paard gezond en blij in de herfst

Hou je paard gezond en blij in de herfst

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque60 Comments

De herfst is weer begonnen. Met het veranderende weer en andere temperaturen verandert er veel in de voeding en verzorging van je paard. Ook bereid je paard zich al voor op de komende winter. Waar moet je in de herfst op letten om je paard gezond en blij te houden?

1. Geef meer ruwvoer of warm te blijven

Ruwvoer is de belangrijkste voedingsbron voor een paard. Het levert niet alleen vezels, maar ook energie. Door te eten blijft je paard warm en krijgt hij voldoende energie om een wintervacht aan te maken. Een paard heeft altijd ruwvoer nodig, maar in de herfst is dit zeker het geval. Het aanmaken van een vacht en instellen op het nieuwe seizoen kost veel energie. Zorg dat je paard ook weer genoeg energie binnenkrijgt. Hier vind je een eerder artikel over vezels in ruwvoer en hoe die in je energiebehoefte van je paard voorzien.

2. De overgang van gras naar hooi

Heeft je paard in de zomer veel op het gras gestaan en ga je nu over op hooi? Zorg ervoor dat de overgang van gras naar hooi zo geleidelijk mogelijk verloopt, de spijsvertering zal zich hier opnieuw op moeten instellen. Heeft je paard echt moeite met de overgang dan zou je kunnen denken aan het geven pro- of prebiotica om de darmbacteriën een extra boost te geven.

3. Schuilen tegen regen en wind

Paarden hoeven echt niet perse op stal als het kouder wordt. Het is wél fijn voor je paard als er een goede schuilmogelijkheid aanwezig is waar ze kunnen schuilen voor wind en regen. Goede schuilmogelijkheden zijn een open stal of schuur, maar ook een schutting zonder dak of een rij bomen of struiken zijn helemaal goed. Staat je paard 24 uur buiten dan is een goede schuilmogelijkheid natuurlijk essentieel.

4. Let op met gras

Ook in de herfst kan het fructaangehalte in het gras erg hoog zijn. Denk maar aan een mooie nazomerdag met toch nog een koude nacht. Ga er niet zomaar vanuit dat het veilig is om je paard op het gras te zetten, ook al is het kort. Vooral bij paarden die last hebben van insulineresistentie, de ziekte van Cushing of hoefbevangenheid moet je echt goed opletten. Beperk hun grasinname zoveel mogelijk door strookbegrazing toe te passen, ze in een paddock paradise systeem te houden of ze er gewoon helemaal niet op te laten.

5. Genoeg drinken

Als het buiten kouder wordt, drinken de meeste paarden minder. Toch blijft het altijd belangrijk dat een paard genoeg water binnen krijgt. Let goed op of je paard genoeg drinkt. Om het waterinname van je paard te bevorderen zorg je natuurlijk altijd voor schoon en vers water en zou je ook kunnen denken aan (licht) verwarmde waterbakken.

6. Bied voldoende zout aan

Een paard heeft voldoende zout nodig, ook in de herfst. Bied voldoende zout aan in de vorm van likstenen of los zout. Je paard krijgt hierdoor niet alleen goede mineralen binnen, maar gaat er misschien ook meer van drinken. Lees hier één van mijn eerdere artikelen over zout aanbieden aan paarden.

7. Als het kan lekker zonder deken

Is je paard gezond en zijn er geen ‘bijzondere omstandigheden’ zoals een wedstrijd, ziekte, ouderdom of iets anders? Laat je paard dan gewoon zonder deken staan! Een paard heeft niet voor niets een wintervacht en is meestal perfect in staat om zichzelf warm te houden. Mijn paarden staan nu twee jaar zonder dekens en dat bevalt echt super goed. Als ze gezweet hebben tijdens een training stap ik ze goed uit en laat ik ze met een zweetdeken opdrogen. Al probeer ik ze in de winter gewoon niet te laten zweten. Er zijn natuurlijk altijd omstandigheden te bedenken waarbij een deken wel van toegevoegde waarde is, bekijk wat voor jullie het fijnste werkt.

8. Zorg voor droge voeten

Juist in de herfst hebben de voeten van je paard extra aandacht nodig, zeker in ons natte kikkerlandje. Zorg ervoor dat ze droge stukken hebben om op te staan, het liefst nog verhard. Verzorg de hoeven regelmatig, liefst elke dag. Zwakke hoeven en stralen kunnen echt voor problemen zorgen, zoals rotstraal. Ik gebruik Hypozin tegen rotstraal.

9. Extra aandacht voor je senior

Heb je een ouder paard? Geef deze dan extra aandacht. Oudere paarden hebben vaker last met hun gewicht of gebit, wat een goede energieopname beperkt. Geef je senior veel ruwvoer en vul dit aan met voldoende vitaminen, mineralen en extra eiwitten.

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Afbeelding: Ellen Welten Louwers

Leave a Comment