Elke maand geeft Moniek Jansen een waardevolle trainingstip voor ruiter en paard. Haar oefeningen hebben als doel om op een meer natuurlijke en bewuste manier met je paard te communiceren en samenwerken.
Het voelen en beïnvloeden van de achterbenen
Deze maand geef ik uitleg over hoe je kunt voelen wanneer het paard zijn achterbenen optilt en waarom dit belangrijk is in het trainen van paarden.
Waarom is dit dan zo belangrijk?
Als je kunt voelen waar de benen van je paard zijn in de beweging, bijvoorbeeld in de lucht of juist in de draag- of afzetfase, kun je dit naar wens beïnvloeden.
We nemen de schouderbinnenwaarts als voorbeeld. Als het binnenachterbeen beter onder het zwaartepunt wordt geplaatst, heeft dat als gevolg meer draagkracht op het binnenachterbeen. Dit zorgt er weer voor dat je paard meer schoudervrijheid gaat krijgen in de oefening.
Om dit voor elkaar te krijgen, is het belangrijk om de beenhulp exact op dat moment te geven wanneer het binnenachterbeen in de lucht is. Geef je de beenhulp niet op het juiste moment, dan bereik je precies het tegenovergestelde. Namelijk veel stuwkracht in plaats van draagkracht, wat maakt dat het paard op de ruiterhand gaat leunen en korter word in zijn bewegingen.
Hoe kun je dit leren voelen?
De oefening om te voelen waar de achterbenen van je paard zijn doen we in stap, omdat de stap een viertakt beweging is en elk been afzonderlijk van elkaar wordt opgetild. Het achterbeen verdrijft het voorbeen dus de beenzetting is als volgt: links achter linksvoor rechts achter rechtsvoor (tri-la-tri-di).
Doe deze oefening met zijn tweeën, met iemand die jouw paard kan longeren zodat jij je volledig kan concentreren op de beenzetting en de longeur jou feedback kan geven of je goed zit met je gevoel. Ontspan je spieren en gewrichten van je bekken tot je tenen, zodat je de beweging van je paard goed onder je door kunt voelen golven.
We beginnen met het observeren en voelen wanneer het achterbeen in de lucht is.
Wat voel je als het rechter achterbeen in de lucht is?
- De buik van je paard zwaait uit naar links om plaats te maken voor het rechterachterbeen, het voelt alsof je been naar het paard wordt toegetrokken.
- Het rechterbeen van de ruiter komt tegen het paard aan op het moment dat het paard zijn rechterachterbeen in de lucht heeft.
- De rechter zitbeenknobbel zakt naar beneden en naar voren beweegt.
Nu gaan we observeren en voelen wanneer het achterbeen wordt neergezet.
Wat voel je als het rechter achterbeen neergezet wordt?
- Je zitbeenknobbel komt omhoog en beweegt naar achteren.
TIP: “Doe deze oefening ook eens op een barebackpad je voelt de beenzetting door het direct contact met de paardenrug vele malen beter dan met een zadel.”
Meer informatie over Moniek Jansen en haar werkwijze vind je op haar website Bewust Rechtrichten.