de lever vanuit natuurgeneeskundig perspectief

De lever vanuit natuurgeneeskundig perspectief bekeken

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard by Redactie Natuurlijk Paarden47 Comments

De lever is een essentieel orgaan in het lichaam. Omdat de lever de chemische fabriek is van het lichaam, heeft het een enorme invloed op allerlei processen in het lichaam. Is er sprake van fysieke klachten, dan is er grote kans dat de lever overbelast is geraakt en niet goed zijn werk meer kan doen.

Welke functies heeft de lever?

Je lever is een belangrijk orgaan. De lever heeft de volgende belangrijke functies:

 • Koolhydraatstofwisseling
 • Eiwitstofwisseling
 • Vetstofwisseling
 • Ontgiften en reinigen
 • Opslag van: glycogeen, vetten, vitaminen, mineralen en bloed
 • Recyclen van bloed
 • Afbraak/vorming hormonen

Indien je paard Jacobskruiskruid heeft binnengekregen, veel medicatie heeft gekregen of leverbot heeft gehad, dan kun je er van uitgaan dat de lever het zwaar te verduren heeft gehad en daardoor minder goed werkt. Dit zijn de heftige ziektebeelden maar ik merk in mijn praktijk dat heel veel paarden in lichtere mate last hebben van een overbelaste lever en ook dit heeft dus invloed op veel lichaamsprocessen.

Waardoor hebben veel paarden een overbelaste lever?

Vanuit natuurgeneeskundig perspectief liggen hier verschillende oorzaken aan ten grondslag, namelijk:

 • Het paard krijgt schadelijke stoffen binnen door: wormkuren, inentingen, slecht passende voeding (te veel krachtvoer/ te weinig ruwvoer), onkruidverdelgers in de bodem, gras en hooi, milieuvervuiling, medicatiegebruik etc.
 • Het paard kan onvoldoende zijn natuurlijk gedrag uitoefenen.

De lever: frustratie, woede en onderdrukking

Vanuit de Chinese geneeswijze maar ook vanuit de natuurgeneeskunde worden aan ieder orgaan ook emotionele/ mentale kenmerken gekoppeld. De lever wordt met name in verband gebracht met frustraties, woede en onderdrukking.

Waardoor raken paarden vaak gefrustreerd? Het begint al bij te vroeg, te snel en met te veel druk inrijden van paarden. Op een leeftijd van 3 jaar is een paard eigenlijk fysiek en mentaal nog helemaal niet toe aan te veel druk en prestaties. Toch worden veel paarden met 3 jaar ingereden. Ze worden overdonderd en snel klaar gemaakt voor de verkoop. Als eigenaar denk je dan een mooi, lief en makkelijk te rijden paard te kopen maar na een aantal maanden ontstaan de problemen. Het paard wordt boos en opstandig. De onderdrukte emoties komen er alsnog uit.

Deze paarden hebben vaak een overbelaste lever. Want woede en onderdrukte frustraties zorgen er voor dat de lever onder druk komt te staan.

de lever staat in de natuurgeneeskunde voor woede frustratie

Andersom komt het ook voor. Als ze lever fysiek overbelast raakt door afvalstoffen zie je ook vaak irritatie en frustraties ontstaan. Het paard legt vaker de oren in de nek, wordt boos als je hem gaat aansingelen, gaat staken, wordt kribbig in de kudde. Allerlei tekenen van een overbelaste lever.

Heel vaak moeten paarden zich voegen naar eisen die helemaal niet passen bij hun soorteigen en individuele behoeften. Denk aan: te weinig contact met soortgenoten, miscommunicatie met de berijder, hoge eisen in de wedstrijdsport, slecht passende zadels, te veel in stal staan etc.

Dit zorgt dus voor een overbelaste lever. Hierbij zie je vaak verschillende stadia bij het paard terug. In eerste instantie komt de boosheid en irritatie naar voren. Duurt de overbelasting voort, dan wordt het paard in zichzelf gekeerd. Er komt geen woede naar voren maar er ontstaat een harde schil rondom het paard en er is weinig contact meer met hem/haar mogelijk. Ook komt dan vermoeidheid en depressie steeds meer naar voren.

Waar kan je een overbelaste lever aan herkennen?

Wat kun je fysiek zien aan een paard met een overbelaste lever? Voorbeelden van gezondheidsklachten bij een minder goed werkende lever zijn:

 • Peesblesuures
 • Verzuring van het lichaam; dit uit zich in stijfheid van spieren en gewrichten
 • Slechte, brokkelige hoeven
 • Verminderde energie
 • Huidklachten met veel roodheid
 • Zomereczeem
 • Spijsverteringsklachten
 • Hormonale stoornissen, bijvoorbeeld te heftige hengstigheid.

de lever van een paard

Wat kun je doen aan een overbelaste lever?

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen wanneer je paard te kampen heeft met een overbelaste lever.

Pas het leven van je paard aan

De levensomstandigheden van het paard zodanig aanpassen dat het zijn natuurlijke, soorteigen gedragingen kan uitoefenen. Dus zoveel mogelijk 24/7 buiten kunnen lopen in een kudde, stel niet te hoge eisen aan je paard, zorg dat je paard jou begrijpt, zorg dat hij 24/7 met ruwvoer bezig kan zijn.

Ga verstandig om met voeding en (preventieve) medicatie

Zorg voor zo min mogelijk inname van schadelijke stoffen. Je kunt een mestonderzoek laten doen en gaan titeren zodat je alleen wormkuren en inentingen hoeft te geven als dat echt nodig is. Zorg voor passende voeding. In de meeste gevallen is dit zoveel mogelijk een goede kwaliteit ruwvoer en zo min mogelijk krachtvoer.

Detox voor gezonde leverTip: DeTox ter ondersteuning van de lever en nieren van je paard

Hilton Herbs heeft een speciaal kruidensupplement samengesteld om een gezonde lever- en nierfunctie bij je paard te ondersteunen.

Lees hier verder over een belangrijk ingrediënt in Hilton Herbs DeTox: Mariadistel

Pas je manier van rijden aan

Rij-technisch kun je veel doen om het voor je paard gezonder te maken. De manier waarop jij jouw paard rijdt is van invloed op de lever.

Het komt vaak voor dat een ruiter een paard met een goede aanleuning wil rijden. Het paard wordt met veel druk op de teugel gereden omdat je wil dat hij de neus voor of op de loodlijn heeft en zich op gaat richten.

Maar als je paard hier nog niet sterk genoeg voor is, dan lukt dat hem niet en dan heeft dit vaak als gevolg dat het paard de rug weg gaat drukken. De ademhaling van het paard wordt hoog en oppervlakkig en het diafragma zet onvoldoende uit. Hierdoor ontstaan er niet alleen allerlei blokkades in het paardenlijf maar ook krijgt de lever hierdoor onvoldoende ruimte met als gevolg: een overbelaste lever. Dus je paard heel regelmatig de hals laten strekken is essentieel.

Ook jouw ademhaling heeft invloed op de ademhaling van je paard. Rijd jij met oppervlakkige, hoge ademhaling, dan kan je paard dit gaan overnemen met als gevolg een lever die meer in de knel komt. Het los laten maken van je paard door een osteopaat kan een goede eerste stap zijn.

Herstellend vermogen van de lever stimuleren

De lever is een belangrijk orgaan, maar het is ook een bijzonder orgaan. Hij is namelijk in staat om weer aan te groeien tot een volledige lever als deze gedeeltelijk verwijderd is. Het zelf herstellend vermogen van de lever is dus enorm groot.

Als veterinair natuurgeneeskundige test ik altijd de acupressuur punten van de lever om een goede indicatie krijgen hoe het met de lever is gesteld. Vervolgens adviseer ik regelmatig een op maat gemaakte kruidentinctuur om de lever te ondersteunen.  Ook kunnen homeopathische middelen, essentiële oliën en bachbloesems kunnen er voor zorgen dat de frustraties en boosheid naar buiten komen en vervolgens verminderen, waardoor het paard ook op emotioneel vlak kan gaan herstellen. Vaak zie je hierdoor dat het gedrag weer veel milder wordt en fysieke klachten volledig verdwijnen.

Verm-X natuurlijke ontwormingGiveaway

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en win een gratis kuur Verm-X natuurlijke ontworming voor je paard.
Aanmelden

Image

Wanda Wolters

Natuurgeneeskundig diertherapeut
Blogs | Vitality4Animals 

Leave a Comment