omgang communicatie paarden

Problemen en ondeugden door te weinig sociaal contact

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard, Paardengedrag en communicatie by Evelien Olyslagers3 Comments

Vanuit mijn werk kom ik regelmatig problemen en ondeugden tegen die zich uitten door een tekort aan natuurlijke behoefte van het paard. Deze blog gaat over sociaal contact. Ik laat je de verschillen zien vanuit het natuurlijk oogpunt van het paard. Daarnaast geef ik je diverse tips die jij kunt ondernemen zodat je paard meer aan zijn natuurlijke behoeftes kan voldoen.

problemen ondeugden door te weinig sociaal contact

Een paard is een kuddedier en heeft sociaal contact nodig. Vele onderzoeken hebben uitgewezen dat ook een ezel of geit niet de beste voldoening geeft voor een paard. Door een paard in een kudde te plaatsen voldoet je paard aan de natuurlijke behoefte om sociaal contact te hebben met soortgenoten.

problemen ondeugden door te weinig sociaal contactUitwisselen van geur

Een hele belangrijke natuurlijke behoefte is het uitwisselen van geur. Vooral paarden die op stal staan tussen betonnen muren en niet met andere paarden buiten staan kunnen weinig via geur uitwisselen. Ook als paarden een uur naast een ander paard in een paddock staan is dit vanuit natuurlijke behoefte te weinig.

Spelen

Sommige paarden hebben de behoefte om uitbundig te spelen. Ze willen bijten, steigeren, uitdagen. Wij mensen vinden het speelgedrag vaak té wild. Veel mensen zijn bang voor blessures als paarden samen staan en dat kan natuurlijk ook gebeuren. Als je paard deze natuurlijke behoefte niet krijgt, kan het zijn dat je paard drukker wordt, gaat bijten en jou wil uitdagen. Ook hebben paarden het nodig om elkaar te groomen. Volledig vanuit liefdadigheid. Als je paard deze natuurlijke behoefte niet krijgt, kan het zijn dat hij jou gaat groomen. Ik ontdek nog vaak dat mensen zich niet bewust zijn wat het werkelijk betekent.

Stalondeugden voorkomen?

problemen ondeugden door te weinig sociaal contactTeveel op stal, en dus te weinig sociaal contact, kan zorgen voor luchtzuigen, weven, agressief en/of chagrijnig gedrag. Dit is geen ongewenst gedrag of stalondeugden maar een gemis van natuurlijke behoefte. Als je je paard straft voor de stalondeugden kunnen er diverse reacties zijn. Het ene paard wordt nog ‘vervelender’ en het andere paard kan zich mentaal afsluiten en raakt z’n eigen waarde kwijt. Uiteindelijk gaat het niet om het luchtzuigen, bijten, weven of agressief gedrag. Belangrijk is dat je je realiseert dat het gedrag van het paard een andere oorzaak heeft.

Geef je je paard de mogelijkheid aan de natuurlijke behoefte van sociaal contact te voldoen, dan zal het ‘ongewenste’ gedrag stoppen. Helaas is ‘ongewenst’ gedrag zoals luchtzuigen, weven, bijten dan wel aangeleerd. Het is een automatische handeling geworden en kan nog heel lang blijven. Het beste is dus om al dit soort problemen te voorkomen door goed te kijken naar de behoefte van je paard!

Observeer het gedrag van je paard! Als je paard ondeugden laat zien is het misschien omdat hij die natuurlijke behoefte mist. Jij kunt zelf een keuze maken om voor je paard een verandering aan te brengen.

> meer over Evelien

Foto’s en tekst bron: happination

Leave a Comment