project paardenwei

Project Paardenwei

In Natuurlijk weidebeheer, Persoonlijk by Linda Lebesque8 Comments

Goed weidebeheer is onmisbaar voor een mooie en gezonde paardenwei. Maar hoe doe je dat op een natuurlijke en (hopelijk) niet zo arbeidsintensieve manier? En wat zijn nu precies de stappen die je moet doorlopen voor een zo goed mogelijk resultaat? De komende maanden ga ik stap voor stap mijn wei aanpakken en verbeteren.
Project Paardenwei is geboren!

Toen wij hier voor het eerst kwamen kijken, stond het Jacobskruiskruid tot aan mijn schouders. Ik heb al een heel deel uitgetrokken en met de sneeuwval is de rest afgestorven, maar omdat het jaren heeft kunnen woekeren bereid ik me voor op het ergste. Met het eerste steken merkte ik namelijk al dat de wortels zich ver onder de grond uitspreiden.

De paarden hebben het gras in de winter helemaal kort gegeten. Wij hebben hier een hele droge bodem. Dit is natuurlijk erg fijn tegen de modder, maar zorgt wel weer voor een uitdaging om de grasmat dicht en goed geworteld te krijgen. Als ik foto’s terugkijk, zie ik dat de wei er op het laatst echt niet meer zo florissant uitzag. Sinds we de afrastering van de binnenste wei af hebben gemaakt, staan de paarden er niet meer op en ze gaan er de komende tijd ook niet meer op.

Wat ik wil bereiken? Mijn droomwei is er één met een grote diversiteit aan grassen en kruiden, aangevuld met mooie weidebloemen waar de bijtjes blij van worden. Een wei met een gezonde bodem en bodemleven, zoveel mogelijk biologisch en in balans. Een wei die gezond is voor mijn paarden, waar ze een waardevolle aanvulling krijgen op hun voeding. En een wei met zo min mogelijk onkruid natuurlijk ;)

De komende maanden ga ik mijn wei dus stap voor stap aanpakken. Dit doe ik onder andere met hulp en advies van Lepona Tuinarrangeurs. Zij zijn gespecialiseerd in natuurlijke bodemverbeteraars en meststoffen en hebben superveel kennis van gras, bloemen en planten. Ook ga ik natuurlijk op zoek naar zoveel mogelijk informatie over biologisch en natuurlijk weidebeheer.

Zou ik als geïnteresseerde leek mijn eerste echte eigen paardenwei in mijn droomwei kunnen veranderen? We gaan het zien!

Comments

  1. hoe kom ik op een natuurlijke manier van boterbloemen af? er staat steeds minder gras

    1. Author

      Je kunt ze afmaaien of liever nog uitsteken, maar het is vooral belangrijk om je bodem te voorzien van de juiste voedingsstoffen zodat het gras beter groeit. Hoe beter je gras groeit, hoe dichter de grasmat, hoe minder kans onkruid krijgt.

    1. Author

      Hoi Ingrid,
      Ben al fan van Bio Ron hoor ;) Heb in mijn vorige wei ook graszaad en kruiden van hem gezaaid, en de inspiratie voor mijn composthoop komt van zijn website.

  2. Lepona is toch gespecialiseerd in tuinen? dat is heeeeeeeeel wat anders dan een weiland. Ik zou kiezen voor weide-specialisten, niet voor hoveniers.

    1. Author

      Hoi Mireille,
      Ik werk zelf bij Lepona en heb alle vertrouwen in hun expertise. Een bodem is een bodem, onkruid is onkruid. En we gaan vooral de bodem op een natuurlijke manier aanpakken om het (speciale paarden)gras goed te laten groeien.

Leave a Comment