goede vetten in het dieet van je paard

Goede vetten in het dieet van je paard

In Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque4 Comments

De natuurlijke voeding van een paard bevat weinig vet, behalve van nature aanwezig in bijvoorbeeld gras en riet. Van oudsher worden koolhydraten beschouwd als de voor de hand liggende en natuurlijke bron van energie voor de prestaties van paarden. Vet is verder – op dat scheutje lijnzaadolie voor de glanzende vacht na – nooit gezien als waardevol onderdeel van het paardendieet. Pas de laatste jaren worden de voordelen van vet in een paardendieet steeds duidelijker.

Voordelen van een vetrijk dieet

Een vetrijk paardendieet biedt verschillende voordelen, met name op het gebied van energieproductie voor paarden die hoge prestaties moeten leveren. Vet levert namelijk bijna 2,5 keer zoveel energie als hetzelfde gewicht in koolhydraten of zetmeel (in traditionele paardenbrok). Wil je meer energie leveren voor je paard zonder dat de totale voeropname of de opname van koolhydraten en zetmeel verhoogd moet worden, dan kan het toevoegen van vet een uitstekende manier zijn.

Geen nadelige gevolgen voor blinde darm en dikke darm

Ondanks het feit dat het spijsverteringsstelsel van paarden het best geschikt is voor de verwerking van vezels, is het voor paarden heel goed mogelijk om vet te verteren. Studies hebben aangetoond dat paarden een aandeel tot 20 procent van hun totale voeding in vet kunnen verteren zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid. Een met vet aangevuld dieet – in tegenstelling tot een koolhydraatrijk dieet – heeft geen nadelige invloed op de pH-waarde van de blinde darm en op de goede darmflora in de dikke darm.

Wat zijn goede vetten voor je paard

Welke vetten kun je dan toevoegen aan het dieet van je paard? De essentiële vetzuren die zowel wij mensen als paarden nodig hebben, kun je onderverdelen in Omega 3, 6 en 9 vetzuren. Paarden kunnen een deel opnemen uit gras en riet, een ander deel kun je toevoegen aan de voeding van je paard. Denk daarbij eens verder dan de standaard oliën die we voorheen voor paarden gebruikten. Nu wij mensen steeds meer kennis krijgen over gezonde vetten, welke vetten zouden dan gezond zijn voor je paard? Gebruik bijvoorbeeld olijfolie of kokosvet. En wie weet lust je paard wel een harinkje? ;)

In een toekomstig artikel ga ik in samenwerking met een paardenvoedingsexpert dieper in op welke vetten je voor je paard kunt gebruiken en wat ze precies doen in het paardenlijf.

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: Karen Briggs – The Horse

Comments

  1. Ik denk aan olijfolie inderdaad. Koudgeperst eerste persing? Ik vernam onlnags dat het paardenlichaam dit – in tegenstelling tot lijnzaadolie – niet meer hoeft om te zetten voor het opgenomen kan worden. Zeer benieuwd, als je meer weet, hoor ik het graag :).

  2. Beste lindan,

    Ik ben erg benieuwd welke vetten wat doen in het paardenlichaam, op aanraden van mijn instructrice ben ik olijfolie extra vergine gaan voeren maar krijg daar niet helemaal mee waarom dat nou zoveel beter zou zijn dan bijvoorbeeld zonnebloemolie wat ik voorheen voerde.. ik zag dat in dit artikel dat je er tzt verder op wilde ingaan met een voedingsexpert ik ben benieuwd of je inmiddels al onderzoek hebt gedaan? Heel graag hoor ik de bevindingen.

    Met vriendelijke groet,
    Saskia Dijkxhoorn
    leusden

Leave a Comment