Koudere temperaturen, meer regen en meer wind zorgen ervoor dat je paard meer energie nodig heeft om zich warm te kunnen houden. Onbeperkt ruwvoer is hierbij het allerbelangrijkste, maar vaak is ruwvoer alleen niet genoeg. In dit artikel lees je winterse voedingstips voor paarden.
Als het koud is heeft je paard meer energie nodig om warm te blijven. Het verschilt per paard wanneer ze het precies koud krijgen en hierdoor andere voedingsbehoeften krijgen. Als richtlijn kun je aanhouden dat een paard bij 4 graden een hogere energiebehoefte heeft en je je paard dan dus in ieder geval meer ruwvoer zou moeten voeren.
De basis: Onbeperkt ruwvoer
De beste manier om warm te blijven is ruwvoer eten. Het verteren van de vezels in ruwvoer zorgt namelijk voor meer warmteproductie. Ruwvoer bevat veel meer vezels dan krachtvoer of supplementen. Als je onbeperkt ruwvoer geeft, zul je merken dat je paard meer gaat eten. Onbeperkt (of een beetje beperkt door slowfeeders) zorgt ervoor dat je paard continu kan eten en zich dus constant warm kan houden. Naast alle gezondheidsvoordelen is dit natuurlijk erg prettig voor je paard. Je paard kan zelf in zijn of haar behoeften voorzien.
Is je paard insulineresistent of hoefbevangen (geweest)? Dan kun je overwegen om je hooi te laten testen. In hooi zit namelijk ook suiker en zetmeel, en misschien kun je op zoek gaan naar een suiker- en zetmeel armere variant.
Aanvullen met vitaminen en mineralen
Ruwvoer alleen bevat niet alle vitaminen en mineralen die een paard nodig heeft om gezond te blijven. Ook in de winter kun je deze het beste aanvullen. Ik voer zelf geen ‘krachtvoer’, maar een vitamine- en mineralenbrokje. In combinatie met het ruwvoer is dit voor mijn paarden een goede basis. Kies in ieder geval voor een korrel of brokje met zo min mogelijk suiker en zetmeel en andere ballaststoffen. Het kost je paard alleen maar extra energie om deze af te voeren.
Eiwit
Eiwit is de belangrijkste bouwstof voor de spieren. Ook zijn eiwitten de leverancier van aminozuren, die de basis vormen voor opbouw en herstel van spieren en andere weefsels. Een paard heeft altijd goede, hoogwaardige eiwitten nodig, ook in de winter. Als je ziet dat je paard wat schraal wordt en dat de spiermassa afneemt, kun je bijvoorbeeld extra eiwitten toevoegen in de vorm van luzerne, maar liever nog de hoeveelheid ruwvoer ophogen.
Vetten
Om meer calorieën in het voer te krijgen, kun je extra vetten toevoegen. Een paard heeft altijd vetten nodig om goed te kunnen functioneren, maar in de winter kan vet ook voor extra energie zorgen. Als ik extra vet bij geef, kies ik liever voor Omega-3.
Er wordt continu onderzoek gedaan naar Omega-3 en Omega-6 vetzuren in het rantsoen van paarden, de behoefte en balans en de effecten op de gezondheid. Van Omega-3 vetzuren komen steeds meer positieve effecten naar voren, terwijl te veel Omega-6 onder andere kan leiden tot verhoogde ontstekingsactiviteit en verminderde vruchtbaarheid. Omega-6 vetzuren zitten onder andere in zonnebloemolie, maisolie en graan.
Je kunt voor een voer kiezen met een hoog gehalte aan vet. Je kunt ook los vet toevoegen bij je voer. Denk dan aan olijfolie, (ongeraffineerde) lijnzaadolie, kokosvet of gewoon lijnzaad. Al deze vetbronnen bevatten Omega-3 vetzuren.
Water
Als het koud is, wordt het risico op verstoppingskoliek groter. Eén van de belangrijkste oorzaken hiervan is minder water drinken. Minder water drinken in combinatie met meer ruwvoer eten kan leiden tot verstopping. Het is daarom erg belangrijk dat je paard ook in de winter genoeg drinkt. Vorige week schreef ik een artikel met tips om je paard ook in de winter genoeg te laten drinken.
Zout
Vergeet je mineralen of zoutblok niet, ook in de winter maken paarden hier graag gebruik van. Je kunt ook los (Keltisch) zeezout aanbieden in een extra bak water.
Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.
Bronnen: The Horse, Omega Fields, Hoefslag
Comments
Hoi
Ik hou mijn paardjes ook zo en geef ook onbeperkt goed hooi en metazoa. Ik heb 3 waterbakken staan 1 met Keltisch zout 1 met gewoon schoon water en 1 met magnesium toegevoegd. De waterbak met magnesium gaat 2x zo hard. Misschien heb jij daar ook iets aan?
Magnesium toevoegen aan water kan zeker ook een goede optie zijn! Bedankt voor de tip :)