signalen van hoefbevangenheid ppid bij paarden

PPID of Cushing

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard by Redactie Natuurlijk Paarden3 Comments

PPID, vroeger ook wel Cushing genoemd is een aandoening die bij veel oudere paarden voorkomt. Wat zijn de symptomen en oorzaken van PPID bij paarden vanuit natuurgeneeskundig perspectief?

Wat is PPID of Cushing?

PPID is een afkorting van Pituitary Pars Intermedia Dysfunction. Dit betekent het disfunctioneren van het middengedeelte van de hypofyse plaats vind. De hypofyse gaat groeien en er ontstaat een goedaardig gezwel. In de hypofyse vind de regeling en afstemming plaats van hormonen en het zenuwstelsel. De hypofyse heeft daarmee een enorme invloed op heel veel verschillende lichaamsfuncties en met name op het hormoonstelsel.

Symptomen van PPID bij paarden

De volgende symptomen kunnen voorkomen:

 • Vachtveranderingen: koperkleurig, lange krullerige vacht en moeilijk door de verharing heen komen
 • Hangbuik
 • Verlies spiermassa
 • Insulineresistentie
 • Hoefbevangenheid
 • Vetbultjes boven de ogen
 • Toegenomen eetlust
 • Veel zweten
 • Veel drinken en plassen
 • Toenemend sloom, minder alert, in zich zelf gekeerd
 • Afname van de weerstand

Oorzaken PPID natuurgeneeskundig gezien

Natuurgeneeskundig gezien zijn er een aantal factoren te benoemen die PPID bij paarden in de hand werken.

Stress

Door stress komt het hormoon cortisol vrij en dit kan tot een grotere belasting van de hypofyse leiden. Stress betekend niet altijd dat je een nerveus en angstig paard in de wei hebt staan. Heel vaak zijn het de chronische stresssituaties, waarbij je eigenlijk niet zoveel aan het paard ziet, die zorgen voor een grote belasting van het paardenlichaam. Dit kan veroorzaakt worden door levensomstandigheden die niet goed bij het wezen van het paard aansluiten. Bijvoorbeeld: te vroeg gespeend zijn, weinig contact met soortgenoten, geen stabiele kudde om zich heen hebben, veel op stal staan, conflicten met de ruiter, te weinig ruwvoer, te weinig lichaamsbeweging, wedstrijdstress, hoge eisen, te vroeg of te hardhandig inrijden, zelfs het niet zogen en opvoeden van veulens door de merries kan een oorzaak zijn.

Niet goed passende voeding

Paarden hebben van oorsprong eigenlijk hele sobere voeding nodig. Grof, langstengelig hooi met weinig energie past het beste bij hun natuurlijke behoeften. Krachtvoer, te energierijk gras, portiegewijs voeren (2x per dag in plaats van onbeperkt) halen het paard uit balans. Hierdoor kan er insulineresistentie ontstaan. Het hormoonsysteem raakt uit balans en de hypofyse raakt overbelast.

Vervuiling

Het paard wordt tegenwoordig steeds meer belast met chemische stoffen, zoals pesticiden in het ruwvoer, vaccinaties, wormmiddelen, medicatie en milieuvervuiling. Chemische middelen halen het hormoonsysteem uit balans en daarmee raakt de hypofyse dus overbelast.

Regulier wordt vaak het middel Prascend voorgeschreven. Dit heeft bij een aantal paarden een positief effect maar bij andere paarden ontstaan er veel vervelende bijwerkingen of werkt het gewoon niet. Soms werkt de combinatie Prascend samen met natuurlijke middelen het beste.

Hilton Herbs CushX natuurlijk supplement bij PPID of Cushing

Tip: supplement bij Cushing

Hilton Herbs heeft een speciaal kruidensupplement samengesteld om je paard met PPID of Cushing te ondersteunen: CushX.

Redactie Natuurlijk Paarden
Blogs | Natuurlijk Paarden 

Leave a Comment