wat kost een paard

Wat kost een paard per maand ‘the natural way’?

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque5 Comments

Wat kost een paard nou eigenlijk, en dan ‘the natural way’? Misschien iets wat je niet uit moet willen zoeken, maar toch doe ik het. Zo’n overzichtje helpt je misschien om te bepalen of je een paard wilt kopen en kunt blijven onderhouden. Of je kunt het vergelijken met je eigen situatie.

Het gaat hier om een gemiddelde van de kosten die ik maak voor mijn paard, omgerekend tot een bedrag per maand. Dit is natuurlijk gebaseerd op mijn persoonlijke situatie, maar het geeft je een goed idee van wat een paard natuurlijk houden ongeveer kost.

Ruwvoer

In de zomer eten mijn paarden een halve (kleine) baal hooi per dag, in de winter soms wel anderhalve. Eén keer per twee à drie maanden komt er een lading hooi van tussen de € 250,- en € 400 euro. De prijs is afhankelijk van de grootte en het gewicht van de balen. Mijn ervaring is dat hooi de laatste jaren duurder is geworden.

In het voorjaar en de zomer eten ze veel meer jonge blaadjes, haag en later ook gras. Mijn IJslander eet duidelijk minder dan mijn grote paard. Gemiddeld kan ik wel zeggen dat mijn paarden zeker wel voor € 100,- hooi per maand eten.

Krachtvoer en supplementen

Ik voer biologisch spelt, aangevuld met wisselende kruiden en zaden. Ik doe per paard ongeveer 2 maanden met een zak voer, dus dat is € 15,- per maand. Voordeel is dat natuurlijke aanvullingen op de voeding een stuk goedkoper zijn dan standaard supplementen. Kruiden, zaden en zo nu en dan een poedertje zal me gemiddeld misschien € 5,- per maand kosten.

Bekappen

Mijn paarden worden elke 8 à 9 weken natuurlijk bekapt. Dat kost € 40,- per paard. Ze worden dus zo’n 6 keer per jaar bekapt, wat neer komt op € 20,- per maand. Mijn IJslander hoeft wat minder vaak bekapt te worden dan mijn grote paard. Hij heeft betere hoeven en wordt soms alleen wat ‘bijgevijld’.

Tandarts

Mijn paarden worden jaarlijks gecontroleerd door de tandarts. Een standaard behandeling kost meestal zo’n € 90,- en kan bij iets bijzonders oplopen tot € 125,-. Ik reken voor het gemak met € 100,-. Per maand is dat dan € 8,30.

Dierenarts of natuurgeneeskundige

Dit valt echt onder de variabele kosten. Soms heeft je paard een jaar niks, soms kan het je duizenden euro’s kosten. Daarom neem ik dit niet mee in de gemiddelde kosten, maar je zult hier wel rekening mee moeten houden in je spaarpot. Eén keer per jaar inenten kost € 30,-, soms meer.

Osteopaat of fysiotherapeut

Mijn paarden worden één keer per jaar gecontroleerd door een osteopaat. Ze spoort blokkades op en zorgt dat ze weer lekker kunnen bewegen. Misschien doet niet iedereen dit, maar het bevalt mij absoluut goed en ik zie dat de paarden er baat bij hebben. Mijn merrie heeft soms vaker een behandeling nodig, dit reken ik tot variabele kosten. Een behandeling inclusief voorrijkosten zal gemiddeld € 80,- kosten. Per maand is dat € 6,70.

Acupressuur, massage en andere therapieën

Soms heeft je paard lichamelijke klachten waarvoor je misschien een doorverwijzing krijgt naar een andere specialist of therapeut. Laat ik dit gemiddeld één keer per jaar hebben, en laat ik hier ook een gemiddeld bedrag van € 80,- voor nemen. Sommige paarden hebben hier misschien vaker behoefte aan, andere niet. Per maand is dat € 6,70.

Ontwormen

Dit doe ik door middel van mestonderzoek, 1 à 2 keer per jaar. Dat kost € 37,50 bij bijvoorbeeld VPL Het Woud, maar je kunt er ook zelf een cursus voor doen en de spullen aanschaffen of iemand zoeken die zo’n cursus heeft gedaan en goedkoper is. Een wormenspuit kost zo’n € 10,- (dit kan ook meer zijn), die gebruik ik 1 keer per jaar. Verder krijgen ze 1 keer per jaar een preventieve natuurlijke kuur. Gemiddeld komen deze kosten uit op € 83,25 per jaar, dat is € 6,90 per maand.

Lessen en training

Ik rij twee keer per maand mee in een kleine groepsles en heb twee keer per maand een duoles. Ik heb geen trailer en zware auto (scheelt weer kosten), maar vergoed de rijkosten aan de persoon die mij brengt. Op deze manier lessen kost me € 130,- per maand. Dit is veel geld, maar voor mij is dit het absoluut waard. Zonder les kom ik moeilijk vooruit en kan ik niet zo fijn rijden als met les.

Mijn merrie heb ik een tijd in training gehad. Dit is vaak voor een kortere periode en reken ik dan ook tot variabele kosten. Misschien moet je paard in- of doorgereden worden of loop je tegen problemen aan. Training kost meestal tussen de € 300,- en € 800,- per maand.

Stalling

Stallingskosten kunnen erg variëren. Dat ligt aan de faciliteiten maar ook aan de regio waar je woont. Denk aan prijzen tussen de € 100,- en € 400,- per maand. Natuurlijke stalling heeft misschien de naam om goedkoper te zijn, maar daar kun je je nog wel eens in vergissen. Er wordt over het algemeen meer hooi gevoerd dan op een reguliere stal en als je zelf goede faciliteiten wilt betaal je daar ook gewoon voor.

Omdat mijn paarden aan huis staan hoef ik geen maandelijkse stallingskosten te betalen, maar we hebben natuurlijk wel in de wei, afrastering, sproeiers en bestrating moeten investeren. Dit heeft ons tot nu toe zeker € 3500,- gekost (bestrating, weidepalen, stroomdraad, bevestigingsmaterialen, graszaad). We klussen erg ‘budget’ met spullen die we hebben liggen, en af en toe moet er nog wat gemaakt of veranderd worden.

Let op: dit is erg weinig! Wij hebben een zeer droge bodem die goed genoeg is voor paddocks en een relatief goede bodem voor de bak. Hier hebben wij niets aan hoeven doen. Als jouw stuk grond erg nat is, zul je de grond om moeten zetten en wit zand laten storten. Ook stond er bij ons al een basis afrastering die goed genoeg is om stukje bij beetje op te knappen. Als je een groot stuk grond met hout of kunststof wilt omheinen ben je vele, vele malen meer geld kwijt. 

Weidebeheer

Weidebeheer kost in onderhoud nog zo’n € 300,- per jaar, dat is € 25 per maand. Denk aan kalk, organische meststoffen om de bodem in balans te brengen, materieel dat je moet huren om je compost weg te schuiven, mest die je eventueel moet wegbrengen (kost ook geld), en het doorzaaien of opnieuw inzaaien van je wei. Wij hebben een klein stuk grond van 2500 m2, dus als je meer grond hebt zullen deze kosten ook hoger zijn.

Wat kost een paard per maand – de rekensom

Dit is de som per paard per maand, berekend op wat ik gemiddeld standaard doe. Dit kan voor jou dus anders zijn, goedkoper maar ook duurder. Hier zijn dus niet de aanschaf van je paard, tuigage en andere spullen in meegenomen.

Ruwvoer: € 100,-
Krachtvoer en supplementen: € 20,-
Bekappen: € 20,-
Tandarts: € 8,30
Osteopaat of fysiotherapeut: € 6,70
Ontwormen: € 6,90
Andere therapieën: € 6,70

Onderhoudskosten paard per maand: € 168,60

Lessen: € 130,-, dit kan veel duurder en veel goedkoper

Stalling: variërend van € 100,- tot € 400,-, afhankelijk van wat je wilt en waar je woont
Aan huis: € 25,- per maand reserveren voor onderhoud

Dierenarts: variabele kosten, van alleen inenten tot duizenden euro’s. Hier moet je echt een spaarpot voor hebben, of iemand die financieel kan bijspringen als je deze kosten hebt.

Hoe zorg ik dat ik genoeg geld heb voor mijn paarden?

 1. Inzicht. Confronterend, maar heel belangrijk om te weten wat een paard voor jou kost.
 2. Realiteitszin. Drie paarden is te duur voor mij. Dan moet ik veel meer werken en heb ik geen tijd om van ze te genieten. Daarom is twee de absolute max.
 3. Andere dingen laten. Ik koop minder kleding, gadgets en andere spullen. We hebben maar één auto en maken geen verre reizen.
 4. Een aparte ‘Beestelboel’ rekening. Hier stort ik elke maand een vast bedrag op, betaal ik de paardenuitgaven en spaar ik voor grote uitgaven.

Er zijn verschillende banken waar je met potjes kan werken. Bij ASN particulier, KNAB en BUNQ bijvoorbeeld. Zo kun je gratis een aparte rekening openen voor je paard. Ik maak elke maand € 400,- over naar die rekening, als onderdeel van mijn vaste lasten.

Dit is eigenlijk net iets te weinig, maar ik probeer een tijdje of het me lukt om bepaalde dingen goedkoper te doen. Met € 500,- per maand zou ik goed uitkomen. Mijn spaarpot heb ik begin dit jaar helemaal opgevreten. Dit kwam door dure dierenartskosten en medicijnen.

Wat een paard kost is afhankelijk van jouw situatie, maar het is en blijft een dure hobby, passie of manier van leven. Het is maar goed dat ze ons zo gelukkig maken!

Image

Linda Lebesque

Marketing & Branding voor paardenprofessionals 
Aanbod | NP Business Community

Comments

  1. Alruin, lees ik goed dat jullie maandelijks gemiddeld 300 euro per paard kwijt zijn, x 30 paarden, komt op minimaal 9.000 euro kosten per maand voor je paarden?

 1. Ik ken ook iemand die 100 kwijt was incl (wel minder hooi en geen huur van weiland)

  Maar ik had een vraagje, hoe groot zijn deze balen? Wij hebben zelf van die grote nog net verplaatsbare balen van 20 a 25 euro

 2. Beste,
  Mijn visie en ervaring is dat je ongeveer een 300€ per maand zou moeten kunnen betalen alvorens je een paard neemt. En dan mag er nog niet teveel voorvallen waar je een dierenartst bij nodig hebt. De werkelijke kost van een paard is niet de aankoop maar de maandelijkse onderhoudskost. Hopelijk denkt iedereen hier goed over na alvorens een paard te kopen.

Leave a Comment