paardenbloem kruiden voor paarden

Reinigingskuur voor paarden

In Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Redactie Natuurlijk Paarden3 Comments

De vogels zingen uitbundig, de zon schijnt en eindelijk wordt het weer wat warmer. Het weiland ziet er nog een beetje kaal uit maar de paardenbloemen staan al in bloei en ook zie je de eerste topjes van de brandnetel alweer tevoorschijn komen. En laat deze twee kruiden nu eens hele goede voorjaarsreinigers zijn! Kortom de natuur geeft het al aan: het is tijd voor een reinigingskuur.

Maar waarom een reinigingskuur?

Alle opgebouwde gifstoffen die de paarden in de winter hebben opgeslagen worden op deze manier weer afgevoerd. Hierdoor blijft de weerstand van je paard hoog en kun je veel klachten voorkomen. Veel paarden krijgen namelijk belastende stoffen binnen. Je kunt denken aan resten van bestrijdingsmiddelen, smaak- en geurstoffen in de voeding, wormmiddelen, inentingen en milieuvervuiling (lucht, water, bodem), schimmels in hooi, medicijnen, etc.

Symptomen herkennen

Sommige paarden kunnen de afvalstoffen prima zelf uit het lichaam werken via de mest, urine en door te zweten. Soms is de vervuiling echter te sterk waardoor de organen zoals lever, nieren en darmen overbelast raken. Het lichaam gaat dan andere uitscheidingsorganen gebruiken om de afvalstoffen er uit te werken. Dat kan bijvoorbeeld via de zintuigen. Je paard krijgt dan vieze of tranende ogen, neus uitvloeiing of verstopte oren. Je paard kan de afvalstoffen ook via de hoeven proberen kwijt te raken met als gevolg een slechte hoefkwaliteit en soms zelfs hoefzweren.

Ook de huid is een uitscheidingsorgaan. Als er grote hoeveelheden afvalstoffen via de huid uitgescheiden worden, zie je een paard met een slechte vachtkwaliteit. Je ziet veel schilfers en een vettige, rommelige vacht en soms ontstaat er jeuk. Als een paard veel afvalstoffen stapelt trekt dit vaak ook veel meer vliegen en muggen aan, wat heel vervelend is en tevens het risico op zomereczeem vergroot. Ook mok is een veel voorkomend probleem bij paarden die veel afvalstoffen of toxische stoffen proberen kwijt te raken.

Reckeweg methode

Binnen de natuurgeneeskunde wordt de Reckeweg methode veel gebruikt om in te kunnen schatten hoe ernstig het paard vervuild is. Volgens de Reckeweg methode kan het afweersysteem van het lichaam in 5 fases verdeeld worden, die elkaar overlappen en afhankelijk zijn van elkaar. Deze 5 fases zorgen er voor dat het lichaam in staat is toxische afval stoffen te elimineren, of het lichaam probeert om het effect van de toxische stoffen te minimaliseren of te compenseren.

In de eerste 3 fases kun je je paard via een ontgiftingskuur nog prima helpen zijn overtollige afvalstoffen uit te scheiden. In de latere stadiums kunnen de toxische stoffen onherstelbare schade aan cellen veroorzaken waardoor er allerlei ziekten kunnen ontstaan.

Kortom, in heel veel gevallen is het beter om deze opstapeling van te veel afvalstoffen te voorkomen door de paarden op tijd een reinigingskuur te geven.

Reiniging met groene leem

De meest krachtige reiniging is het reinigen met groene leem. Groene leem is een kleisoort die voor 100% door de natuur is samengesteld. Groene leem bevat veel mineralen en is rijk aan enzymen, die het opnemen van mineralen en vitaminen bevorderen. Bij inname dringt de groene leem diep in alle weefsels door, ook in het bindweefsel, waar veel gifstoffen zijn opgeslagen. De groene leem is in staat zich te binden aan deze gifstoffen en voert ze vervolgens af via de bloedbaan.

Omdat er op deze manier meer afvalstoffen in de bloedbaan komen als normaal kan het paard zich ziek gaan voelen, vergelijkbaar met een lichte griep. Dit is op zich niet erg, je paard is bezig afvalstoffen uit het lichaam te werken. Gun je paard tijdens een reinigingskuur daarom voldoende rust.

Een groene leem kuur is dus best intensief voor je paard, geef deze dan ook niet aan zwakke, drachtige of zieke paarden en geef deze reiniging met groene leem bij voorkeur onder begeleiding van een natuurgeneeskundige.

Mildere ontgiftingskuren

Er bestaan ook milder werkende ontgiftingskuren zoals celzouten, chlorofyl of kruiden zoals paardenbloem en brandnetel. Paardenbloem heeft een stimulerende werking op de spijsvertering en de stofwisseling. Daarnaast werkt het stimulerend op de urinewegen, lever en galblaas waardoor afvalstoffen uit het lichaam gewerkt worden. De plant bevat ook zeer veel vitaminen en mineralen waardoor het de algehele conditie verbetert. Tot slot bevat de wortel van de paardenbloem unuline, een stof die helpt de bloedsuikers te verlagen.

Brandnetel reinigt het bloed, het stimuleert de spijsvertering en urinewegen en helpt zo blaasgruis af te voeren. Door het hoge gehalte silicium en xanthophyl is het zeer geschikt voor huidaandoeningen. Sommige dieren kunnen niet goed tegen de histamine dat in brandnetel zit. Dus altijd de reactie van je paard op de kruiden in de gaten blijven houden. Tot slot bevat brandnetel ook zeer veel vitaminen en mineralen waardoor het de algehele weerstand een boost kan geven.

Een reinigingskuur kun je het beste twee keer per jaar geven, in het voor- en najaar. Zo houd je je paard gezond.

Auteur: Wanda Wolters, Vitality4Animals

Comments

  1. Onze paarden eten altijd mooi om de brandnetels heen helaas. Heb alles thee ervan gemaakt en af laten koelen, ze vonden het drie keer niks. Doen jullie nog iets met de brandnetels?

    1. Brandnetels zou je uit kunnen steken en laten drogen, dan lusten ze het wel!

Leave a Comment