wat kost een paard

Wat kost een paard per maand ‘the natural way’?

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque4 Comments

Wat kost een paard nou eigenlijk, en dan ‘the natural way’? Misschien iets wat je niet uit moet willen zoeken – helemaal met drie stuks in de wei – maar toch doe ik het. Zo’n overzichtje helpt je misschien om te bepalen of je een paard wilt kopen, of je kunt het vergelijken met je eigen situatie.

Het gaat hier om een gemiddelde van de kosten die ik maak voor mijn paard, omgerekend tot een bedrag per maand. Dit is natuurlijk gebaseerd op mijn persoonlijke situatie, maar het geeft je een goed idee van wat een paard natuurlijk houden ongeveer kost.

Ruwvoer

In de zomer eten mijn paarden een halve baal hooi per dag, in de winter soms wel anderhalve. Gemiddeld kan ik wel zeggen dat mijn paarden zeker wel voor  € 100,- hooi per maand eten. Ik betaal € 4, per baal. Een kleine pony eet natuurlijk wel minder.

Krachtvoer en supplementen

Ik voer een vitaminen- en mineralenbrok, zo nu en dan aangevuld met kruiden en zaden. Ik doe per paard ongeveer 2 maanden met een zak voer, dus dat is € 15,- per maand. Voordeel is dat natuurlijke aanvullingen op de voeding een stuk goedkoper zijn dan standaard supplementen. Kruiden, zaden en zo nu en dan een poedertje zal me gemiddeld misschien € 5,- per maand kosten.

Bekappen

Mijn paarden worden elke 8 à 9 weken natuurlijk bekapt. Dat kost € 40,- per paard. Ze worden dus zo’n 6 keer per jaar bekapt, wat neer komt op € 20,- per maand.

Tandarts

Mijn paarden worden jaarlijks gecontroleerd door de tandarts. Een standaard behandeling kost meestal zo’n € 90,- en kan bij iets bijzonders oplopen tot € 125,-. Ik reken voor het gemak met € 100,-. Per maand is dat dan € 8,30.

Dierenarts of natuurgeneeskundige

Dit valt echt onder de variabele kosten. Soms heeft je paard een jaar niks, soms kan het je duizenden euro’s kosten. Daarom neem ik dit niet mee in de gemiddelde kosten, maar je zult hier wel rekening mee moeten houden in je spaarpot. Ik laat mijn paarden maar weinig inenten, als je dit wel doet kost dit meestal zo’n € 30,-.

Osteopaat of fysiotherapeut

Mijn paarden worden één keer per jaar gecontroleerd door een osteopaat. Ze spoort blokkades op en zorgt dat ze weer lekker kunnen bewegen. Misschien doet niet iedereen dit, maar het bevalt mij absoluut goed en ik zie dat de paarden er baat bij hebben. Een behandeling inclusief voorrijkosten zal gemiddeld € 80,- kosten. Per maand is dat € 6,70.

Acupressuur, massage en andere therapieën

Soms heeft je paard lichamelijke klachten waarvoor je misschien een doorverwijzing krijgt naar een andere specialist of therapeut. Laat ik dit gemiddeld één keer per jaar hebben, en laat ik hier ook een gemiddeld bedrag van € 80,- voor nemen. Sommige paarden hebben hier misschien vaker behoefte aan, andere niet. Per maand is dat € 6,70.

Ontwormen

Dit doe ik door middel van mestonderzoek, 1 à 2 keer per jaar. Dat kost € 37,50 bij bijvoorbeeld VPL Het Woud, maar je kunt er ook zelf een cursus voor doen en de spullen aanschaffen of iemand zoeken die zo’n cursus heeft gedaan en goedkoper is. Een wormenspuit kost zo’n € 10,-, die gebruik ik 1 keer per jaar. Verder krijgen ze 1 keer per jaar een preventieve natuurlijke kuur. Gemiddeld komen deze kosten uit op € 83,25 per jaar, dat is € 6,90 per maand.

Lessen

Ik heb denk ik wat minder vaak les dan een ander, zo’n één keer per maand. Voor mij is dat genoeg, met mijn lessen kan ik lang vooruit. Een les kost zo’n € 40,-, maar voor veel mensen zal dit goedkoper zijn. Daartegenover staat dat veel mensen vaker les nemen dan ik, dus dat geld ook wel kwijt zijn.

Stalling

Stallingskosten kunnen erg variëren. Dat ligt aan de faciliteiten maar ook aan de regio waar je woont. Denk aan prijzen tussen de € 100,- en € 400,- per maand. Natuurlijke stalling heeft misschien de naam om goedkoper te zijn, maar daar kun je je nog wel eens in vergissen. Er wordt over het algemeen veel meer hooi gevoerd dan op een reguliere stal en als je zelf goede faciliteiten wilt betaal je daar ook gewoon voor.

Omdat mijn paarden aan huis staan hoef ik geen maandelijkse stallingskosten te betalen, maar we hebben natuurlijk wel in de wei, afrastering, bestrating en paddocks moeten investeren. Dit heeft ons tot nu toe zeker € 2500,- gekost (bestrating, weidepalen, stroomdraad, bevestigingsmaterialen, graszaad). Hier zal nog wel wat bijkomen, maar niet zo veel meer. We klussen erg ‘budget’ met spullen die we hebben liggen, en af en toe moet er nog wat gemaakt of veranderd worden.

Wat kost een paard per maand – de rekensom

Dit is de som per paard per maand, berekend op wat ik gemiddeld standaard doe. Dit kan voor jou dus anders zijn, goedkoper maar ook duurder. Hier zijn dus niet de aanschaf van je paard, tuigage en andere spullen in meegenomen.

Ruwvoer: € 100,-
Krachtvoer en supplementen: € 20,-
Bekappen: € 20,-
Tandarts: € 8,30
Osteopaat of fysiotherapeut: € 6,70
Ontwormen: € 6,90
Andere therapieën: € 6,70
Lessen: € 40,-

Wat kost een paard per maand: € 208,60

Stalling: variërend van € 100,- tot  € 400,-, afhankelijk van wat je wilt en waar je woont. Heb je paarden aan huis moet je rekening houden met onderhoudskosten aan je wei, water en elektriciteit.

Dierenarts: variabele kosten, van niks of alleen inenten tot duizenden euro’s.

Nou, ik vind het best duur, zo’n paard. Het is maar goed dat ze ons zo gelukkig maken!

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

  1. Ik ken ook iemand die 100 kwijt was incl (wel minder hooi en geen huur van weiland)

    Maar ik had een vraagje, hoe groot zijn deze balen? Wij hebben zelf van die grote nog net verplaatsbare balen van 20 a 25 euro

  2. Beste,
    Mijn visie en ervaring is dat je ongeveer een 300€ per maand zou moeten kunnen betalen alvorens je een paard neemt. En dan mag er nog niet teveel voorvallen waar je een dierenartst bij nodig hebt. De werkelijke kost van een paard is niet de aankoop maar de maandelijkse onderhoudskost. Hopelijk denkt iedereen hier goed over na alvorens een paard te kopen.

Leave a Comment