eco-stal ecostal bio ron

De eco-stal: een potstal 2.0 ?

In Natuurlijk paarden houden, Reviews paardenspullen by Linda Lebesque3 Comments

Een eco-stal is een soort composthoop in een stal. Je maakt de bodem zo dat er een harde ‘koek’ ontstaat waar micro-organismen lekker gedijen. Die micro-organismen houden, op een klein beetje werk na, je stal schoon. Klinkt ideaal toch? Ik hoor er goede dingen over, dus dat wilde ik wel eens proberen.

Heel simpel gezegd werkt het concept zo. Paardenmest en urine is zuur. Met de kleimineralen en lavameel zorg je dat dit geneutraliseerd wordt. Samen met de diverse bodem is dit een goede omgeving voor micro-organismen. Mest en urine van je paard zetten de micro-organismen aan het werk. Hierdoor gaat de bodem uiteindelijk composteren en zelfs fermenteren.

Kringloopdenken

Het systeem doet denken aan een potstal, maar het gaat wel verder dan dat. Het zorgt voor een lekker bedje om op te liggen, gaat ammoniakontwikkeling tegen en levert waardevol organisch materiaal om je wei te bemesten. Het is dus zeker weten een potstal 2.0 ;)

> meer over natuurlijk weidebeheer

Beginnen met de eco-stal

Je maakt een mooie basis van kleimineralen, lavameel en micro-organismen en daar voeg je allerlei droog materiaal aan toe. Ik heb daarvoor hennep, vlas en stro gebruikt. Als toplaag is het bedoeling dat je stro gebruikt, of iets anders dat niet goed absorbeert maar wel droog blijft.

Eco-stal onderhouden

De eco-stal heeft wel wat onderhoud nodig. Je haalt de mest en hele natte plekken uit de stal, verder haal je niet zoveel weg. Je voegt regelmatig nieuwe micro-organismen en lavameel toe en vult minimaal droog materiaal aan. De producten kun je online bestellen bij meerdere aanbieders. Ik haal het bij een hovenier bij ons in de buurt de ze gebruikt in de tuinen.

Mijn ervaring met de eco-stal

Ik gebruik dit systeem nu ongeveer een maand en ben gematigd tevreden. De paarden zijn er blij mee, ze liggen er graag in. Maar ze gebruiken de stal nu ook heel graag als toilet. Veel meer dan toen er nog geen bodembedekking in lag. Vooral Bliss maakt er echt een zooitje van. Dit zorgt ervoor dat het systeem in mijn geval behoorlijk arbeidsintensief is.

Om de hoeveelheid urine te compenseren zou ik er denk ik meer kleimineralen, lavameel en micro-organismen in moeten strooien. Maar dat vind ik eigenlijk te veel werk en ook te duur. En die droge toplaag van stro? Die eten ze op. Wel moet ik zeggen dat de stal, voor de hoeveel urine die Bliss erin deponeert, echt niet vies ruikt. En dat de bodem met de week droger lijkt te worden.

De eco-stal komt bij mij dus niet helemaal tot zijn recht. Ik ga zeker nog een tijdje mijn best doen om het systeem te laten slagen, want ik vind het idee echt super en ik weet dat er ook veel tevreden gebruikers zijn.

Ik ben erg benieuwd of jullie nog tips hebben en hou jullie op de hoogte van de vorderingen.

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

De eco-stal is een systeem van Bio-Ron

Comments

  1. Ik ben ook wel benieuwd naar je verdere ervaringen. Heb je het nog verder gedaan. Ik lees dit artikel in 2023 en het dateert van 2017.
    Alvast dank

  2. Hoe is het uiteindelijk gegaan met je eco-stal? Doe je het nog steeds op deze manier? Werkt het uiteindelijk beter na een aantal maanden?

  3. Het moet natuurlijk (als ik denk aan een potstal) een behoorlijke plak worden om echt goed te kunnen werken.. de urine moet naar de bodem kunnen gaan zakken en niet meer echt de bovenlaag kunnen beïnvloeden……
    Ben ook benieuwd naar het effect op de hoeven van de paarden …
    Dat vind ik eigenlijk persoonlijk het allerbelangrijkste van de plek waar je paarden staan … dat hun hoeven er totaal niet onder te leiden hebben. De bovenlaag moet dus niet erg zuur zijn en droog.
    Neem je ook de ondervindingen van je hoefsmid in je verhaal mee ? Erg benieuwd en super leuk om je verslag te lezen !

Leave a Comment