Jullie vragen over composteren van paardenmest

In Natuurlijk weidebeheer by Linda Lebesque5 Comments

Na een aantal jaar composteren op verschillende manieren en locaties mogen we onszelf wel ervaringsdeskundigen noemen. We hebben veel geprobeerd en weten vooral wat niet werkt, haha! Daarom leek het me goed om jullie te helpen en vragen te beantwoorden over composteren van paardenmest.

Mag dat zomaar, een composthoop?

Ja, dat mag. Een composthoop is niet hetzelfde als een mesthoop. Je gebruikt alleen pure mest en ander organisch materiaal, zoals bladeren, hooi en takjes. Bij een reguliere mesthoop komt daar ook nog urine en bodembedekking vol urine bij. Dat is schadelijk voor de bodem en mag niet zomaar de grond in. Een composthoop mag ook  in een tuin, dus waarom niet in de paardenwei? Helemaal als je de composthoop tegelijkertijd ook gebruikt als moestuin en er bijvoorbeeld pompoenen en courgettes in zaait, kunnen ze je niet zoveel maken. Het is wel verstandig om de regels bij je gemeente nog eens goed door te lezen, zodat je achteraf geen problemen krijgt.

Wat is de beste plaats voor een composthoop?

In allebei de gevallen is het belangrijk om voor een droog stuk te gaan, liefst wat hoger gelegen. Anders wordt je composthoop in het modderseizoen onbereikbaar. Niet handig. Wij hebben dat probleem nog niet getackeld en daarom een ‘hoofdcomposthoop’ en een aantal ‘backuphopen’. Onze hoofdcomposthoop ligt aan de rand van onze tuin zodat we ons gft-afval er makkelijk in kunnen gooien.

Als je veel ruimte hebt

Aan de rand van de wei of in de bosrand. Aan de rand van de wei is ideaal, omdat je dan straks veel minder werk hebt met verspreiden op de wei. Heb je een bosrand dan is dat ook een goede optie. Daar ligt het niet in de weg en kun je de compost heel erg lang laten liggen zonder dat je er iets mee doet.

Als je weinig ruimte hebt

In een hoek op een centrale plaats, ingebouwd in pallets of andere platen, met daarvoor bestrating of een verhard looppad zodat je er altijd bij kunt.

Hoe lang moet een composthoop blijven liggen voordat je het weer kunt gebruiken?

Dat ligt aan de manier waarop je composteert en aan het seizoen. Je kunt niets aan de composthoop doen en gewoon wachten, maar je kunt het composteringsproces ook versnellen. Dat vergt wel wat extra werk. In de winter is er veel minder duurt het composteren veel langer dan in de zomer. Als je het weer mee hebt en er wat werk in stopt, is het met een paar maanden klaar om te gebruiken. Als je er helemaal niets aan doet heb je meer geduld nodig.

Hoeveel oppervlakte heb je nodig?

Wij hebben voor twee paarden in principe twee hopen van ongeveer 10 vierkante meter en één omschephoop van 3,5 vierkante meter. De hopen zijn zo hoog als pallets. Dit zou genoeg moeten zijn, maar omdat het voor onze composthoop erg nat is, vallen we regelmatig terug op onze backuphoop. Dat is er een van 12 vierkante meter, aan de rand van ons perceel, waar ik weinig aan doe.

Is het niet veel meer werk dan een gewone mesthoop?

Dat wisselt. Meestal is het heel weinig werk. De mest erop scheppen en af en toe wat extra onderhoud zijn niet veel werk. Je hoeft de mest ook niet weg te brengen of op te laten halen. Het omscheppen en op de wei brengen van de compost is wel veel werk. Hoe vaak je moet omscheppen hangt af van de manier waarop je composteert. Meestal breng je de compost twee keer per jaar op de wei, in het voorjaar en in het najaar.

Meer lezen?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron afbeelding: E. Dronkert

Comments

Leave a Comment