan voor een slowfeeder waarbij je paard gewoon recht en laag bij de grond kan eten. Je kunt hiervoor een slowfeeder in een bak maken, of kiezen voor slowfeeder hooikussens voor op de grond.
3. Door slowfeeders moeten paarden hun hoofd kantelen
Je kunt dit probleem oplossen door je slowfeeder hooinet in een grote bak of voerplaats te leggen, zodat je paarden met hun hoofd recht naar beneden kunnen eten.
4. Paarden raken gefrustreerd van slowfeeders
Dit kan inderdaad gebeuren, vooral als je te snel begint met een kleine maaswijdte of te weinig slowfeeders hebt ten opzichte van het aantal paarden. Laat je paard rustig wennen aan een slowfeeder: begin met extra hoopjes hooi naast de slowfeeders of koop een slowfeeder met een grotere maaswijdte. Zorg altijd voor één voerplek meer dan het aantal paarden dat in de paddock of wei staat.
5. Slowfeeders zijn niet natuurlijk
Dat klopt. In de natuur zouden paarden onbeperkt kunnen eten. In de praktijk is dat nu eenmaal niet altijd mogelijk, handig, haalbaar en besparend. Het is wel natuurlijk – en van levensbelang! – dat een paard continu ruwvoer kan eten. Een slowfeeder maakt deze levensbehoefte in veel gevallen mogelijk.
6. Slowfeeders zijn helemaal niet handig
Het vullen kan nog wel eens onhandig zijn, en het vergt een extra handeling. Gewoon in de bak gooien is natuurlijk makkelijker. Ik merk dat ik hier zelf ook wel eens tegenaan loop, vooral bij hangende slowfeeders. Hooinetten en bakken vind ik zelf makkelijk te vullen.
Gebruik jij wel of geen slowfeeder, en welk type gebruik je? Wat vind jij voor- en nadelen?
Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.
Comments
Wat een goed stuk over de slowfeeder, een heel fijn product om te gebruiken maar de nadelen moeten natuurlijk ook benoemd worden.