brandnetel voor paarden

Brandnetel voor paarden

In Do It Yourself, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque9 Comments

Brandnetel is een algemeen voorkomend ‘onkruid’ in bermen, tuinen en weides. Maar wist je dat een brandnetel bomvol goede voedingsstoffen zit en ook nog eens gebruikt wordt als medicinaal kruid? Redenen genoeg om deze krachtpatser gewoon lekker in je wei te laten staan.

Waar is brandnetel goed voor?

Brandnetel is hartstikke gezond! Het kruid is rijk aan mineralen, vitaminen, sporenelementen, essentiële aminozuren, proteïnen en voedingsvezels. Het is dus echt een waardevolle aanvulling op de voeding van je paard. Brandnetel wordt ook gebruikt als medicinaal kruid. Het reinigt darmen en bloed, ondersteunt een goede spijsvertering, weerstand en bloedsomloop en helpt met afvoeren van afvalstoffen. Het is wel een vurig kruid en kan voor sommige mensen en dieren wat heftig zijn.

Jeuk

Het belangrijkste kenmerk van de brandnetel zijn de brandharen. Dit zijn fijne holle haartjes die een brandend of jeukend gevoel geven als ze aangeraakt worden. Paarden hebben over het algemeen veel minder last van dat branderige gevoel, toch is mijn ervaring dat ze ze niet zomaar opeten.

brandnetel voeren aan paardenHoe voer je brandnetel aan paarden?

Door ‘m gewoon lekker in je wei te laten staan en te laten groeien! Knip zo nu en dan met een heggenschaar de brandnetel net boven de grond af. Je kunt voor de zekerheid handschoenen aandoen zodat ze je niet prikken. Laat de afgeknipte brandnetels gewoon liggen. Na een tijdje gaat de prik eraf. Als ze er erg veel behoefte aan hebben, eten mijn paarden de brandnetel na een paar minuten al op. Anders laten ze het gewoon even links liggen en eten ze het later op. En als ze het niet opeten is het natuurlijk ook goed, je paard weet zelf of ie het nodig heeft en lekker vindt (of niet).

Vers of gedroogd

Verse kruiden staan het dichtst bij de natuur van het paard, zo zouden ze het in het wild ook eten. Dus heb je vers, probeer dan ook of ze vers willen eten. In de winter zijn natuurlijk niet alle kruiden vers aanwezig. Dan kun je kiezen voor gedroogd. Je kunt gedroogde kruiden kopen, maar ook zelf je kruiden drogen en bewaren voor de winter.

Brandnetelblad is vanwege de reinigende werking een belangrijk ingrediënt van Hilton Herbs DeTox. Dit pure kruidensupplement ondersteunt de lever en de nieren van je paard zodat deze afvalstoffen beter uit het lichaam kunnen afvoeren. De extra ondersteuning met Hilton Herbs DeTox kan voor je paard nét dat beetje extra hulp bieden bijvoorbeeld na een ontworming.
Hilton Herbs DeTox voor gezonde lever

Voer jij ook wel eens brandnetel aan je paarden? Of eten ze het wel gewoon zo uit de wei? Laat het weten in de reacties!

Misschien vind je dit ook leuk: 

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bronnen: Fytotherapie: praktische kruiden- en plantengids, Natuurlijkerwijs, Silverlinde Breda

Comments

  1. Ja ..ik voer wel.eens brandnetel en ik weet dat zelfs de witte dovenetel goed is voor het verhelpen van mok!.

  2. Hoe kan je een brandnetel en paardenbloemen aanplanten? Kan je er gewoon zaadjes ergens voor kopen?

  3. Ik geef de brandnetels als verse thee zeg maar (met blad en al). Dat doe ik door de slobbermash en dat eet ze goed. Ze krijgt om de dag een portie hiervan. Ik was de brandnetels thuis eerst en gooi er dan kokend water op (in een steelpannetje) dat laat ik staan tot het afgekoeld is en dan meng ik alles door de slobber. Verse brandnetel zo (dus rechtstreeks na get plukken) geven vondt ze niet fijn.

    1. In de herfst heb ik brandnetels uiygetrokken en laten drogen. Zijn deze brandnetels nog geschikt als vitaminen ondersteuning voor onze paarden? Voor eigen gebruik kun je allee de toppen van voorjaars brandnetel nemen.

  4. Brandnetels zijn erg goed voor hoefbevangen ponies en paarden. Elke dag gedroogde brandnetels en vooral shetlanders sober voeren en dan zijn ze na 1 week al een stuk beter.

  5. Mijn paard heeft last van jeuk. Ik wil uitproberen of de zuiverende werking van brandnetel hem kan helpen, maar heb geen idee hoeveel ik hem er van zou moeten geven. Ik wil hem verse brandnetel geven, wel geplukt en even laten liggen tegen de stekelige netels…

    Kun je me iets adviseren over de hoeveelheid?

  6. mijn paard heeft waarschijnlijk stalbenen en er wordt gezegt dat dat helpt?
    is dat ook zo

  7. Hoe lang kan ik gemaaide, te drogen gelegde brandnetels bewaren om nog te voeren aan de paarden?

  8. In een oude midden sloot in mijn paddock staan enorm veel brandnetels. Volgens de “kenners” moest ik spuiten. Nu spuit ik nergens in mijn tuin en wei dus ook hier niet. Met de bosmaaier worden ze neergehaald en vormen zo een aanvulling op het voer. De ponnies vinden het heerlijk.

Leave a Comment