Gras-kruidenmengsels voor paarden: waar moet je op letten?

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Filippien Koornneef1 Comment

In de handel wordt een divers palet aan grassen- en gras-kruidenmengsels voor paardenweiden aangeboden. Door al die mengsels zie je door de bomen het bos niet meer. Welke moet je nu kiezen? Welke zal goed ontwikkelen? Welke is echt goed voor paarden en welke is ook goed voor natuur zoals bijen en vlinders?

Zaai soorten die van nature in Nederland voorkomen


Plantengroei is afhankelijk van de bodemomstandigheden zoals de grondsoort, de voedselrijkdom en de mate van vochtigheid, maar ook van de temperatuur en de daglengtes.

De natuurlijke Nederlandse weiden bestaan uit een andere soortensamenstelling dan de weiden in de Alpen of in het Middellandse zeegebied doordat de omstandigheden in Nederland anders zijn dan in de Alpen of rond het Middellandse zeegebied.

Als je in Nederland een zaadmengsel van weidesoorten van de middellandse zee zaait dan zal dat óf niet opkomen, óf dood gaan door vorst, óf uiteindelijk worden overgroeid door sterkere Nederlandse soorten.

smalle weegbree gezond voor paarden

Smalle weegbree is een Nederlandse weidesoort die heel gezond is voor paarden

Mengsels met peterselie of fenegriek


Zo zijn er mengsels voor paardenweiden op de markt met kruidensoorten als peterselie, venkel, komijn, goudsbloem of fenegriek. Dit zijn geen soorten die van nature in Nederland voorkomen en het heeft dan ook geen zin om deze voor een weide in te zaaien. Ze komen in het eerste jaar misschien wel op maar op den duur zullen ze verdwijnen.

Goudsbloem of calendula niet geschikt voor paardenweide

Calendula of Goudsbloem

De begroeiing van een weide zal altijd teruggaan naar de natuurlijke soorten die daar voorkomen. Tenzij je elk jaar opnieuw wilt zaaien. Maar neem daarvoor dan een aparte strook die je afrastert en zo nu en dan open zet voor de paarden. Want ook door te veel begrazing zullen deze soorten verdwijnen.

In een duurzaam zaadmengsel zitten kruidensoorten die van nature in Nederlandse weiden groeien. Deze inheemse kruidensoorten zijn bovendien een voedselbron voor bijen en vlinders.

Succesvolle kruidenmengsels

Maar niet alleen is het belangrijk dat je inheemse kruidensoorten kiest, kies ook soorten die bij de grondsoort en de vochtigheid van de bodem passen. Op droge zandgrond groeien namelijk andere soorten dan op vochtige kleigrond.

De meeste kruidenmengsels op de markt zijn niet afgestemd op grondsoort of vochtigheid. In sommige mengsels zitten zowel soorten van verschillende grondsoorten als van vochtige of droge grond. Alleen de soorten die bij de omstandigheden passen zullen dan dus opkomen.

zaadmengsel voor paardenwei

Zaai voor je paarden nooit mengsels die voor bijen of vlinders worden verkocht want grote kans is dat er dan soorten in het mengsel zitten die giftig zijn voor je paarden! Kies altijd een mengsel dat speciaal geschikt is voor paarden.

Zorg voor de juist bodemomstandigheden

Verder is het natuurlijk heel belangrijk dat de bodemomstandigheden van de grond waar je het mengsel in gaat zaaien geschikt is voor het mengsel dat je in gaat zaaien.

Zoals ik al in mijn vorige twee blogs heb geschreven, kan met bodemonderzoek worden bepaald wat de bodem nodig heeft om deze geschikt te maken.

Landerade bodemonderzoek

Soms kan het daarnaast nodig zijn om eerst een groenbemester in te zaaien voor je het daadwerkelijke gras-kruidenmengsel in zaait. Groenbemesters verbeteren de bodemomstandigheden en door deze goed toe te passen kan je hiermee de voedselrijkdom van de bodem sturen.

Wanneer bodemomstandigheden namelijk niet aansluiten bij het mengsel dat je inzaait, kunnen dominante grassen en onkruiden de overhand nemen en het ingezaaide mengsel overwoekeren.

Advies is om het inzaaien van je paardenweide goed voor te bereiden en deskundig te laten begeleiden om te voorkomen dat hoge kosten uiteindelijk voor niets worden gemaakt. Zaadmengsels zijn namelijk niet goedkoop.

peterselie paardenweide

Peterselie houdt geen stand in je paardenweide

Graszaadmengsels

Dan over de grassoorten in de grassenmengsels of de gras-kruidenmengsels.

In mijn vorige blogs heb ik geschreven over hoog- en laagproductieve grassoorten. De hoogproductieve soorten zoals Engels raaigras of ruw beemdgras als hoofdsoort zijn ongeschikt voor paarden omdat ze hoge gehalten aan suikers en eiwitten bevatten en een laag vezelgehalte hebben.

Toch bevatten veel grassenmengsels voor paarden overwegend Engels raaigras of ruw beemdgras. Sommige zelfs meer dan 60%!

Een laag gehalte aan Engels raaigras kan niet veel kwaad, als de overige grassoorten maar laagproductief zijn zoals kropaar, reukgras, timoteegras of rood zwenkgras.

Bloemen in paardenwei

Het is kortom heel belangrijk om een mengsel van verschillende grassoorten te kiezen en dan het liefst met inheemse en voor paarden gezonde kruidensoorten.

Verm-X natuurlijke ontwormingGiveaway

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en win een gratis kuur Verm-X natuurlijke ontworming voor je paard. Verm-X is samengesteld uit 11 werkzame kruiden die paarden in de natuur zelf bij elkaar grazen om hun darmflora in topconditie te houden.
Aanmelden

Image

Filippien Koornneef

Adviseur ontwikkeling en onderhoud van gezonde weiden voor paarden
Blogs | Landerade

Comments

  1. Hoi Filippien,

    Ik wil graag een paardenweimengsel gaan gebruiken dat geschikt is op zand(een oude paardenbak) en opgebrachte grond op leem. Heb je een suggestie?
    Groet,

    Wilma

Leave a Comment