kalk strooien kruiskruid steken

Update Project Paardenwei – Kalk strooien en kruiskruid steken

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Persoonlijk by Linda Lebesque3 Comments

Eén van de eerste stappen van mijn Project Paardenwei waren kalk strooien en Jacobskruiskruid steken. Dat laatste is best een rotklusje, maar hoe eerder je begint hoe makkelijker het is om het bij te houden én grote uitbreiding voor te zijn. Kalk strooien is in de meeste gevallen de eerste stap van een gezonde paardenwei. Lezen jullie mee waarom?

Wat doet kalk eigenlijk voor je bodem?

Een paardenwei is over het algemeen ‘zuur’, dit betekent dat de pH-waarde laag is. Dit komt onder andere doordat paardenmest zuur is, maar ook door de bodem zelf. Zandgronden zijn over het algemeen zuurder dan kleigronden. Daarnaast verzuren bodems van nature. Je kunt de zuurgraad van je bodem verhogen door kalk te strooien.

En waarom zou je dat willen? Omdat gras het beste groeit op een bodem met een pH-waarde tussen de 6 en 7. Onkruid groeit juist goed op zuurdere grond. En onkruid willen we natuurlijk niet!

Wanneer kun je kalk strooien?

In de meeste gevallen wordt aangeraden om kalk te strooien in de periode van december tot en met maart. Dit verschilt per adviseur, methode en producten. Ik heb begin april gestrooid en was dus eigenlijk wat aan de late kant. Het is in ieder geval belangrijk om kalk te strooien voordat je gaat bemesten en daarna op zijn minst twee weken te wachten met bemesten. Kalk verbetert de structuur van de bodem, waardoor je bemesting straks beter wordt opgenomen en meer effect heeft.

kalk strooien paardenwei

De kalk die ik gebruikt heb is een 100% natuurlijke kalk, gemaakt uit een restproduct van de Nederlandse waterwin-industrie. De kalk is verrijkt met micro-organismen en kan in principe alle seizoenen gebruikt worden. Hoe vaak en hoe veel je moet strooien is afhankelijk van je bodem en de pH waarde van je bodem. Ik heb voor mijn stukje wei (ongeveer 900 vierkante meter) anderhalve zak gebruikt, wat neer komt op 30 euro.

Ik heb alles met de hand gestrooid. Ik vind dit erg leuk om te doen en had er veel plezier in (zie een kalk rondstrooiend lol met zichzelf hebbend persoon voor je die de mooiste worpen uitprobeert), maar als je meerdere hectares hebt is met de hand strooien misschien wat veel werk. Ik heb de wei gewoon baan voor baan afgelopen en met de hand gestrooid.

kalk strooien paardenwei

Mijn wei ziet er op deze foto niet heel levendig uit, maar dat is na de regen van afgelopen week wel wat beter geworden. Nu laten we de wei even rusten, over een paar weken ga ik nog wat extra gras inzaaien en bemesten. Het stuk rechts naast de liggende tak heb ik niet bekalkt en ga ik ook niet bemesten, zo kunnen we straks goed zien wat het resultaat is van mijn inspanningen!

Jacobskruiskruid steken

Tijdens mijn laatste les wees Moniek me erop dat het Jacobskruiskruid begon op te komen. Meteen gaan steken dus! Ik heb al eens vaker geholpen met uitsteken als het al veel verder gegroeid was, maar dat is echt veel en veel meer werk. Daarnaast verspreidt het zich veel sneller als de bloemen er al aan zitten. Er zit behoorlijk wat kruiskruid en volgens mij komt er nog veel meer (veel wortels onder de grond, jaren kunnen woekeren), maar op deze manier is het echt goed te doen.

jacobskruiskruid-herkennen

Als je alleen de blaadjes nog ziet, ook wel de ‘rozet’ genoemd, kun je het vrij makkelijk uitsteken met een rag-fork. Dat is een soort ‘steekstok’ met drie tandjes. Je steekt dit gereedschap met je voet in de grond, onder de plant, en wrikt de plant los. Zelfs deze relatief kleine plantjes hadden al hele lange en diepe wortels.

rag fork jacobskruiskruid

Neem een aparte emmer of bak om het uitgestoken kruiskruid in te doen en gooi het meteen in de groene container. En vergeet zelf vooral geen handschoenen aan te doen als je Jacobskruiskruid gaat steken, want ook jij kan last krijgen van het gif in deze plant. Veel mensen voelen het bijvoorbeeld prikkel of tintelen.

Met het kalk strooien en kruiskruid steken ben ik in totaal zo’n 3,5 uur bezig geweest, maar ik heb dan ook maar 2200 vierkante meter grond. Ik hou het de komende maanden goed in de gaten en zal elke paar weken een paar uurtjes aan de gang gaan om het bij te houden. Binnenkort volgen weer nieuwe updates!

Comments

  1. Jacobs kruiskruid in de groene container?
    Lijkt me niet echt handig.
    Komt het in de compost terecht.

  2. Dag Linda,

    Ik wil ook graag gaan kalk strooien dit najaar. Ik wil ook graag milieuvriendelijk en duurzaam aan de slag. Waar komt de door jou genoemde kalk vandaan? Dat klinkt namelijk interessant. Ik durf niet goed aan de gewone landbouwkalk maar durf ook niet aan de zeeschelpenkalk. Dit lijkt me een goed compromis.. groetjes Alice

  3. Hoi Linda,

    Wellicht is een kalkstikstof die ik afgelopen weekend op onze weides heb gestrooid, ook iets voor jou. Het is wel een kunstmest, en ondanks dat ik er persoonlijk niet van hou, heb ik juist heel bewust wel voor deze gekozen vanwege zijn veelvoudige werking. Het betreft een kalkstikstof dat wordt verkocht onder de naam Perlka, geproduceerd door triferto. De meststof bestaat voor 50 a 60% uit kalk en heeft door zijn bijzondere omzettingen een veelvuldige en vooral hele nuttige werking: het doodt onkruiden en met name JKK, het doodt parasieten en met name de gevaarlijke bloedworm, en voorkomt aantasting van de grasmat door vliegenlarven etc, het zorgt voor een stevige grasmat die goed tegen betreding kan en geeft gedurende het groeiseizoen heel gelijkmatig stikstof af dus jaagt het gras niet aan. Deze combinatie van kalk en meststoffen, maakt dat ik toch overstag ben gegaan om in elk geval dit eerste jaar dat wij op ons nieuwe stekkie wonen met een hectare relatief oud weiland met aardig wat mos, kale plekken en tot nu toe één plantje JKK, gebruik te maken van deze kunstmest. Het strooien van deze meststof komt vrij nauwkeurig qua timing, ivm de temperatuur en de vochtigheid. Je kunt via de site van Triferto een documentje downloaden met de nodige info. Ondanks dat het een kunstmest is, zou het best voor de eerste periode juist veel goed kunnen doen voor verzwakt grasland zodat we in de jaren hierna onze (hopelijk goed gelukte) zelf composteerde paardenmest erover uit kunnen rijden. Ik ben benieuwd naar je reactie!

Leave a Comment