paarden wel of geen deken

Je paard wel of geen deken op?

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard by Linda Lebesque7 Comments

Ik vind het heerlijk, die prachtige zachte wintervacht. Jij ook, of gebruik je een deken voor je paard? Oké, als je fanatiek traint of wedstrijden rijdt is het misschien makkelijker, maar een paard heeft zo’n deken van nature helemaal niet nodig. Toch zijn er ook situaties waarin het wel handig kan zijn. Heeft jouw paard wel of geen deken op?

Bliss heeft haar eerste drie levensjaren geen deken gedragen, daarna ben ik er toch mee begonnen. Omdat ik geleerd had dat dat makkelijk was met longeren en rijden en dat ze dan minder vies zou worden. Later, toen we op een andere stal stonden, zat ze veel minder lekker in haar vel. Ze had heel weinig energie en ik heb de deken daarom omgehouden. Zo hoefde ze zichzelf al iets minder warm te houden, waardoor ze wat meer energie over zou houden voor andere dingen. Toen ik Lucky kocht had hij een mega dikke wintervacht, zijn bijnaam op stal was dan ook ‘Beertje’. Omdat het toen makkelijker was, heb ik hem in de daarop volgende herfst een deken opgedaan. 

Met de billen bloot

Aan het eind van het dekenseizoen gaven de paarden elke keer duidelijk aan dat ze hun deken zat waren. Daarom staan Lucky en Bliss sinds 2012 zonder en dit bevalt nog steeds super! Ik vind een wintervacht en prachtig! Vooral die van Lucky, in de winter verandert hij van donkerbruin in een diep zwart beertje.

Ik dacht eigenlijk altijd dat een dikke vacht helemaal niet handig is als je fanatiek met je paarden traint. Dat ze dan gaan zweten en dat het dan heel lang duurt voordat ze weer warm en droog zijn. Nu train ik soms best fanatiek, maar door de manier van werken (de conditie rustig opbouwen en ook in stap hele nuttige oefeningen doen) zweten ze eigenlijk haast niet. Als ze warm zijn na een training dan krijgen ze een zweetdekentje op, daarna gaan ze weer ‘bloot’.

Voordelen van je paard zonder deken

 • Het scheelt een hoop geld. Dekens zijn duur en met één ben je er nog niet.
 • Je paard heeft niet voor niets een wintervacht. Bij voldoende brandstof en in goede gezondheid is een prima in staat om zichzelf warm te houden.
 • De deken zit je paard niet in de weg. Het sluit je paard toch ‘onnatuurlijk’ op.
 • Het vinden van een passende deken kan een hele opgave zijn. Iedereen kent wel een paard met schuurplekken op de borst of schoft.
 • Dekens gaan snel kapot en worden vies. Je moet ze laten repareren en schoonmaken. Dit gedoe heb je lekker niet als je paarden geen deken op hebben.
 • Persoonlijk vind ik dekens maar een hoop gedoe. Aan- en uittrekken, vieze sluitingen en constant wisselen van deken als de temperaturen schommelen.

Situaties waarin een deken wel handig kan zijn

 • Als je veel rijdt en je paard is snel bezweet na het trainen.
 • Als je veel wedstrijden of shows rijdt en je paard een dunne, schone vacht moet houden.
 • Sommige paarden kunnen zichzelf niet zo goed warm houden, zoals oude en zieke paarden.
 • Als je paard in een onrustige groep staat of veel gebeten wordt.

Draagt jouw paard een deken? Wat zijn voor jou redenen om je paard wel of geen deken op te doen?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron afbeelding: Ellen Welten

Comments

 1. hoiii!!!!! ik zit een beetje te twijfelen of ik mijn Welsh pony nou wel of niet een deken op moet doen…
  deze aankomende maanden wil ik heel graag wedstrijden starten, zit dus ook te twijfelen of ik mijn pony wil scheren…
  heb jij nog tips of een idee????

  1. Author

   Scheren heeft niet mijn voorkeur, dan zit je ook hoe dan ook aan een deken vast. Je zou een dunne deken kunnen kiezen zodat hij geen hele dikke wintervacht aanmaakt.

 2. Heyy, ik heb eigelijk een vraagje ik heb mijn pony van een mange afgekocht en heeft daar 7 jaar met deken gestaan. Nu hebben wij er een 0 grams deken. Op ik wil hem heel graag zonder deken laten staan maar me mede eigenaar niet want die zegt dat die dan luizen krijg en zomer exzeem. We rijden allebij niet heel intensief ( hoop dat jullie tips hebben het is namelijk mijn eerst pony )

 3. Onze pony staat in een PP het hele jaar. Ze krijgt n ontzettend dikke vacht..wandelend beertje! Wij doen veel grondwerk en daarna goed uitstappen en weer terug in de PP. Er is n schuilstal maar ze staat er nooit in..staat in de kudde bijelkaar in weer en wind. Op vorige stal werd ze binnengezet bij regen en snachts. Ze verveelde zich zo dat ze de staart kapot schuurde en qua gedrag opstandig werd. Nu is ze een blije pony!

 4. Ik heb een fries van 7 die 24/7 buiten staat.
  Ik heb haar wel een deken om omdat ze er een sport van maakt zichzelf zo vies mogelijk te maken. We wonen ook nog op klei en dat laat zich er niet zo makkelijk af poetsen. Ben vorig jaar 3 uur bezig geweest om haar weer schoon te krijgen nadat ze een kleimaskertje had genomen in de sloot. Dan ben je er snel klaar mee omdat je enkel en alleen aan het poetsen bent en aan het rijden niet toe komt.

 5. Mijn Tinker van 7 staat 24/7 buiten zonder deken, hij heeft een megadikke vacht en ziet eruit als een shetlander ondanks zijn 1.64 m.. Ik vind ‘m schitterend , net een bolletje wol, en met rijden stap ik ‘m lang genoeg uit.. Geen gedoe met dekens voor ons ?

 6. Ik heb een Tinker ruin van 6 jaar. Ik rij western en rij best fanatiek met hem. Ik heb er heel erg over getwijfeld of ik hem wel of niet zou scheren omdat hij best heel erg zweet na de training.
  Na veel gelezen te hebben en met een vriendin er over gesproken te hebben, heb ik toch besloten hem niet te scheren. Ten eerste vind ik gewoon dat een Tinker gewoon een lekkere dikke vacht hoort te hebben ten tweede vind ik zo’n gedoe met die dekens.
  Ik stop nu iets eerder met de training en stap hem dan uit zonder zadel maar met fleece deken om. Ik wrijf hem goed droog met de fleece deken en zet hem dan op stal met een zweetdeken om. De vacht op de huid is dan droog alleen aan de buitenkant is hij nog nat, maar dat is net als een paard wat in de regen buiten heeft gestaan.
  Het bevalt me prima zo.

Leave a Comment