extra vitamines en mineralen bijvoeren in de winter

Extra vitamines en mineralen bijvoeren in de winter. Doen of niet?

In Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque1 Comment

In de winter kan het lastig zijn om je paard te voorzien van genoeg voedingsstoffen. Het gras groeit niet en dan is bijvoeren noodzakelijk. Maar ook als je extra of alleen ruwvoer voert, is bijvoeren in de meeste gevallen nodig. Voer jij je paard in de winter extra vitamines en mineralen?

De voeding die wij onze paarden aanbieden is nooit zo divers als hun natuurlijke behoefte. In de natuur eten paarden veel verschillende gewassen zoals gras, kruiden, planten, takken, bladeren en mos. Behalve dat, zit er ook veel kwaliteitsverschil in de verschillende soorten ruwvoer die wij onze paarden kunnen aanbieden. Ook het ras van je paard en de mate waarin je al dan niet traint zijn van invloed op het wel of niet bij moeten voeren van extra vitamines en mineralen.

Hoe zie je dat je paard vitamines en/of mineralen tekort komt?

Paarden met een vitamine- of mineralentekort gaan anders in hun vel zitten, letterlijk en figuurlijk. Ken je je paard goed, dan zal je dit snel genoeg opmerken. Uiterlijke kenmerken kunnen zijn: Een doffe vacht, spiertrillingen, gewichtsverlies en een algeheel matte indruk maken. Ook qua gedrag kan er het één en ander veranderen. Dit zul je waarschijnlijk het eerst merken tijdens het trainen en in zijn of haar groepsgedrag. Je paard lijkt nauwelijks vooruit te branden.

Wortels en appels bijvoeren?

Er zijn paardeneigenaren die ervoor kiezen om hun paard wortels of appels bij te voeren. In de eerste instantie lijkt dit een goed idee, maar deze zitten bomvol suikers. Zeker als je paard gevoelig is voor hoefbevangenheid of insulineresistentie kun je dit beter laten. Een teveel aan suikers kun je opmerken door bijvoorbeeld het plots ontstaan van mok, het krijgen van dikke benen of zelfs het ontstaan van koliek. Wees dus zuinig met het geven van wortels, appels of ander fruit.

Vul structureel aan met goede producten!

Wil je vitaminen en mineralen bijvoeren, verdiep je dan eens in een goede vitamine- en mineralenbrok. Er zijn verschillende merken die een dergelijk product aanbieden zonder extra suikers en granen. Kijk echt goed wat er op de verpakking staat. Ook (of juist?) bij voeding en supplementen voor paarden zit er een hoop in wat helemaal niet nodig is. Denk aan veel suikers voor sobere rassen en goedkope vulstoffen zoals pulp, soja en restafval van vliesjes van granen. Een vitaminespuit zoals veel mensen deze kennen is eenmalig en zet geen zoden aan de dijk.

Goed ruwvoer blijft de basis

Natuurlijk is het belangrijkste dat je paard een goede kwaliteit ruwvoer krijgt. Twijfel je over de kwaliteit van het ruwvoer, raadpleeg dan eens een voedingsdeskundige of laat je ruwvoer testen.

Meer lezen?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

  1. Paarden bouwen in de zomer reserves op. Ze krijgen meer waardevolle stoffen binnen dan direct noodzakelijk. Dat moet ook, want in de winter is voeding schaars en moeten ze op hun eigen reserves in teren.
    op hun EIGEN reserves, en niet degene die wij ze dan denken ineens bij te moeten voeren.
    Het paardenlichaam is er op gebouwd om met een schaarse periode om te gaan.
    Ze moeten in de winter de opgeslagen reserves op gebruiken, en niet meenemen naar het volgende voorjaar wanneer het gras weer in de groei gaat, Als je je paard fatsoenlijk hooi voert in de winter, dan moet dat in principe voldoende zijn. Mocht het paard ineens erg af gaan vallen, of lusteloos blijken, is er natuurlijk iets anders aan de hand. Een paard moet echt in de winter afvallen.
    Ben het dus dit keer niet helemaal met je eens…..

Leave a Comment