Verm-X wormkruiden voor paarden

Voer je paard het jaar rond preventief gezond

In Do It Yourself, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Jantine Steehouder3 Comments

We zijn gewend geraakt om paarden jaar in, jaar uit altijd maar het zelfde voer te voeren. Echter is dat totaal niet hoe een paard in de natuur zou eten! Een wild paard scharrelt zijn kostje bij elkaar en eet wat er binnen het seizoen te vinden valt. Hierdoor blijven ze sterk, vitaal en gezond.
Toch is het jarenlang de norm geweest om krachtvoer aan je paard bij te voeren. Zonder krachtvoer zou je paard flink te kort komen, werd er veelal gedacht. Echter, dat wat wij onder krachtvoer verstaan is eigenlijk niet (of nauwelijks) te vinden in het wild. Er zijn geen slobber rivieren of brokken struiken. Hoe blijven wilde paarden dan toch zo energiek? Met de tips in deze blogpost voer je je paard preventief gezond!

Wilde paarden: divers dieet

Het antwoord zit in de diversiteit aan seizoensgebonden planten.

Wilde paarden hebben veel meer keus aan plantensoorten waardoor ze zelf hun gezondheid kunnen managen. Instinctief weten ze wat ze nodig hebben en op deze wijze houden ze zichzelf in balans.

voer je paard preventief gezond

Onze gedomesticeerde paarden hebben deze vrijheid bijna niet meer. Gelukkig kun je daar zelf wel een positieve rol in spelen. Je kunt zelf het jaar rond allerlei verschillende dingen voeren zodat je telkens weer het lijf triggert en weerbaarder maakt. Hierdoor houd je de weerstand van je paard op peil en ondersteun je het zelf regenererend vermogen van het lijf.

Om het je makkelijk te maken heb ik een overzicht voor je gemaakt. Het is een jaarplanning gebaseerd op de seizoenen en het vergroten van de diversiteit in de voeding: voer je paard preventief gezond.

Basisvoeding

Zorg er voor dat je een kwalitatieve ruwvoer bron (gras en/of hooi) hebt die veel grassoorten bevat.

In het wild kunnen paarden gemakkelijk 25 soorten grassen per dag eten, dus kijk of je dat zoveel mogelijk kunt gaan benaderen.

Tip: het kan dus slim zijn om je weide te gaan door zaaien met andere grassoorten. Lees hier meer over de omvorming van je weide naar een kruidenrijke paardenweide.

Kies daarnaast voor een goede balancer waar veel verschillende soorten planten in verwerkt zijn. Hier kan je straks je toevoegingen door heen mengen om het te voeren aan je paard.

Mineralen buffet

Een gemakkelijke manier om nog meer variatie te bieden is door mineralen aan te bieden in buffetvorm. Dit sluit heel goed aan bij deze jaarplanning. Lees hier meer over het buffet.

kruiden voor paarden

Takken en bast

In het dieet van een wild paard zitten ook altijd houtachtige planten. Dat zijn allerhande twijgjes, bast van boomstammen en takken. Leg regelmatig dit soort dingen in de paddock of weide, zodat je paarden naar eigen inzicht er van kunnen knabbelen.

Tip voor als je weinig plantenkennis hebt: download een app op je telefoon die planten kan herkennen, zo weet je of je bepaalde takken wel of niet kan voeren.

Lees hier meer over takken voeren aan je paard.

Jaarplanning: voer je paard preventief gezond

De planning richt zich op het preventief gezond houden van je paard. Uiteraard is het geen rigide plan. Aangezien het weer grillig is, kan het zijn dat je soms moet bijsturen.

Zie deze planning daarom meer als leidraad dan als regel. Laat je er door inspireren, maar durf ook af te wijken als je dat nodig acht.

Januari:

Voer kruiden die de lever versterken (let op: dit is niet het zelfde als ontgiften). Denk hierbij aan hennepzaad, mariadistel, zanddoorn, komijn en gember. Er zijn ook kant en klare kruidenmixen te koop, let hierbij wel op dat je geen mix koopt waar kruiden in zitten die drainage stimuleren.

Hilton Herbs DeTox voor paarden

Februari:

Voer kruiden die wormafdrijvend inwerken. Ik raad altijd een kant en klare wormenkruidenmix aan. Je wilt niet dat wormen resistent raken, dus je moet wel een goede mix voeren om het effectief te laten zijn. Het is ook verstandig om vooraf een wormonderzoek te laten doen, mocht de ei-telling toch hoog zijn, dan kan het verstandiger zijn om chemisch te ontwormen. Lees hier meer over het voorkomen van een wormbesmetting.

De kruidenmixen tegen wormen zijn in de regel wormafdrijvend, het zijn geen vervangers van chemische wormkuren. Maar het kan wel heel nuttig zijn om zo nu en dan een wormafdrijvende mix te voeren, omdat de kans dat je chemisch moet ontwormen hierdoor veel lager wordt. Zeker voor wormgevoelige paarden is dit een aanrader. Lees hier verder over natuurlijk versus chemisch ontwormen.

Maart:

In maart beginnen de meeste paarden met de rui. Dan is het tijd voor een kruidenmix die hier op afgestemd is. Kruiden waar je in ieder geval iets mee kan doen zijn brandnetels, paardenbloem, korenbloem, kurkuma, berkenblad, goudsbloem en bijvoet.

April:

Om de darmgezondheid te ondersteunen is een kuur bokashi & veendrenk een goede keus voor de maand april.

Mei:

Omdat de meeste paarden inmiddels een tijdje uit de weide zijn en daarom meer op de paddock leven is het verstandig zo nu en dan een zandkuur te geven. In mei is een kuur met lijnzaad een slimme optie, omdat je hiermee zowel de rui, als de darmgezondheid als het opruimen van het zand in de hand werkt. Je zou het 3-in-1 kunnen noemen.

 Juni, Juli, Augustus:

Dit zijn maanden om niet zo veel te doen. Meestal is de natuur overvloedig in deze maanden en dat is de tijd om je terug te trekken. Je kan zo nu en dan lekkere snack wandelingen maken met je paard, zodat hij allerhande takken en bermplanten kan eten. Als het warm wordt kun je er extra zeezout bij voeren (of rijkelijk aanbieden in het mineralenbuffet.)

September:

Herhaal wat je in januari hebt gegeven en voeg hier een zandwegkuur met psyllium husk (of vlozaad) aan toe.

Oktober:

Herhaal wat je in april hebt gegeven.

November:

Herhaal wat je in februari hebt gegeven.

December:

Een goed moment om rozenbottels en wat extra luzerne, timothee, esparcette en/of grasbrok bij te geven. Dit geeft wat extra body als het wat kouder weer word. Dit mag je gedurende de koude maanden naar behoefte blijven geven (dus jan. en feb. soms ook nog.) maar overdrijf er niet mee. Een paard moet een beetje afvallen in de winter (uitzonderingen daar gelaten), zo gaat het in de natuur ook en daar is het lijf ook op gebouwd.

Afstemmen op jouw paard

Deze planning is heel algemeen en werkt ondersteunend voor de meeste paarden. Maar het kan ook heel zinvol zijn om de planning nog veel meer op jouw paard af te stemmen.

Verm-X natuurlijke ontwormingGiveaway

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en win een gratis kuur Verm-X natuurlijke ontworming voor je paard. Deze mix van 11 kruiden is speciaal samengesteld uit wormafdrijvende, wormdodende en darmflora ondersteunende kruiden.
Aanmelden

Image

Jantine Steehouder

Specialist natuurvoeding en biologisch weidebeheer
Blogs | PureHorse

Leave a Comment