kudde paarden

Een nieuw paard toevoegen aan een bestaande kudde

In Natuurlijk paarden houden, Paardengedrag en communicatie by Linda LebesqueLeave a Comment

Het is altijd spannend wanneer je voor de eerste keer een nieuw paard toevoegt aan een bestaande groep. Binnen de groep is een hiërarchie en ieder paard kent zijn of haar plek. Een nieuweling verstoort de rangorde en deze moet opnieuw bepaald worden. Vaak gaat dit zonder problemen, maar je kunt het beste goed voorbereid te werk gaan.

1. Ken de karakters van de kudde

Voordat je een nieuw paard aan de kudde toevoegt, is het belangrijk dat je de karakters kent. Zowel van de paarden in de bestaande groep als van het paard dat je nieuw toevoegt. Zo weet je beter wat je kunt verwachten en kun je hier je voorbereidingen op aanpassen.

2. Splits de wei of paddock op

‘Gooi’ het nieuwe paard niet zomaar in de groep, maar splits de ruimte die je hebt op. Zet een deel van de wei of paddock af met prikpaaltjes en lint. Voor extra veiligheid zet je er stroom op. Zo kunnen de paarden onderling contact maken terwijl ze nog niet bij elkaar kunnen.

3. Op verkenning

Ook voor een paard is het best lastig om als nieuweling in een groep te komen. Zet het nieuwe paard daarom als eerste alleen in de wei of paddock en laat hem of haar de boel rustig verkennen. Daarna kun je beginnen met de kennismaking.

4. Blijf in de buurt

Zorg dat je in de buurt bent om te observeren hoe de kennismaking verloopt. Mocht het nodig zijn dan kun je ze altijd wat verder uit elkaar zetten.

5. Zorg voor veel eten

Geef de paarden lekker veel eten. Dit helpt om de boel wat af te leiden en de rust te bewaren. Leg ruim voldoende hoopjes hooi neer zodat niemand ruzie hoeft te maken. Respecteer hierbij de bestaande rangorde, trek het nieuwe paard niet voor.

6. Kijk naar de kudde

Lijken ze elkaar te accepteren? Dan kun je de afgezette draad snel weer verwijderen. Lijken ze elkaar juist maar niet te accepteren? Heb dan vooral geduld. Soms is het met een paar uur geregeld, maar het kan ook weken duren voordat het een beetje botert.

Leave a Comment