bamboe voor je paard in de winter

Wintergroen? Niet doen?

In Do It Yourself, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke paardenvoeding by Sietske Metz1 Comment

Vaak krijg ik de vraag of er ook wintergroene eetbare planten voor paarden bestaan. Daar kan ik heel kort over zijn: dat zijn er maar een paar. Hier onder zal ik ze aan je voorstellen.
Maar eerst even dit: de meeste wintergroene planten die we veel op erven en in tuinen gebruiken zoals hulst, taxus, rododendron en sommige soorten viburnums zijn ronduit giftig voor paarden. Pas die dus nooit toe in de buurt van je paarden.

Wintergroen is winddicht?

Wintergroene planten worden vaak en graag toegepast om een beetje kleur maar vooral ook beschutting voor in de wintermaanden te creëren.

Zeker, wintergroene planten en bijvoorbeeld wintergroene hagen lenen zich daar heel goed voor.

Maar ook voor paarden veilige bladverliezende struiken en bomen kunnen, mits slim aangeplant, als een windbuffer ingezet worden.

Denk bijvoorbeeld aan het planten van een dubbele paardenhaag; als je twee parallelle rijen haag aanplant met een afstand van een meter bijvoorbeeld, dan krijgen de struikjes lekker veel ruimte om te vertakken en zo ook voor een dichte haag te zorgen. Het hoeft niet potdicht te zijn om toch functioneel te wezen!

Hetzelfde geld voor het aanplanten van enkele rijen struiken; die bieden al na enkele jaren flink wat extra beschutting. 

Planten voor paarden

Welke planten zijn dan wel wintergroen?

Wil je toch graag wat wintergroene eetbare planten voor paarden in je tuin of op je erf planten, dan zijn er een paar mogelijkheden.

Bamboe!

De grootste en snelst groeiende optie is bamboe. Dit reuzengras biedt jaarrond verse bladeren voor je paard. Het ruisende geluid van de bebladerde stengels werkt rustgevend en kan haast een exotisch gevoel oproepen.

Bamboe heeft wel de eigenschap snel, soms heel snel te groeien en zo hele delen van je tuin of erf te begroeien. Plant bamboe niet in de buurt van je eb- en vloedbak of klinkerbestrating, bijvoorbeeld.

Omdat bamboe een plant is die van nature niet in Nederland voorkomt en qua uitstraling niet in ons landschap past, is het meer een plant die ik zou adviseren dicht bij de woning of stal toe te passen.

Mocht je wel de lusten maar niet de lasten van bamboe willen, plant ‘m dan in een stevige kuip. Mooi bij de entree van je stal! Niet vergeten heel regelmatig water te geven.

Een kleine note: voer niet onbeperkt bamboe aan je paard, er is een gezonde dosering maar heel grote hoeveelheden kunnen gevaarlijk zijn. Let ook op: er is een plant die 'Hemelse bamboe' heet: dit is geen echte bamboesoort en giftig.

bamboe wintergroene eetbare planten voor paarden

De bamboesoort Phyllostachys is ook voor mensen eetbaar!

Braam

Bramen – joepie, er bestaan ook doornloze varianten! -  houden nagenoeg de hele winter wel wat blad, zeker in een zachte winter zoals deze, tot nu toe althans. Enkele  soorten die in de winter nog veel blad vasthouden zijn : ‘Thornless Evergreen’ en ‘Triple Crown’.

Paarden eten  in de winter graag een overgebleven braamblaadje en ook de takken zijn leuk om van te knabbelen. Bramen zijn daarom ideale wintergroene eetbare planten voor paarden.

In de zomer eten ze de verse toppen en bloemknoppen graag. Plant bramen op een ruige plek, in een boswal of op een overhoekje bijvoorbeeld.

De bloesem van braam is prachtig en trekt veel vlinders en bijen aan. De lekkere vruchten eet je natuurlijk zelf op!

braamblad eetbaar voor paarden

Mahonia

Een wat vreemde eend in de bijt is de Mahonia, of mahonie struik. Ik ben het met je eens: deze donkergroene stekelige plant ziet er niet zo eetbaar uit! Ook de heldergele bloemen en de paarsblauwe besjes niet.

Toch is deze plant niet giftig voor paarden en kan er naar behoefte af en toe van gegeten worden.

Mahonia is een plant die que stijl en sfeer meer op het erf of in de tuin en niet zozeer in het landschap thuis hoort. Maar hij past wel in het rijtje wintergroene eetbare planten voor paarden.

mahonie voor paarden

Dennen

Wintergroene bomen zijn er niet zo veel. Toch kennen we in Nederland wintergroene bossen, namelijk van dennebomen. Van de den - Pinus is de wetenschappelijke naam – zijn een aantal soorten geschikt voor paarden: Pinus sylvestris (grove den) en Pinus mugho (bergden). De laatste vormt een struik.

Ook Picea abies, de fijnspar, bij de meesten beter bekend als kerstboom, is een wintergroene eetbare plant voor je paard.

den eetbaar voor paarden

Ga jij je tuin of erf nog veilig ver(winter)groenen?

De komende maanden zijn nog prima geschikt om je erf te ver(winter)groenen. Zodat je komende zomer al samen met je paard van de planten kan genieten. Doen!

Paard&Plant heeft als doel  het aanbieden van eetbare planten voor paarden en het verspreiden van kennis hierover zodat je als paardeneigenaar zelf een gezonde en uitdagende leefomgeving voor je paard kan creëren! In een serie blogs lees je wat Sietske op haar groene en paardvriendelijke erf allemaal doet met paardenplanten.

Verm-X natuurlijke ontwormingGiveaway

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en maak kans op een gratis kuur Verm-X natuurlijke ontworming voor je paard. Natuurlijk ontwormen? Lees er alles over in deze serie van 3 blogs over wormen bij paarden.
Aanmelden

Image

Sietske Metz

Eigenaar kwekerij Arborealis en Paard&Plant
Blogs | Paard&Plant

Comments

  1. Weten jullie een geschikte, wintergroene, eetbaar voor paard en mens soort bamboe die niet woekert? De meeste eetbare soorten die ik kan vinden woekeren en ik denk dat mijn buren daar niet blij van worden.

    Groetjes, Olla

Leave a Comment