ervaringen met paarden verhuizen

Mijn ervaringen met paarden verhuizen

In Natuurlijk paarden houden, Persoonlijk by Linda Lebesque3 Comments

Ik ben vaak verhuisd, maar mijn paarden nog vaker. Lucky en Bliss zijn allebei zeven keer verhuisd. De redenen hiervoor kwamen vanuit mijzelf, maar ook vanuit de paarden. Ik verhuisde naar een andere woonplaats, mijn wensen qua stalling veranderden, de paarden kregen andere behoeften, ik voelde me niet meer op mijn plek, het voer dat ze daar kregen zorgde voor problemen of ze kwamen niet genoeg buiten.

Ik heb me daar best zorgen over gemaakt en schuldig over gevoeld. Wat deed ik mijn paarden toch aan, elke keer weer naar een andere plek en opnieuw moeten wennen? Een echte paardenman – zo eentje die in kuddes leeft – nam dat gevoel bij me weg.

“Zolang je ze naar een betere plek brengt, ben je een goede kuddeleider. In het wild trekken paarden toch ook rond op zoek naar nieuwe velden, weides en waterplaatsen?”

Die gedachte vond ik erg fijn en zo heb ik dat nare gevoel in ieder geval los kunnen laten. Want ik ging iedere keer naar een betere plek en de paarden deden het eigenlijk erg goed.

Wat kun je doen om de verhuizing voor je paarden zo aangenaam mogelijk te maken?

Omdat ik na zeven keer paarden verhuizen een behoorlijke ervaringsdeskundige ben geworden, deel ik dan ook graag mijn ervaringen en tips. Al gelden deze tips natuurlijk wel voor mijn paarden en niet per se voor alle paarden, dus haal eruit wat je aanspreekt :)

Wees zelf rustig en vol vertrouwen

Misschien een inkoppertje, maar als jij gestrest en onrustig bent over de komende verhuizing dan is je paard dat ook. Het is leuk, we gaan naar een nieuwe fijne plek! Vertel je paard dit ook, ze voelen namelijk heus wel dat er iets te gebeuren staat. Oefen met ademhalingsoefeningen om eventuele trailerstress weg te puffen.

Kijk een beetje rond en strek de benen

Loop een rondje, laat ‘m lekker rondkijken en neuzen met de nieuwe paarden. Zet je paard in een paddock met een grote berg hooi. Laat ‘m eventjes de benen strekken, er moest vast wat spanning uit. Bij mijn laatste verhuizing gingen ze eerst heel hard op en neer rennen, daarna meteen eten en later met een volle buik de boel verkennen.

Laat je paar zo snel mogelijk bij de nieuwe paarden

Heb je één paard? Probeer deze dan niet te lang apart te houden van de nieuwe kudde. Oké, in één keer erin gooien is misschien ook niet zo’n goed idee, maar apart laten staan terwijl de rest lekker de wei op gaat omdat je bang bent dat ze gaan vechten levert echt heel erg veel stress op. Ook al is de kudde nieuw, een paars is en blijft 100% een kuddedier.

Vraag of een ander paard bij jouw paard kan blijven, zet ze bijvoorbeeld samen in een paddock apart van de rest. Of zet jouw paard in de wei naast de andere paarden.

Heb je meer paarden? Verhuis ze tegelijk

Ik heb mijn paarden apart van elkaar verhuisd (ook naar een andere stal) en allemaal tegelijk. Dit laatste ging duidelijk beter. Als ze als kudde verhuizen is er eigenlijk niet zoveel aan de hand. De laatste keer heb ik een vrachtwagentje gehuurd zodat ze met zijn drieën tegelijk vervoerd konden worden. Dit was zo fijn, dat zou ik nooit meer anders doen.

Begin vrij snel weer met trainen

Trainen zorgt voor beweging, ontspanning en aandacht voor jou. Belangrijke dingen om snel weer in balans te komen en ontspannen in het lijf te kunnen zijn. Ik heb het zelf heel rustig opgepakt met vrijheidsdressuur en grondwerk en heb ze af en toe ook gewoon een tijdje gelaten, maar we zijn wel direct weer aan de slag gegaan.

Geef het even tijd

Het echte wennen en helemaal op je plek voelen kan soms even duren, ook voor jezelf. Geef het gewoon eventjes de tijd, het komt vanzelf wel goed. Bij mijn paarden merk ik aan hun manier van slapen dat ze nu echt gewend zijn. Ze slapen meer en dieper, zijn minder op hun hoede. Waar er in het begin vaak eentje de wacht hield, liggen ze nu ook regelmatig met zijn drieën plat.

Kun jij nog aanvullen? Laat de tips en ervaringen dan vooral achter in de reacties.

Comments

  1. Wij zijn 12 dagen geleden verhuisd van een stal waar we een dichte binnenbox hadden naar een nieuwe buitenstal met uitloopje. Mijn paard (17 jaar oud ruintje) heeft het volgens mij echt naar zijn zin. Als ik nu bij hem kom staat ie uitgebreid met een vd buren over het hek te knuffelen. Hij eet prima en is heerlijk rustig. Ik woon nu ipv minimal een half uur rijden maar 15 minuten van hem vandaan en ga nu lekker twee keer per dag naar hem toe. Echt een verademing en ik snap niet hoe ik dat al 2,5 jaar anders doe met alleen maar in de auto zitten. Wel alleen nog maar een buitenbak maar ik geloof niet dat we daar een probleem mee gaan hebben. Daphne

  2. Beste; ik heb zopas een 17jarige ruin verhuisd die heel onrustig is en de shetlander( waarmee het betrekkelijk klikt) ook onrustig maakt. De omgeving is open en rustig; door de raampjes in zijn stal ziet hij spoken en hij wil niet eten; dit is dag 2! Mvg Saskia

Leave a Comment