tea tree olie spray

DIY antibacteriele spray met Tea Tree olie

In Do It Yourself, Natuurlijke gezondheid paard by Linda Lebesque8 Comments

De weerstand van mijn paarden is op het moment laag. Ik merk dit vooral aan wat schimmelplekjes en korstjes op de huid. Dit pak ik van binnenuit aan met weerstandsverhogende kruiden en een goede, gevarieerde basisvoeding. Voor de huid zelf heb ik een natuurlijke antibacteriële spray gemaakt met Tea Tree olie.

Tea Tree olie werkt ontsmettend, bacteriedodend, antiviraal en schimmelwerend. Verder neutraliseert het gif van insecten kan het gebruikt worden als natuurlijke bestrijder van teken en andere huidparasieten. Ook is het super te gebruiken als EHBO-middel, maar daarover later meer! Nu verder met de antibacteriële spray.

Waarvoor kun je deze spray met Tea Tree olie gebruiken?

 • Om verspreiding van de schimmelplekjes te voorkomen vernevel ik het over de huid van de paarden.
 • Ik spray wat extra op aangetaste plekjes op de huid om het huidherstel te bevorderen.
 • Tea Tree olie weert veel insecten, waaronder teken. Voor een buitenrit spray ik wat op benen, borst en onder de buik.
 • Ik spray wat op mijn eigen handen om te voorkomen dat ik het overbreng op een ander paard.
 • Je kunt het ook gebruiken om je borstels mee in te sprayen of het in huis gebruiken. Eigenlijk gewoon zoals je een desinfecterende spray zou gebruiken, alleen dan op een natuurlijke manier.

Hoe maak je deze antibacteriële spray met Tea Tree olie?

Nodig voor 1 liter spray (meestal de inhoud van een standaard sprayfles):

 • 750 ml water
 • 250 ml natuurazijn (liefst witte, die bevat geen kleurstoffen)
 • 20 druppels Tea Tree olie (5 druppels op 250 ml)
 • Een schone sprayfles

Om de spray te maken gooi je gewoon alles bij elkaar en sprayen maar! Probeer voor de zekerheid wel eerst op een klein plekje uit of je paard er tegen kan. In principe moet dit gewoon kunnen, maar elk paard is anders.

Merk je dat het bij jouw paard te weinig doet, kun je wat meer druppels Tea Tree olie toevoegen. Merk je dat het iets te heftig is, kun je wat meer aanlengen met water of azijn.

Wat kost het?

Natuurazijn kost bij de meeste winkels onder de € 0,40. Een flesje Tea Tree olie kost ongeveer € 10,-. Ik koop deze het liefst bij natuurwinkels of reformzaken, dan ben je meer gegarandeerd van de kwaliteit. Je kunt Tea Tree olie voor heel veel andere dingen gebruiken, zowel voor paarden als voor jezelf, en je doet heel lang met zo’n flesje. Een sprayfles heb je meestal nog wel staan, anders kun je deze voor weinig vinden bij bijvoorbeeld de Action of Hema.

Veel plezier met deze natuurlijke antibacteriële spray met Tea Tree olie! Mocht je helemaal fan worden van deze spray: mensen, honden en paarden kunnen er goed tegen maar katten absoluut niet. Echt niet voor je kat gebruiken dus.

Een goed alternatief is de kant en klare desinfectiespray cdDes

Comments

 1. De tips zijn zeker de moeite van het uitproberen waard. En volgens mij ruikt tea tree olie ook lekkerder dan de kant en klare sprays.

 2. Ik gebruik deze spray al paar jaar in kippenhok tegen bloedluis.
  Werkt supper. vaak 1 x sprayen per seizoen genoeg

 3. Meer tips over het gebruik van olieën voor paardenkwalen kun je vinden op http://www.anthemis.nl/aromadier.htm. Erg interessante en informatieve site over gebruik van olieën.
  Links in het menu zie je ook een item over insectenwerende olieën. Via de zoekbalk kun je ook recepten vinden, dus hoe je een spray, of zalf maakt mbv deze olieën

 4. Doe al jaren paar drupjes puur Tea Tree op de hondenborstels en werkt geweldig. Bij de paarden gebruik ik het ook bij mok. Gebruik het alleen niet op de katten.

 5. Bedankt voor deze tip!
  Je schrijft dat honden er goed tegen kunnen, ben benieuwd of het afdoende is om ze hier mee in te sprayen om teken tegen te gaan? Zou een mooie natuurlijke en goedkope oplossing zijn. Heb je hier ervaring mee? Of dan toch ook nog een tekenmiddel gebruiken..

Leave a Comment