natuurlijk paarden houden

Wat is er eigenlijk natuurlijk aan natuurlijk paarden houden?

In Natuurlijk paarden houden by Linda Lebesque2 Comments

Natuurlijk paarden houden, daar gaat deze website over. Maar de manier zoals wij paarden houden, ook al is het zo ‘natuurlijk’ mogelijk, lijkt natuurlijk op geen enkele manier op hoe paarden in het wild leven.

Termen als natuurlijke huisvesting, natuurlijk voeren en natuurlijk paardrijden zijn eigenlijk heel vreemd. Want in de natuur hebben paarden helemaal geen mensen op hun rug, eten ze hele andere dingen dan wij ze voeren en zijn er geen schuilstallen en dekens.

Voorzien in de natuurlijke behoeften van het paard

Natuurlijk paarden houden in zoveel mogelijk voorzien in de natuurlijke behoeften van het paard. Ruimte, beweging, sociaal contact, continu kleine beetjes eten, plekken om te schuilen, plekken om te liggen, vers water. Die natuurlijke basisbehoeften zoals beschreven zijn in principe voor elk paard hetzelfde. Probeer hier dan ook in jullie situatie zoveel mogelijk in te voorzien.

En natuurlijk kunnen we nooit het wild nabootsen. Hoezeer je je paard bewegingsruimte en vrijheid wilt geven, er moet hoe dan ook altijd een hekje om ze heen. En we kunnen nooit de natuurlijke voersituatie nabootsen, gewoon omdat we hiervoor de ruimte en het klimaat niet hebben. Toch merk ik dat hoe meer ik mijn paarden ‘natuurlijk houd’, hoe blijer, gezonder en meer ontspannen mijn paarden worden. 

natuurlijk paarden houden

Voor elk paard verschillend

Natuurlijk paarden houden betekent niet dat je nu ineens de ijzers onder de hoeven vandaan moet halen, het voerpatroon drastisch om moet gooien, de dekens aflaat en je paard fulltime de wei op doet. Niet elk paard vind het fijn om 24 uur buiten te staan, niet elk paard kan zonder ijzers. Misschien is jouw paard wel zo gewend aan ’s nachts op stal staan dat hij dit echt prettiger vindt. Ga dan vooral niet lopen pushen. Mijn idee van natuurlijk paarden houden is dat je zoveel mogelijk voorziet in de behoeften van een paard. Die behoeften kunnen voor elk paard anders zijn, veranderen en groeien.

In iedere situatie verschillend

Niet iedereen kan een paddock paradise of ander systeem maken, heeft invloed op wat een paard gevoerd krijgt of hoe lang hij of zij op de wei of paddock staat. Mijn paarden hebben ook pas één volledig seizoen geen dekens op, omdat dit in eerdere situaties niet echt mogelijk was. Bliss had het vaak koud en echt wel behoefte aan een dekentje. Nu ze aan huis staan hebben ze de rust, een voedingsschema dat optimaal op hen is afgestemd en een stabiele, kleine kudde, en nu lukt het wel. Ook mijn paarden hebben gewoon moeten wennen aan het blootsvoets lopen op straat, en hebben baat bij een rustige overgang van voer.

Doe wat jij kan en voor jullie goed is

Probeer zoveel te doen als jij kan. Staat je paard ’s nachts op stal en krijgt hij om 8 uur zijn laatste plakje hooi? Eigenlijk veel te weinig, maar doe dat plakje dan in ieder geval in een hooinet, dan is hij er veel langer mee bezig. Heb je geen invloed op wanneer je paard buiten gezet wordt? Zorg er dan in ieder geval voor dat je paard met andere paarden naar buiten gaat. Staat je paard op een paddock of heb je niet veel ruimte? Zorg dan dat hij iets te doen heeft met bijvoorbeeld een slowfeeder of maak een mini paddock paradise met de ruimte die je hebt. Kijk maar eens naar mijn paddock paradise, ik heb ook maar 2000 vierkante meter.

Er zijn zoveel leuke dingen te bedenken om je paard blijer te maken, ook al kun je het natuurlijk paarden houden niet 100 procent doorvoeren. Wat doe jij voor je paard?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

 1. Hee linda,

  Heb je ook natuurlijk bekappen al geprobeerd? Scheelt een hoop in de overgang van met naar zonder ijzers als je natuurlijk bekapt :)

  1. Author

   Hoi Fabienne,

   Bedankt voor je reactie! De paarden worden inderdaad natuurlijk bekapt :) Ik denk dat ik voor een buitenrit toch hoefschoenen nodig heb.

   Groetjes,
   Linda

Leave a Comment