paddock paradise binnenring

Paddock paradise update: Binnenring + Shetlander proof

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer by Linda Lebesque6 Comments

Een tijdje geleden zagen jullie al dat we begonnen waren met de aanleg van ons paddock paradise. Eerst betrokken we de bosrand bij de wei en kreeg ik een prachtige natuurlijke afrastering, daarna maakten we de trainingsbak en zetten we de wei uit. Afgelopen weekend heeft Bart de wei afgemaakt. Ik ben erg blij met het resultaat!

Hieronder zie je hoe het is geworden. We hebben gekozen voor vloeiende, golvende lijnen. Dit ziet er heel erg leuk uit, stimuleert beweging meer dan rechte lijnen en zorgt voor fijne open plekken waar ze kunnen eten en rusten.

paddock paradise afrastering

De binnenste wei is het enige gras dat ik overhoud. Waar je de paarden ziet liggen wordt nog omgeploegd tot zandbank en de track lopen ze vanzelf kapot. Twee van mijn drie paarden kunnen niet goed tegen te veel gras, en met een paddock paradise kunnen ze toch altijd vrij bewegen.

paddock paradise binnenring

Eerst hadden we alleen de bovenste twee draden, met de stille hoop dat de Shetlander er niet onderdoor zou lopen. Natuurlijk ging ze er wel gewoon onderdoor en ook het onderste draadje hielp niet. Gewoon hup er tussendoor. Een beetje stroom doet wonderen, haha! We hadden namelijk nog helemaal geen stroom aangelegd en dit bleek de beste oplossing om de binnenring Shetlander proof te maken. Ik weet het, logisch. Maar dromen mag je houden toch?

Je kunt op een veilige manier stroom naar je binnenring toe brengen door een geul te graven van je stroompunt naar de dichtstbijzijnde paal van je binnenring. Daar leg je een geïsoleerde slang in met de stroomdraad er doorheen. Die slang met stroomdraad laat je dan bij de paal weer de grond uit komen, en verbind je met de draden van de wei.

paddock paradise patroon

Hierboven zie je het middelste pad. De witte prikstokjes gaan nog weg, dit is een tijdelijke afrastering tot het grondwerk is gedaan. Omdat ze daar altijd in mogen hoeft daar niet meteen stroom op, er moet een mooie natuurlijke afrastering komen die niet te duur is. Hoeft ook niet mega sterk te zijn, meer een visuele afrastering van de trainingsbak. Ik zit aan schapenhek te denken, misschien met een leuk plantje erdoor. Hoop dat ik dat nog ergens goedkoop op de kop kan tikken, dus als iemand iets weet hoor ik het graag!

slapend-paard

Hier struikelde ik bijna over tijdens het foto’s maken, niet wakker te krijgen. Je moet af en toe ook goed uitrusten van al dat eten! En pffff, zo’n paddock paradise is ook maar vermoeiend met al die omwegen.

Comments

  1. Een haagbeuk past ook ideaal in een paardenweide als afrastering, goedkoop en niet giftig!

Leave a Comment