mariadistel voor een gezond afweersysteem voor je paard

Kruiden voor paarden: Mariadistel

In Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque71 Comments

In de overgang van winter naar lente verandert er veel voor je paard. Verandering van rantsoen, meer beweging, meer insecten en mogelijk allergische reacties en jeuk. Een kruid dat in deze periode van toegevoegde waarde kan zijn is mariadistel.

De mariadistel is een eenjarige of tweejarige plant die van nature voorkomt in Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De mariadistel komt ook in Nederland voor en is soms verwilderd. De plant wordt 60-150 centimeter hoog en de bladeren hebben stekels. De mariadistel bloeit in juli en augustus. De zaden worden al eeuwen lang gebruikt voor medicinale doeleinden, zoals chronische leverkwalen en leveronderhoud.

Reiniging van de lever

Mariadistel ondersteunt de reinigende werking van de lever. De lever is het grootste orgaan van het paardenlichaam en weegt ongeveer anderhalf procent van het totale lichaamsgewicht van je paard. De lever is zeer goed doorbloed, zorgt voor uitscheiding van gifstoffen en hormonen, breekt eiwitten af, slaat vitaminen op en produceert gal.

Onderzoek naar mariadistel

Mariadistel is al veel onderzocht en de werking van deze plant is al veel bewezen. Bestanddelen van mariadistel werken samen met de lever om de opname van gifstoffen te belemmeren. Mariadistel heeft een anti-oxiderende, anti-inflammatoire en anti-allergische werking.

Mariadistel voor paarden

In de eerste instantie lijkt de medicinale werking van mariadistel misschien beperkt, omdat het voornamelijk op de lever werkt. Maar de lever is ongelooflijk belangrijk voor de algemene gezondheid van een paard. Dit maakt mariadistel tot een waardevol kruid.

Wanneer zou mariadistel van toegevoegde waarde kunnen zijn?

  • Bij de overgang van voornamelijk hooi naar gras
  • Na een wormenkuur of andere medicijnen
  • Als voorjaarskuur om afvalstoffen goed af te voeren
  • Paarden die last hebben van allergieën of insectenbeten

Gebruik jij wel eens mariadistel voor je paard? En gebruik je het dan verwerkt in een supplement, als tinctuur of de pure zaadjes?

Bron: Equine Wellness Magazine

Comments

  1. paarden langs de moestuin eten t wanneer de distels wat groter zijn, juni juli wanneer ze hard groeien en sappig zijn. ondanks de stekels gaan ze er in elk geval toch aan. de distels komen jaarlijks terug, goed te weten dat t voor de paarden van de buren geen kwaad kan, ik zie ze jaarlijks graag terugkomen.

  2. Hoewel dit een ” oud” artikel is zal ik toch mijn ervaring hier geven. Ik heb die 2 van mij (arabier en dartmoor pony) gisteren 2 kruiwagens vol mariadistel in de paddock gegeven die in bloei stond (80-100cm hoog). Eerst aten ze overal de paarse topjes af, daarna begonnen ze aan de bladeren maar lieten de dikke stelen liggen. Vannacht hebben ze daar het meerendeel toch van opgegeten (ondanks de aanwezigheid van hooi en stro).
    De mijne eten het niet als de plant nog in de grond staat (de bloemetjes misschien wel) maar ongeveer onmiddellijk nadat ze uitgetrokken zijn. Hetzelfde geld voor brandnetel. Dus dat het onaangeraakt in de wei staat wil volgens mij niet zeggen dat ze het niet willen.
    In het verleden trok ik de distels altijd eerder uit (als ze kleiner waren en voor de bloei) en toen aten ze ze met huid en haar.

    1. Author

      Bij mij is het ook zo dat als we kruiden afknippen dat ze alsnog gegeten worden. Ook met brandnetel bijvoorbeeld, als ze drogen gaat de ‘brand’ er af. We geven ze dan wel wat minder in één keer, gewoon een paar plantjes.

    2. Ik kocht de zaden voor mijn paard dat bevangen was en gaf het óók aan mijn haflinger die zich ondanks zijn eczeemdeken kaal geschuurd had. Na twee weken schuurt hij niet meer. Had ik dit maar eerder geweten.
      Ik haalde de distels altijd uit de wei en lees nu in een reactie dat ze graag gegeten worden na het afmaaien.

  3. waar kan ik dit kopen? en onder welke vorm dien je dit best toe? mijn paard heeft gisteren hap bloemekes v johanneskruiskruid gegeten en iemand zei me om mariadistel te gebruiken om lever te zuiveren.

  4. hallo,
    deze zomer hadden wij enkele mariadistels op de wei staan. De paarden lieten ze links liggen. Betekent dit, dat zij geen problemen zouden hebben, die met mariasdistel verminderd zouden kunnen worden? Dieren “weten” instinctief toch wat ze nodig hebben, mochten ze ergens een tekort aan hebben?

    1. Author

      Bijna alle kruiden mag je maar tot 3 weken achter elkaar gebruiken. Maar ik zou altijd contact opnemen met een dierenarts of natuurgeneeskundig therapeut. Die kunnen je vast verder helpen in jouw specifieke situatie.

Leave a Comment