Zomereczeem bij paarden is een vervelende, pijnlijke kwaal. Paarden met zomereczeem, ook wel staart- en manen eczeem genoemd, hebben veel last van jeuk en vragen extra verzorging en aanpassing in het management. De grootste veroorzaker van zomereczeem is de reactie op het speeksel van de knut.
Allergische reactie op speeksel
De knut of ‘Culicoïde’ is, afhankelijk van het weer, actief vanaf het vroege voorjaar tot in het late najaar. Deze mugjes zijn vooral aanwezig met vochtig en windstil weer tijdens zonsopkomst en zonsondergang. Ze komen over het algemeen meer voor in bosrijke gebieden dan in open gebieden. Paarden met eczeem die gestoken worden door zo’n mugje krijgen jeuk en beginnen te schuren. Eerst vooral in manen en staart, maar ook op hoofd, buik en oren.
Hoe komt het nou dat het ene paard zo heftig reageert op het speeksel van de knut en het andere niet? Hier wordt internationaal veel onderzoek naar gedaan. Uit recent onderzoek naar zomereczeem van de Universiteit van Wageningen en de faculteit Diergeneeskunde Utrecht, blijkt dat dit voor slechts 20% bepaald wordt door erfelijke factoren. Samen met de allergische reactie op de knut is dit volgens hen de grootste veroorzaker van zomereczeem.
Andere factoren die een rol spelen
Toch komen er steeds meer geluiden dat ook andere factoren een rol spelen in het tot uiting komen van zomereczeem. Denk hierbij aan stofwisselingsstoornissen, te veel snelle suikers in het dieet, te veel (kort) gras, te rijk voedsel en stress. De invloed van deze factoren is niet wetenschappelijk bewezen, maar de ervaring leert dat ze wel invloed hebben.
Vanuit natuurgeneeskundig perspectief zou je kunnen zeggen dat zomereczeem, of eerder de allergische reactie op de knut, een symptoom is van een dieperliggende oorzaak. Naast hoe je de symptomen zoveel mogelijk kunt verzachten en voorkomen is de belangrijkste vraag: “Waarom reageert jouw paard zo heftig op dat mugje?”.
Zomereczeem bij paarden behandelen en waar mogelijk voorkomen
Je kunt de symptomen van zomereczeem bij paarden behandelen door de plekken in te smeren met speciale middelen, insectwerende middelen te sprayen, eczeemdekens te gebruiken en bijvoorbeeld (kruiden)supplementen te gebruiken.
Belangrijker nog is om te kijken of voeding en management een positieve invloed hebben. Veel paarden met eczeem (en zonder eczeem) hebben baat bij een suikerarm dieet en weinig gras. Goede kwaliteit ruwvoer en weinig weidegang, aangevuld met alle benodigde voedingsstoffen en zo min mogelijk ballaststoffen. Een paddock paradise is een heel mooi systeem om deze paarden in te houden.
Mijn advies? Vraag advies aan een ervaringsdeskundige en een goede natuurgeneeskundig therapeut. Zij kijken verder dan de gemiddelde smeermiddeltjes. De precieze oorzaak van zomereczeem bij paarden is namelijk vaak een combinatie van factoren en voor ieder paard verschillend.
Wat zijn jouw ervaringen met zomereczeem?
Bronnen: Zomereczeem.info, Bitmagazine, Bio-Ron, JA Natuurlijk Afbeelding: IJslandershop
Comments
Hier een paard met sme sinds ze 1 is (dit jaar wordt ze 13!). Echt van alles geprobeerd maar nog steeds NIETS gevonden dat helpt. Wel is het veel minder met eczeemdeken op (ze lag eerst echt over haar hele lichaam open van het schuren!)
Eczeemdeken, 24/7 buiten, hooi, geen krachtvoer, en in een kudde. Staan zomers wel op gras nu. Zelfs toen ze dat niet stond werd het niks minder…
Mijn ijslandse merrie is een vreselijke eczemer. Mijn tip is zorgen dat je optijd een eczeemdeken op doet en begint met smeren. Eenmaal jeuk is moeilijk tegen te gaan, daarom is het enige middel mijns inziens heel vroeg preventieve maatregelen nemen.
Nu al paar jaar geen kale, zielig ogende merrie meer, maar een hele blije dame met een bos manen.
Wat fijn voor je merrie dat de maatregelen zo goed helpen!