De eerste uren na de geboorte van een veulen zijn het spannendst. Het is goed om te weten wanneer een veulen eigenlijk gezond is, want dan kun je indien nodig meteen actie ondernemen. Wat zou er eigenlijk wanneer moeten gebeuren? De onderstaande punten helpen je vast op weg.
Bel de dierenarts
Is je veulen geboren? Bel gelijk even de dierenarts. Die komt controleren of merrie en veulen echt gezond zijn en of de placenta goed is losgekomen. Meestal is de geboorte van een veulen geen ‘spoed’ en komt de dierenarts de volgende ochtend. Vraag even aan je dierenarts hoe zij hier in de praktijk mee omgaan.
Binnen 30 minuten: gaan staan
Normaal gesproken zal het veulen binnen 30 minuten al proberen om te gaan staan. Een aantal veulens lukt dit in één keer, maar de meesten hebben echt meerdere pogingen nodig. Het kost veel energie om te kunnen gaan staan. Duurt het langer dan een uur, dan kun je het veulen het beste even helpen. Zo voorkom je ook dat het te moe raakt om de biest (de eerste moedermelk) te kunnen drinken.
Binnen 2 uur: nageboorte
Binnen 2 uur moet de nageboorte uit de merrie zijn gekomen. Je vindt deze op stal of in de wei. Twijfel je of de hele nageboorte er wel uit is gekomen? Laat de dierenarts dit even controleren. Het kan de merrie erg ziek maken wanneer de nageboorte helemaal of deels achterblijft in het lichaam.
Binnen 3 uur: drinken
Binnen 3 uur moet het veulen gedronken hebben. Is dit niet het geval, dan zal de merrie gemolken moeten worden om via een fles de biest te geven. Het is erg belangrijk dat het veulen de biest krijgt, omdat dit afweerstoffen bevat om het afweersysteem van het veulen sterk te maken.
Binnen 24 uur: darmpek
Binnen 24 uur zal het veulen in gezonde toestand het darmpek kwijtraken. Staan merrie en veulen lekker in de wei? Met hoog gras en veel vierkante meters kan het best lastig zijn om dit te controleren. Bij twijfel bel je gewoon even de dierenarts.
Verder lezen
- Natuurlijk bevallen in de kudde
- Checklist voor de geboorte van een veulen
- Hormonale problemen bij de merrie
- Teken verwijderen bij paarden
Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.