ondersteun de rui van je paard

Je paard gezond het voorjaar in

In Do It Yourself, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Jantine Steehouder71 Comments

Paarden eten naast grassoorten ook veel andere planten. Zeker 25% van hun foerage tijd zouden ze hier aan spenderen indien mogelijk. De meeste paarden hebben binnen hun huidige leefomgeving geen toegang meer tot de diversiteit die ze eigenlijk nodig hebben. Dat is jammer, want zeker in het voor- en najaar, tijdens de rui, kunnen ze juist goed gebruik maken van allerlei soorten grondstoffen. In deze blog lees je hoe je je paard gezond het voorjaar in kunt helpen.

De rui

Zodra de dagen weer langer en de temperatuur aangenamer wordt, beginnen de eerste haren weer lekker los te komen. Het aantal lichturen prikkelt de hypofyse om hormonen aan te maken waardoor paarden gaan ruien. Vaak wordt gedacht dat temperatuur het startsein geeft van de rui, maar dat is niet zo. Temperatuur speelt wel een rolletje in het proces maar voert zeker niet de boventoon. Als het bijvoorbeeld ineens weer heel koud wordt, dan vertraagt het ruiproces tijdelijk. De bedoeling van het ruien is dat de vacht gewisseld is voordat het echt warm wordt, vandaar dat het gestuurd wordt door daglichtlengte en niet door temperatuur.

De rui kost behoorlijk wat energie en daarom spreken wel eens van voorjaarsmoeheid. Ook zie je soms dat paarden niet goed door de verharing heen komen (of laat beginnen). Zeker bij oudere paarden of shetlanders is dit geen onbekend fenomeen.

De spijsvertering & immuunsysteem

Een goed verharingsproces heeft veel te maken met de darmgezondheid. Een paard dat slechter voedingsstoffen opneemt zal veel minder gemakkelijk door zijn vacht komen dan een paard met een optimale spijsvertering.

Doordat weersomstandigheden nog behoorlijk kunnen schommelen in het voorjaar (denk aan de koude nacht of warme dagen terwijl de vacht nog dik is) moet het lijf behoorlijk aan het werk.

In de vrije natuur

Normaliter wordt het voedingsaanbod in de winter schaarser. Gras raakt op en er komt langzaamaan steeds iets minder voedsel het stelsel in. Hierdoor moeten paarden gaan teren op hun vet dat ze in de zomer hebben kunnen bij-eten. Doordat het lichaam minder hoeft te verteren in combinatie met het opgebruiken van opgeslagen stoffen ontstaat er een soort natuurlijke reiniging van het lichaam. Dit is de ideale situatie voor het lichaam.

Wij creëren in de gedomesticeerde situatie vaak een “eeuwige” zomer. Paarden hebben altijd genoeg te eten. In de winter worden ze veel binnen gehouden, krijgen ze een deken op en is beweging vaak minder (want wie heeft er zin om in de regen en kou te gaan rijden). Kortom, we verstoren eigenlijk onbedoeld het natuurlijk proces tot kilo’s kwijtraken en het houden van de grote lente schoonmaak.

Tips voor de ondersteuning

Toch is het wel mogelijk om je paard positief te ondersteunen tijdens dit voorjaarsproces. In de vrije natuur zouden paarden tijdens de rui op zoek gaan naar plantjes/grondstoffen die de rui bevorderen. Aangezien de meeste paarden deze mogelijkheid niet meer hebben zal je zelf wat moeten toevoegen aan het rantsoen.

Spijsvertering

Het begint altijd bij de spijsvertering. De darmgezondheid is de spil van het paard en daarom is het altijd goed om een product te geven wat de darmgezondheid bevorderd. Producten als Bokashi, levende gisten of probiotica kan je hiervoor gebruiken.

Zorg er ook voor dat je basisvoeding voldoende vitaminen en mineralen bevat waardoor je zeker weet dat er geen tekorten kunnen opspelen. Koper, zink, mangaan en silicium zijn de meest belangrijke elementen in dit proces. Tip: Een handje extra rozenbottels of hennepzaad is smakelijke en gezonde toevoeging tijdens dit proces.

Reinigen

Kies voor een milde reiniging doormiddel van kruiden of kleiachtige producten. Veel producten bieden kant en klare “voorjaarsmengsel” aan zodat je niet zelf je kruidenmengsel bij elkaar hoeft te zoeken. De volgende kruiden zijn in ieder geval mogelijk: brandnetel, berkenblad, paardenbloemblad, duizendblad en melkdistel.

Als kleiachtige product kan je groene leem of veendrenk gebruiken.

Ga alleen je eigen kruidenmengsel samenstellen als je er verstand van hebt, in dit geval gaat de vlieger “baat het niet dan schaadt het niet” zeker niet op. Dit geldt ook voor het gebruik van groene leem. Lees je goed in over de werking van dit product.

Grootmoeders tip

Al van oudsher wordt lijnzaad gevoerd tijdens het verharen. De vetzuren uit het lijnzaad ondersteunen de lever en de slijmvorming van het zaad reinigt de darmen. Dit geeft een dubbel effect, want dit komt zowel de reiniging als de spijsvertering ten goede. Daarom zou ik aanraden om lijnzaad in plaats van lijnzaadolie te gebruiken.

Extra eiwitten

De rui kost energie onder andere omdat er nieuwe haren aangemaakt moeten worden. Eiwitten in de vorm van luzerne kunnen hierbij een handje helpen.

Voer niet stap 1 t/m 3 tegelijkertijd. De rui duurt eventjes en verdeel de producten over de maanden februari tot april.

Tot slot

Het is gezond als je paard wat slanker de winter uit komt dan dat hij er in ging. Wees niet te angstig voor wat verloren kilo’s, die komen er bij de meeste paarden in de zomer weer ruimschoots aan. Als je paard de kans krijgt om een goede schoonmaak te houden voordat hij weer rijkelijk kan eten heeft hij een lager risico op allerlei klachten later in het jaar. Het loont dus om er aandacht aan te besteden.

Image

Jantine Steehouder

Specialist natuurvoeding en biologisch weidebeheer
Blogs | PureHorse

Leave a Comment