Eerste plattegrond van mijn nieuwe paddock paradise

In Natuurlijk paarden houden by Linda Lebesque2 Comments

Dit was echt super leuk om te maken: de eerste plattegrond van mijn nieuwe paddock paradise! Dit is een eerste opzet, ik zet het niet meteen heel definitief vast. In de loop van het nieuwe jaar zullen we de basis stap voor stap uitbouwen tot een waar paradijs.

Ik heb de plattegrond op schaal gemaakt, de verhoudingen zouden zo’n beetje overeen moeten komen met de werkelijkheid. Ik heb niet heel veel grond tot mijn beschikking (ongeveer 2000 vierkante meter) maar zeker genoeg voor twee paarden en een Shetlander die toch niet zoveel gras krijgen. Gras speelt niet de hoofdrol in mijn paddock paradise, ik ga voor beweging, natuurlijke schuilmogelijkheden en probeer zoveel mogelijk modder te vermijden.

Plattegrond paddock paradise

plattegrond paddock paradise

Van de losse boxen gaan we een inloopstal maken. Ik denk dat ik de deuren er wel in laat, zodat ik ze wel apart kan zetten als het nodig is. Het dak van de stallen steekt nog iets verder uit dus we kunnen lekker droog staan.

Het grijze stuk ga ik verharden, ik denk met betonplaten. Het lichtbruine vierkant is het stuk dat ik ga afzetten als longeerbak/paddock en is 20 x 20 meter. Je ziet nu duidelijk dat een eventuele 20 x 40 bak echt ten koste zou gaan van de bewegingsruimte voor de paarden, dus ik ga nog even kijken wat we hiermee doen.

De afrastering staat nu voor de bomen aan de linkerkant. Het lijkt me leuk om die juist achter de bomen door te laten lopen, in ieder geval waar dat mogelijk is. De bomen zijn in ieder geval ook een mooie natuurlijke schuilmogelijkheid.

In de wei ligt de nadruk niet op gras, eerder op andere gewassen. Ik wil daar een diversiteit aan kruiden, planten en bloemen (oké, en ook grassen) laten groeien waar de paarden lekker kunnen snacken. Omdat ze hier niet continu in zullen lopen wil ik dit ook niet te groot maken. Misschien ga ik voor twee kleine weitjes in plaats van één grotere.

Ik denk dat ik de composthoop in het stukje ‘Struiken’ maak. Daar heeft niemand er last van en het grenst aan onze eigen tuin, zodat ik de composthoop kan combineren met mijn groente- en kruidentuintje. Ik zou dan wel een verhard pad maken zodat ik er ook in de herfst en winter goed bij kan.

Misschien dat ik nog een extra schuilmogelijkheid maak in de vorm van een windscherm. Die zou dan aan de rand van de paddock komen, daar is ie uit het zicht en heeft niemand er last van.

Zo, dit is mijn eerste opzetje. Hebben jullie naar aanleiding van deze plattegrond nog tips en ideeën? Deel ze dan alsjeblieft :)

Comments

 1. Afrastering achter de bomen langs: heb ik ook gedaan, alle lage begroei en takken verdwijnen dan, aan sommige bomen gaan ze de bast afhalen en natuurlijk heerlijk jeukobjecten. Er kan dan weleens een boompje sneuvelen. Even een gedachtekronkel voor je hoe je het wil over een tijdje… Zo te zien staan er geen walnoot, kastanje, beuk, en kersen- en pruimenboom want die zijn giftig, Het esdoornverhaal moet je kennen-erg giftig en zelfs de eik kan problemen geven door zijn vruchten.

  Jemig hoe heeft het paard al die eeuwen kunnen overleven in het wild….toen wij er nog niet waren om ze voor de wilde vrijheid te moeten beschermen-we sloten ze op in weides en ze niet meer konden vluchten voor de ‘gevaren’ en uit verveling er aan zijn gaan knabbelen.

  De longeerbak/paddock zou ik of 2 meter verplaatsen naar de bomenrij of 2 meter kleiner maken zodat de dieren daar omheen kunnen lopen. Of liever maak hem rond (roundpen). Nog meer bewegingsruimte…als ze ergens zijn willen ze naar de andere kant en er is niets leuker dan achter elkaar rond te kunnen rennen zonder opeens om te moeten keren of te stoppen….spel is dan over. Voer waterverhaal ken je vast wel ivm je onderzoeken naar de verschillende paddock’s paradice. Voor de luiaards der paarden…nodig ze uit om te bewegen. Eten hier water daar.

  Voor het grijze gedeelte zou je strook van 1 meter grind kunnen maken. (wel ondergrond van tegels of worteldoek eronder ivm met verdwijnen grind in de grond) = goed voor de hoeven en als ze bij de stal eten krijgen dan moeten ze er wel even door.

  Geweldig plan heb je.

  1. Author

   Bedankt voor je berichtje! De longeerbak ga ik inderdaad wat verplaatsen zodat ze er omheen kunnen lopen, daar is toch wel ruimte voor. Ik hou hem alleen wel vierkant omdat ik dat veel fijner vind met trainen en rechtrichten. Ik ga proberen om er een mooi organisch en vloeiend geheel van te maken :)

Leave a Comment