wintervacht paard

Gebruik jij een deken voor je paard?

In Advertorial, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard by Linda Lebesque5 Comments

Ik vind het heerlijk, die prachtige zachte wintervacht. Toch zijn er ook situaties waarin paardendekens handig zijn. Krijgt jouw paard wel of geen deken op?

Van nature heeft een paard geen deken nodig. Zodra de dagen korter worden, begint je paard met het maken van een wintervacht. Deze heeft een uitstekende isolerende werking. Als het koud is, zorgen de spieren ervoor dat de haren rechtop komen te staan. Zo ontstaat een soort luchtkussen met thermo werking. Het aanmaken van de wintervacht kost een paard veel energie. Veel en goede kwaliteit ruwvoer is hiervoor erg belangrijk.

Geen paardendeken nodig

wintervacht paardendekens

Mijn paarden staan zonder deken. Zeker sinds ik de paarden aan huis heb en ervoor kan zorgen dat de omstandigheden en voeding voor hen optimaal zijn. Toen we op een pensionstal stonden, heb ik Bliss toch een deken opgedaan. Ze zat daar niet goed in haar vel en werd vaak gebeten door andere paarden in de groep. Ze had heel weinig energie. Daarom heb ik haar eerst een regendeken en daarna een winterdeken omgedaan. Zo hoefde ze zichzelf al iets minder warm te houden, waardoor ze wat meer energie over zou houden voor andere dingen. Mijn nieuwe paard, een IJslander, heeft van zichzelf een super dikke wintervacht. Een deken voor de herfst en winter is voor hem totaal onnodig.

Situaties waarin paardendekens wel handig zijn

winterdeken paard

  • Als je veel wedstrijden rijdt en je paard een dunne, schone vacht moet houden.
  • Als je paard ziek is of niet lekker in zijn of haar vel zit
  • Als je paard ouder is en moeite heeft om zichzelf warm te houden
  • Als je paard in een onrustige groep staat en veel gebeten wordt

Winterdeken voor je paard

Heeft jouw paard wel extra ondersteuning nodig in de winter? Winterdekens zijn er in veel verschillende soorten en maten. Als je paard ’s nachts op stal staat, dan heb je geen dikke deken nodig. Staat je paard veel buiten in de wei? Kies dan voor een winterdeken paard die goed ademt en helemaal waterdicht is. Laat je bij de keuze voor een deken goed adviseren, dan scheelt een hoop geld.

Dekens en training

Ik dacht eigenlijk altijd dat een dikke vacht helemaal niet handig is als je fanatiek met je paarden traint. Dat ze dan gaan zweten en dat het dan heel lang duurt voordat ze weer warm en droog zijn. Nu train ik best fanatiek, maar door de manier van werken (de conditie rustig opbouwen en ook in stap hele nuttige oefeningen doen) zweten ze eigenlijk haast niet. Mocht hij nou erg bezweet zijn na een training, dan kan ik hem altijd nog een zweetdeken op doen.

Draagt jouw paard een deken? Wat zijn voor jou redenen om je paard wel of geen deken op te doen?

Dit artikel is een samenwerking. De linkjes zijn gesponsord.

Leave a Comment