modderweides

Modderweides

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke gezondheid paard by Linda Lebesque2 Comments

Per 1 juli is in de wet bepaald dat paarden niet meer op te natte weilanden mogen staan. Inspecteurs van de Dierenbescherming hebben vaak te maken met paarden die in hele slechte, natte weides staan zonder plek om te schuilen of om de voetjes droog te houden. De Dierenbescherming kon hier heel moeilijk tegen optreden. Vanaf juli kunnen de inspecteurs dus wel ingrijpen, omdat nu is bepaald dat een weiland geschikt en dus niet drassig mag zijn.

Letterlijk staat er in de wet dat ‘het weiden van een dier op niet beweidbaar land of, anders dan voor korte duur, weiden op slecht beweidbaar land’ een ‘verboden gedraging ten aanzien van dieren’ is.

Persoonlijk zet ik mijn paard liever in een drassige wei dan te lang op stal, mits ze natuurlijk wel droog kunnen staan als ze dat willen. Maar dit is wel lastig, want welke liefhebbende paardeneigenaar heeft nu geen last van modderweides? En niet iedereen heeft het geld of de mogelijkheid om gedraineerde paddocks aan te leggen.

Mijn modderwei

Op de foto zien jullie het voorste stuk van mijn ‘wei’. Ik gebruik dit als de paddock/rijbak en het is niet de bedoeling dat daar gras groeit. Met die heftige regenval van de laatste dagen is het behoorlijk nat geworden. Wij hebben hele droge grond en het water zakt gelukkig snel weg, maar op de stukken waar ze veel lopen is het zeg maar best wel een modderboel. In de herfst en winter wordt dit natuurlijk veel erger.

modderweides

Uiteraard zorg ik ervoor dat de paarden genoeg droge plekken hebben om te staan. De paarden hebben een grote inloopstal tot hun beschikking en ik heb een verhard stuk van 4 x 4 meter. Meer is bij ons helaas niet mogelijk, anders had ik allang betonplaten laten komen. Wij weten niet hoe lang we hier kunnen blijven en moeten de wei ook weer in goede staat opleveren. Ik kan dus niet zomaar wit zand gaan storten (is een beetje lastig om weg te halen en ook zonde van het geld). De paden blijven altijd open en worden niet modderig, ook de weides zijn droog.

Drassige wei of op stal?

Maar toch, het blijft lastig. Heeft zo’n wet niet tot gevolg dat mensen bang worden en hun paarden juist meer binnen gaan houden? In een natte wei heeft een paard wel meer kans op mok en het is niet goed voor de hoeven, maar dan krijgt hij in ieder geval beweging, frisse lucht en sociaal contact. En hoe zit het als je paard overdag in een niet gedraineerde paddock staat – zonder schuilmogelijkheid – en ’s nachts in een ruime loopstal? Is dat dan tegen de wet?

Wat vinden jullie? Drassige wei of op stal? Ben je bang dat deze wet vervelende gevolgen gaat hebben?

En hebben jullie andere oplossingen en tips om droge plekken te maken, die ook weer makkelijk weg te halen zijn?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: Dierenbescherming

Comments

  1. hallo,onlangs drie weken hebben wij een stuk weiland van 5600 vierkante meter voor onze twee paarden gehuurd ,waar we een stuk hebben afgezet voor een piste .helaas met wat regenval van de afgelopen dagen is het stuk wat we hebben afgezet éen en al een modderpoel geworden ,en blijkt dat de weide in de wintermaanden heel drastig is.been worden niet schoongehouden en zo loopt het overtollige regenwater op de weide .van het weekend zijn de stallen helemaal klaar.de paarden staan in het modder in de nacht waar i veel moeite mee hebt .overdag laat ik ze op de weide,ookal is die nat want heb moeite de paarden in dat afgezette stuk te zien staan vol modder(mijn vriend heeft dat liever omdt hij niet wilt dat de weide kapot gelopen wordtben het daar niet mee eens)ben al helemaal niet voor een paard op stal te zetten ,maar om ze droge voeten te laten hebben is het messchien beste elke avond op stal te zetten wanneer die laar zijn van het weekend voor hun voeten .wat denken jullie .ben wat radeloos want zie niet graag mijn 19 maanden oud veulen in het slijk of hele dagen op stal en wil toch de weide wat besparen aangezien die echt drassig is .mvg caroline

  2. Ik ben hier ook erg benieuwd naar. Mijn paarden leven in een paddock Paradise met verschillende weides, paden, bomen en schuilstallen. Echt een perfecte plek. Bij ons ligt 1 kant een stuk hoger waardoor het daar altijd droog is en de weides zijn ook altijd droog.

    Dat sommige paarden in een verlaten weilandje tot hun knieën in de modder staan vind ik inderdaad ook niet kunnen, maar een beetje modder is niet tegen te houden. Ben wel bang dat er steeds meer paarden meer en langer op stal komen te staan zo.. Laten we hopen van niet!

Leave a Comment