Je paard schever door het rijden op de hoefslag?

In Grondwerk by Moniek Jansen1 Comment

Je paard versterken in de natuurlijke scheefheid: dat is juist wat we niet willen, toch? We willen ons paard symmetrisch en krachtig maken zodat het paard fysiek en mentaal gezond blijft. Het rijden op de hoefslag op de holle zijde van je paard versterkt het paard in de natuurlijke scheefheid. Mede daarom maak ik zeer veel gebruik van de binnenhoefslag.

Waarom? We gaan uit van een rechtsgebogen paard dat rechtsom op de hoefslag loopt. Het paard wordt dan juist versterkt in de natuurlijke scheefheid. Het paard wil de heup en schouder altijd op één lijn proberen te brengen met de bakwand. Het gevolg is dat het paard nog meer gewicht op zijn ‘handige’ linker voorbeen brengt en dat de achterhand naar binnen komt. Het paard wordt zo versterkt in de buiging naar rechts. Ook worden de korte spieren korter en het stuwende achterbeen meer stuwend, omdat het langs de massa treedt.

Er is wel een uitzondering: als je linksom gaat rijden op de hoefslag, heeft dit als voordeel dat het paard zichzelf als het ware rechttrekt. Dit omdat het paard ook dan de heup en schouder op één lijn wil brengen. Zo worden de spieren aan de rechterzijde van het paard opgerekt en moet het linker achterbeen meer gewicht opnemen omdat het paard rechter loopt.

Conclusie

Deze tip is bedoeld om je meer inzicht te geven in de natuurlijke scheefheid van het paard en hoe je je paard rechter kunt maken in zijn lijf. Het is één van de puzzelstukjes om de puzzel compleet te maken.

Op de holle zijde van je paard kun je het beste trainen op de binnenhoefslag. Zo kun je goed (leren) voelen of je paard recht loopt en je paard niet versterken in zijn of haar natuurlijke scheefheid.

> Lees hier meer over Moniek

Comments

  1. Goed stuk. Heb zelf een rechtsgebogen paard contra stelling op de rechterhand rijden maakt je paard ook een heel stuk rechter en inderdaad iets van de hoefslag af..

Leave a Comment