paardenplant bomen met geneeskrachtige werking

De geneeskrachtige werking van… bomen!

In Do It Yourself, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke paardenvoeding by Sietske Metz1 Comments

Dat tijm helpt bij een zere keel, lavendel ontspannend werkt en dat je van venkel krampstillende thee kan zetten is voor veel mensen niets nieuws. Kruiden staan alom bekend om hun geneeskrachtige en ondersteunende werking.
Wat minder bekend is maar zeker zo interessant, is dat bomen ook geneeskrachtige en ondersteunende stoffen bevatten, voor jou maar zeker ook voor je paard!
In deze blog zal ik een aantal boomsoorten die voor paarden gezondheid ondersteunend kunnen zijn behandelen.

Bomen als natuurlijke apotheek

Bomen worden als het om paarden gaat veelal aangeplant om schaduw te geven of om bijvoorbeeld de wind te breken. Maar het is ook de moeite waard om eens naar de geneeskrachtige eigenschappen van deze zuurstof leveranciers op zoek te gaan! Zoek eens uit welke van onderstaande soorten je al hebt staan, of welke je zou willen planten.

Wilg

Laat ik beginnen met een favoriete paardenboom: de wilg (Salix alba). Wilgen produceren een stof die in de reguliere geneeskunde nagemaakt wordt om zijn pijnstillende en koortswerende werking.

Los van het feit dat de meeste paarden dol zijn op het verse blad maar ook op de winterse kale takken, kan het aanplanten van wilg je paard de mogelijkheid geven om zelf van deze plant te eten als hij daar behoefte aan zou hebben.

Wilgen worden soms reuzen als je ze uit laat groeien; je kun ze gelukkig heel goed en makkelijk snoeien – of laat je paard dat af en toe doen! – zodat ze op het door jou gewenste formaat blijven.

wilg geneeskrachtige boom voor paard

Wilgen als haag

Linde

Lindebomen (Tilia cordata) sieren heel wat oude en nieuwe boerenerven: ze staan bekend om hun prachtige bloesem en relatief snelle groei. Bovendien kunnen ze net als wilg heel goed tegen snoeien.

Paarden houden erg van het jonge lindeblad maar ook de takken eten ze in de winter graag. Blad en takken zijn een goede bron van calcium, en werken daarnaast kalmerend op de darmen. Ze bevorderen daar de productie van slijmstoffen.

Enne, het jonge blad is super lekker, ook voor ons! Maak er eens een salade van…

linde eetbaar voor paarden

Lindeblad

Meidoorn

Meidoorns (Crataegus) zijn taaie kleine bomen die ook in haagvorm vaak gebruikt worden. Naast mooie witte bloemetjes kan het blad gebruikt worden voor je paard.

In het blad zitten stoffen die het hart versterken en een kalmerende werking op het zenuwstelsel hebben.

Blad van meidoorn kan je inzetten bij hartzeer, bijvoorbeeld bij veranderingen in de kudde zoals verlies of ander verdriet.

meidoorn geneeskrachtige plant voor paarden

Meidoornbloesem

Moerbei

Moerbeien (Morus alba en nigra) zijn prachtige bomen die je in Nederland niet zo vaak ziet misschien. Dat is jammer! Het zijn namelijk veelal mooie en makkelijke bomen waarvan het licht glanzende blad  bloedsuikerspiegel verlagende stoffen bevat. Ook werkt het antibacterieel bij verkoudheden en griepachtige verschijnselen.

Moerbei eetbaar voor paard

Moerbeiblad

Berk

Deze boom kent toch bijna wel iedereen: de berk (Betula pendula). Met zijn witte bast is hij een niet te missen verschijning in ons landschap.

Naast mooi is deze boom ook gezond: het blad en het sap bevatten ontstekingsremmende stoffen. Berk werkt bovendien zuiverend op de lever en verstrekt de nieren.

Berk geneeskrachtige boom voor paarden

Berkenstammen

Lange lijst voor een kleine tuin!

De lijst met geneeskrachtige en gezondheid bevorderende bomen is lang; dit is slechts een kleine greep uit het assortiment.

Gelukkig hoef je zoals ik in eerdere blogs al aangaf geen hele grote tuin te hebben om toch een aantal van deze soorten aan te planten.

Je kan veel bomen zoals meidoorn, linde, wilg en moerbei bijvoorbeeld ook opnemen als onderdeel van een gemengde paardenhaag (zie mijn website voor meer praktische informatie). Zo kun je veel soorten op een relatief klein oppervlak kwijt!

eetbare haag voor paarden

Oogsten uit eigen apotheek?

Hoe doe je dat, paarden van geneeskrachtige en gezondheid bevorderende planten laten eten?

Begin met kleine beetjes – een paar blaadjes -  per soort. Zeker paarden die gewend zijn aan een breed aanbod aan planten en bomen om van te knabbelen, zullen naar eigen behoefte hier en daar een hapje nemen.

Staat je paard op stal of in een wei zonder ander groen, dan kun je af en toe wat takjes aanbieden van verschillende soorten bomen. Let dan eens op waar je paard het meest warm voor loopt! Mijn paard is bijvoorbeeld helemaal dol op moerbei blad.

witte moerbei voor paarden

Witte moerbei

Bomen planten?

Na de zomer breekt het aanplant seizoen weer aan. De zomer is een mooie tijd om te bekijken waar je nog wat schaduw of beschutting van bomen zou willen hebben. Zodat je erf niet alleen groener en koeler wordt, maar ook veelzijdiger en gezonder. Je paard zal je dankbaar zijn!

Natuurwei voor je paard

Meer leren?

In de herfst (3 oktober) geef ik samen met Blauwe Hengst de Themadag ‘Ruwvoer Anders’.

In deze cursus leer je waarom het zo aanvullend en belangrijk is om met paardenplanten te werken. De beste paardenplanten worden deze dag uitgebreid besproken en krijg je een boeket met takken mee naar huis. Meer info over deze dag vind je hier.

Paard&Plant heeft als doel  het aanbieden van eetbare planten voor paarden en het verspreiden van kennis hierover zodat je als paardeneigenaar zelf een gezonde en uitdagende leefomgeving voor je paard kan creëren! In een serie blogs lees je wat Sietske op haar groene en paardvriendelijke erf allemaal doet met paardenplanten.

Hilton Herbs Phytobalm wondcreme voor paardenGiveaway

De geneeskrachtige werking van kruiden in een tube! Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en maak kans op een gratis tube Hilton Herbs Phytobalm: de ideale wondcrème voor in iedere (stal)EHBO koffer!
Aanmelden

Image

Sietske Metz

Eigenaar kwekerij Arborealis en Paard&Plant
Blogs | Paard&Plant

Comments

Leave a Comment