paarden voeren in een groepsstalling

Paarden voeren in een groepsstalling

In Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque1 Comment

Paarden horen in een groep en kunnen ook prima samen eten. Maar om chagrijnige paarden en onderlinge ruzies te voorkomen, zijn er toch een aantal dingen die je goed in de gaten moet houden. In dit artikel lees je mijn tips voor paarden voeren in een groepsstalling.

Ruwvoer

Maak meerdere voederplaatsen

Als je paarden in een groep staan is het belangrijk dat ze op meerdere plekken kunnen eten. Ook al lijkt het zo dat één grote hoop voldoende ruimte biedt aan alle paarden in de kudde, de dominantere paarden kunnen het de onderdanige paarden behoorlijk lastig maken. Zorg ook voor voldoende afstand tussen de voerplaatsen. Ik heb drie paarden en voer altijd op minstens drie plaatsen, vaak vier of vijf. Dit wissel ik af in slowfeeders en hoopjes hooi op de grond.

Zorg voor voldoende ruimte en ‘uitgangen’

Heel belangrijk in een groepsstalling en al helemaal tijdens het eten: voldoende ruimte om weg te kunnen. In een kudde is er nou eenmaal interactie en soms wordt iemand op zijn of haar nummer gezet. Om ongelukken te voorkomen moeten de paarden voldoende bewegingsruimte en ‘uitgangen’ hebben. Maak dus geen voerplek voor je kudde van vijf in een kleine stal met één kleine uitgang. Heb je weinig ruimte? Dan is het is slim om midden in de paddock te voeren in plaats van in een hoek, dit biedt ruimte aan meer paarden.

Zorg voor zo min mogelijk frustratie bij slowfeeders

Slowfeeders kunnen nog wel eens frustratie opleveren. Bijvoorbeeld bij een te kleine maaswijdte als je paard er nog niet helemaal gewend is om uit een slowfeeder te eten, of door te weinig slowfeeders ten opzichte van het aantal paarden. Gebruik je alleen maar slowfeeders om je paarden te voeren? Zorg dan echt voor minstens één slowfeeder per paard, verspreid over je wei, paddock of track. Frustratie ligt al gauw op de loer als ze met zijn allen op één slowfeeder duiken en ze krijgen het hooi er niet uit.

onderzoek naar slowfeeders

Voor je eigen gemak

Voer zoveel mogelijk op verharde stukken, zo voorkom je dat de grond binnen de kortste keren omgetoverd is in modder. Ook is het op verharding makkelijker om verspild hoor op te ruimen. Heb je niet zoveel verharding? Maak dan de grootste voederplaats(en) op het verharde stuk.

Krachtvoer

Alle paarden apart zetten

Ik heb maar een minikudde van drie, maar ook die moet ik gewoon apart zetten. Als ik dit niet doe, krijgt de dominantste het meest en de onderdanigste het minst. Ook levert het stress op omdat ze elkaar constant wegjagen bij de voerbakken en ze bang zijn dat ze iets tekort komen. Gewoon even apart zetten dus. Zo hou je ook goed overzicht op wie wat binnen krijgt.

Als je ze niet apart zet en gewoon op een afstandje van elkaar voert, is mijn ervaring dat ze toch wel op en neer gaan lopen naar elkaars eten. Dit zorgt voor onrust.

Voerzakken

Heb je meer paarden in de groep en is het veel werk om ze allemaal apart te zetten? Dan zijn voerzakken of ‘feeding bags’ misschien wat voor jou. Deze oplossing is in Nederland nog helemaal niet zo bekend, maar wordt in Amerika al veel vaker gebruikt.

Het is eigenlijk een soort dichte graaskorf waar je de portie krachtvoer in doet. Dit hang je om het hoofd van elk paard, zodat ze rustig kunnen eten en ieder paard de juiste portie binnen krijgt. Als alle paarden klaar zijn met eten doe je de voerzakken weer af.

Lees ook

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

  1. goede avond ik heb 16 shetlanders en 13 IJslandse paarden en die lopen gewoon door elkaar heen ze bepalen zelf de rangorde en ik voer ze een grote baal hooi waar ik een net overheen doe met kleine mazen zo zijn ze voldoende bezig .en in de zomer staan ze op voldoende grond niet in weitjes maar gewoon een paar hectare.

Leave a Comment