modderige inloopstal aanpakken met paddockplaten

Project: modder aanpakken met paddockplaten

In Do It Yourself, Natuurlijk paarden houden, Persoonlijk, Reviews paardenspullen by Marianne Gloudemans5 Comments

Eind 2017 vonden wij voor ons en onze paarden eindelijk een droomplek. Mogelijkheden genoeg hier! Beseffend dat dit een meerjarenproject vol grote verbouwingen gaat zijn, zijn we begonnen met de beschikbare ruimte voor de paarden te benutten zonder er meteen een megaproject van te maken. Drie dichte boxen braken we open en met wat schrikdraadjes hier en daar: inloopstal. Dit voorjaar gaan we de modder in het voorste stuk van de inloopstal aanpakken met paddockplaten. Deze zorgen voor een stevige, water- en urinedoorlatende bodem. Ik deel graag met jullie hoe dat is gegaan!

Modder in je inloopstal

Zoals veel paardeneigenaren hebben ook wij last van stukken waar het vreselijk modderig wordt. Het voorste gedeelte van onze inloopstal heeft geen verharde bodem. Resultaat van meer dan een jaar paarden die kuilen graven, mesten en plassen: een vreselijke, stinkende modderpoel.

Vooral als ik met de kruiwagen naar binnen moet tijdens mijn dagelijkse uitmestronde, erger ik me mateloos aan de vieze blubber. Het wiel van de kruiwagen blijft steken in de modder en de kuilen maken het uitmesten niet bepaald gemakkelijker. Vooral als de paarden veel binnen zijn geweest en het erg regenachtig weer is geweest, is de modder het ergst. De combinatie van regenwater en urine maakt ook nog dat de blubber stinkt. Hier wil ik vanaf!

aanpak van modderige inloopstal met paddockplaten

Gelukkig hebben de paarden wel altijd meerdere droge plekken. De delen van de inloopstal die voorheen een dichte paardenbox waren, hebben een houten vloer van bielzen.

inloopstal voor paarden aanpakken met paddockplaten

Mijn wens van afgelopen winter was dat de paarden ook in het voorste gedeelte van de inloopstal droge voeten zouden houden. En zelfs een fijne plek kunnen hebben om droog te kunnen gaan liggen. Prettige bijkomstigheid van mijn wens voor de paarden is natuurlijk dat ik er zelf ook veel plezier van heb als de bodem stevig en vlak is!

Paddockplaten: oplossing tegen modder

Het voorjaar is aangebroken: tijd voor een echt voorjaarsproject! We gaan de modderige bodem in de inloopstal te lijf met paddockplaten. Paddockplaten zijn kunststof, open panelen die zorgen voor een stevige bodem.

Al zoekend op het internet troffen we Ruud Griekspoor, enthousiast eigenaar van paddockplaatshop.nl. "Toen ik begon met mijn bedrijf, heb ik me voornamelijk gericht op grindplaten. Ik rol nu de paardenwereld in, omdat ik van veel mensen hoor hoe blij ze zijn met de toepassing van paddockplaten in de paardenhuisvesting," vertelt Ruud. "Ik vind het echt heel leuk om  via Natuurlijk Paarden meer te weten te komen over actieve paardenhuisvesting zoals het paddock paradise systeem. Modderige plekken zijn een veelvoorkomende ergernis van paardenhouders. Paddockplaten zijn hier echt een oplossing."

paddockplaten aanvullen met wit zand

In deze blog gaat het over de inloopstal, maar ook op andere plekken in de tracks op ons paddock paradise hebben we last van modder. We bestellen daarom een flinke hoeveelheid paddockplaten: 150 m2.

Ruud Griekspoor adviseert ons te kiezen voor de geoSYSTEM G4 platen. Deze zijn 4 centimeter dik en daarmee geschikt voor oppervlakten waar veel gewicht op komt zoals looppaden voor paarden: ze zijn bestand tegen een hoge puntbelasting. Sprint je paard er in galop overheen, dan is dat dus geen enkel probleem! De platen zijn gemaakt van gerecycled plastic en onschadelijk voor milieu en grondwater.

Al snel na het bestellen worden de paddockplaten geleverd. Keurig verpakt komen ze met de vrachtwagen op drie pallets bij ons aan.

Zo, die staan alvast klaar voor de start!

paddockplaten van paddockplaatshop.nl

Afgraven van de vieze grond

Hoewel ik van meerdere mensen gehoord heb dat je de paddockplaten ook prima in de modder kan neerleggen, gaan wij het wat grondiger aanpakken.

Ik heb een minigraver gevraagd om de bovenste laag aarde - die vies en nat is - af te graven. Zo kunnen we met een schone ondergrond beginnen. Het viel wel even tegen wat er allemaal uit de grond kwam... Een aantal lagen dik, vies plastic met daarbovenop een laag oud stro en hooi gemengd met vieze modder.

De minigraver heeft de vieze bovenlaag verwijderd en al het plastic hebben we in stukken weggetrokken terwijl de graver de goede grond los schudde. Uiteindelijk kwam er een einde aan de vervelende bodemverrassingen en was het resultaat tot onze opluchting een keurige, droge zandbodem.

Een nieuwe laag aanbrengen

De bodem van de inloopstal lag na het afvoeren van alle vieze grond een stuk lager. Nu zijn er meerdere mogelijkheden. Je kan kiezen voor het aanbrengen van een laag gebroken puin of grind voor een goede afwatering en stevige ondergrond. Eventueel kan je nog gronddoek aanbrengen, als je niet wilt dat er gras of onkruid doorheen gaat groeien. Wij hebben gekozen voor een laag wit zand als ondergrond.

stappenplan modderige inloopstal met paddockplaten

Paddockplaten leggen

Vervolgens kun je de paddockplaten gaan leggen. De platen werken heel gemakkelijk. Ze bestaan bij levering uit vier aan elkaar geklikte delen. Je legt daardoor steeds een vierkante meter. Dat gaat lekker snel! En wanneer je een hoek wilt leggen, kun je eenvoudig een stuk uit de plaat loshalen. Ook kan je eventueel een hoek uit de plaat zagen. Doordat je alle platen aan elkaar kunt vastleggen, wordt het een mooi aaneengesloten oppervlak.

Aanvullen van de paddockplaten

Als finishing touch moet je nu de paddockplaten aanvullen. Dit kan bijvoorbeeld met grind of split. Of met zwarte grond als je wilt dat er gras gaat groeien. Wij gaan aanvullen met wit zand. Omdat het bij ons om een behoorlijke oppervlakte gaat (ongeveer 50 m2) laten we het zand ook weer door de minigraver over de platen verspreiden. Heb je een kleinere oppervlakte te vullen, dan kom je met kruiwagen, schep en hark ook een heel eind.

Het testteam neemt de proef op de som

Onze paarden staan al de hele dag nieuwsgierig te kijken wat er toch allemaal gebeurt met hun inloopstal. Veilig vanuit hun weitje zien ze de machines af en aan rijden en maken zich vooral nergens druk om.

Zodra het witte zand op de paddockplaten is verdeeld door de minigraver en met de hand, kan het testteam de inloopstal gaan inspecteren. Het lijkt ze prima te bevallen!

paddockplaten verstevigen de bodem in je inloopstal

Gebruiksvriendelijk

Niet alleen de paarden zijn tevreden over hun nieuwe inloopstalbodem: wijzelf ook! De bodem is stevig - het voelt alsof je op stoep loopt, met een laagje zand erop. Bovendien is het voor de paarden nu onmogelijk om kuilen te maken, dus het blijft mooi vlak. En: uitmesten is superhandig! Mest opscheppen, beetje zand eraf schudden en klaar.

test paddockplaten inloopstal

Ook voor modderige paden en voerplekken

Wij gaan meteen verder met het volgende project: modderige paden verstevigen met paddockplaten. We gaan ze leggen naast de verharde paden (want de paarden lopen ook graag náást het pad, in plaats van erop).

paddockplaten als bodemversteviging paddock paradise

Ook willen we op andere plekken in ons paddock paradise stukjes 'verharden' met paddockplaten. Bijvoorbeeld op voerplekken, waar je hooinetten ophangt. Zo blijft ook daar de bodem stevig en kan je op de grond geknoeid hooi gemakkelijk opruimen.

Meer info

Wij bestelden onze paddockplaten bij paddockplaatshop.nl. Eigenaar Ruud geeft graag antwoord op al je vragen.

Verm-X natuurlijke ontwormingGiveaway

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en win een gratis kuur Verm-X natuurlijke ontworming voor je paard.
Aanmelden

Image

Marianne Gloudemans

Redactie NatuurlijkPaarden.nl
Blogs  

Comments

  1. Marianne.

    Wij zijn ook bezig met platen leggen. Maar eerst een laag zand, wij zitten in de echte maasklei. Heb je die onderlaag eerst aangetrild? Of is dat niet nodig?

  2. Hallo,
    Ik vroeg mij af in hoeverre het nog “zacht” is voor de paarden om in het zand te gaan liggen wanneer deze platen eronder liggen.
    Hoe dik is de laag zand die erover heen ligt? Of kan je dat naar eigen wens invullen?
    mvg,
    Leonie

  3. Hai, jullie hebben dit nu een hele winter gebruikt. Ligt het er nog steeds goed bij? Wij wonen ook op zandgrond en ik twijfel of het zonder puin voldoende goed draineert en blijft liggen voor een aantal jaren.

    Groet Charlotte

    1. Author

      Hoi Charlotte, de bodem ligt nog steeds netjes stevig. Alleen: onze paarden hebben bedacht dat het prettig is om binnen te gaan plassen… En daar is de bovenlaag van wit zand die we over de paddockplaten heen hadden gestort, niet tegen bestand. Die werd steeds viezer en we hebben er inmiddels nieuw wit zand op moeten brengen. Maargoed, als je dat als bodembedekker voor de stal ziet, is het al met al acceptabel om er eens per half jaar/jaar nieuw zand op te storten natuurlijk. Je hebt nog altijd geen stro of vlas nodig.

  4. Hi!

    Lijkt mij super interessant.
    Zou je een richting kunnen geven van de kostprijs?
    Ik zou dat graag op een stukje doen maar heb geen idee welk budget ik hiervoor in rekening moet nemen.

    Met vriendelijke groeten

Leave a Comment