schuilstallen inspiratie schuilstal

Wanneer gebruikt een paard het liefst een schuilstal?

In Natuurlijk paarden houden, Paardengedrag en communicatie by Linda Lebesque1 Comment

Wanneer gebruikt jouw paard een schuilstal? Als het met bakken uit de hemel valt of juist op een hete dag met een brandende zon? En staat je paard dan in de door jou gemaakte stal of juist liever onder een boom? Een team Britse onderzoekers vond het tijd om dit eens wetenschappelijk te onderzoeken.

De één jaar durende studie heeft als doel om een beter inzicht te krijgen in de schuilbehoeftes van paarden en ezels. Expert op het gebied van natural horse management, Lucinda McAlphine, zal hierin samenwerken met de stichting The Donkey Sancuary, the Dartmoor Pony Heritage Trust, Canterbury Christ Church University en de Universiteit van Sussex.

Onderscheid tussen zelfgemaakte en natuurlijke schuilmogelijkheden

Het team van experts zal onderzoeken hoe ezels, paarden en pony’s verschillende schuilmogelijkheden gebruiken. Hierbij maken zij onderscheid tussen zelfgemaakte en natuurlijke schuilmogelijkheden. Om te onderzoeken hoe de dieren omgaan met warmte onder verschillende weersomstandigheden, zullen de onderzoekers infrarood thermografie gebruiken.

Onderzoek onder 150+ paarden en ezels

Meer dan 150 paarden en ezels zullen het hele jaar geobserveerd worden. Op deze manier hopen de onderzoekers erachter te komen wanneer de dieren gebruik maken van schuilmogelijkheden en welke schuilmogelijkheden hun voorkeur hebben. In tegenstelling tot paarden zijn ezels minder goed aangepast aan natte weersomstandigheden en een koud klimaat. Ook is al eerder aangetoond dat ezels op de één of andere manier eerder kiezen voor een zelfgemaakte schuilmogelijkheid dan een natuurlijke variant en liever ook geen deken dragen.

Meer kennis over behoeften schuilstal

De studie moet ervoor zorgen dat er een belangrijk gat gedicht wordt als het gaat om de kennis over de verschillende schuilbehoeftes van ezels en paarden. Overigens zal er niet alleen onderzocht worden wat hun voorkeuren zijn met nat en koud weer, maar ook als het gaat om het blootstelling aan zonlicht en insectenplagen. Interessant!

Zodra er meer bekend is over dit onderzoek zal ik dat zeker plaatsen. Wat denken jullie dat de uitkomst wordt van dit onderzoek?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: Horsetalk.co.nz

Comments

  1. Er is in ijdels vast een uitslag van dit onderzoek. Hebben jullie dit gezien?

Leave a Comment