paarden houden schotland

Gastblogger Estelle – Natuur en paarden in Schotland

In Grondwerk, Natuurlijk paarden houden by Estelle van Hengel3 Comments

Twee jaar geleden kregen mijn vriend en ik de kans om naar Schotland te verhuizen. We waren hier nog nooit geweest, maar besloten toch meteen om onze spullen te pakken en de oversteek te wagen. Dit was onze kans om een nieuw land met geweldige natuur te ontdekken! En voor zover dat mogelijk zou zijn, het liefst te paard.

Eenmaal in Edinburgh aangekomen, kwam ik er al snel achter dat dit een perfecte leefomgeving is voor sobere paardenrassen. Daarom ben ik rustig rond gaan kijken en kwam ik bij een grote Ijslanderkudde terecht, waar mijn inmiddels 6-jarige ruin Omi deel van uitmaakte.

paarden schotland

Ik vroeg me al langer af waarmee we onze gedomesticeerde paarden het meest gelukkig maken, maar dit was mijn eerste ervaring met een kudde die 24/7 buiten leeft. In eerste instantie was ik erg verbaasd om te zien dat de gedragsproblemen die ik in het verleden zo vaak tegengekomen was, hier vrijwel niet leken voor te komen. Al snel was me duidelijk dat dit voor een groot deel toe te schrijven is aan de manier waarop de paarden hier zoveel mogelijk ‘paard’ kunnen zijn.

ijslanders schotland

Zo stond Omi tot een jaar geleden nog bij soortgenootjes van zijn jeugd te genieten in een gebied iets verder van de boerderij af. Hier staan de jonge paarden tot ze een jaar of vijf zijn en leren ze zich staande te houden in een ruige omgeving. Zo ontwikkelen ze zich allemaal tot evenwichtige Ijslanders die bijvoorbeeld geen moment aarzelen wanneer ze een steile helling op of af moeten onder typisch Schotse weersomstandigheden, terwijl hun ruiter zich wél regelmatig afvraagt hoe ze zich in hemelsnaam in deze situatie hebben weten te manoeuvreren.

paarden houden schotland

Het afgelopen jaar heeft Omi zich dan ook makkelijk aan weten te passen aan zijn ‘nieuwe’ leven, in een kudde waar hij nu ook door oudere paarden verder opgevoed wordt. Het is een lieve en ongecompliceerde, maar ook speelse Ijslander die vooral afwisseling nodig heeft. In alles wat ik samen met hem doe, probeer ik dit in mijn achterhoofd te houden.

Een paardenrug is niet gemaakt om op te zitten en daarom moeten we ervoor zorgen dat een paard gezond en sterk genoeg is voordat het ons kan dragen. Ook hierbij helpt de geweldige omgeving waarin Omi leeft enorm. Het is een uitgestrekt gebied met veel heuvels, beekjes, verschillende soorten grond en begroeiing. Daarbij is elk seizoen compleet verschillend. Niet alleen fysiek, ook mentaal draagt dit bij aan een gezond paard.

natuurlijk paarden

Elke keer dat we er samen op uit trekken, is anders. We hoeven hier geen ruiterpaden te volgen. Sterker nog, die hebben ze hier vrijwel niet. Wat we wel doen, is het ontdekken van nieuwe stukken land, soms om zo snel mogelijk doorheen te galopperen, soms om samen te zitten en gras te eten of (aan de hand) wat oefeningen te doen. Soms trekken we er alleen op uit, al vindt Omi het erg leuk om samen met één of meerdere maatjes op pad te gaan. Ook sprongetjes, water en ruige stukken heuvel zijn erg leuk en zorgen ervoor dat Omi zich niet gaat vervelen! En als het dan een keer de hele week typisch Schots weer is en we allebei liever binnen blijven, hebben we altijd de binnenbak nog…

Auteur: Estelle van Hengel

 

Comments

 1. Hallo Estelle
  Waar woon je in Schotland?
  Ik zou graag eens willen rijden in Schotland, heb zelf een ijslander dus wil niks anders dan op een ijslander, heb je tips?
  Groeten Eva

 2. Hoi Estelle,

  Wat een super interessante blog! Wat een avontuur ben je aangegaan! Ik heb je blog gedeeld op de fb groep: Training IJslandse paarden. Ik denk dat daar veel interesse is voor jouw belevenissen! Heel veel plezier daar.

  Groetjes, Dorien de Zeeuw

  1. Hoi Dorien,

   Dank je! Ik had de blog toevallig al voorbij zien komen in de Facebook groep voordat ik jouw bericht hier net las, maar nogmaals bedankt voor het delen daar :-)

   Groetjes,
   Estelle

Leave a Comment