Margreet van Alona aan het werk

Centered Riding, waardevol voor élke ruiter!

In Gezondheid, Grondwerk, Paardengedrag en communicatie by Margeet Bouwmeester9 Comments

Centered Riding ® is een innovatieve manier van paardrijden die de aandacht met name bij de ruiter legt. De ruiter ontwikkelt zo zijn lichaamsbewustzijn waardoor de coördinatie verbetert. Hierdoor wordt het mogelijk om je paard vrijer te laten bewegen en meer harmonie te creëren tijdens de training. Daarmee is Centered Riding waardevol voor élke ruiter!

Waar is Centered Riding op gebaseerd?

De kennis die overgebracht wordt door het toepassen van Centered Riding is gebaseerd op Alexander Techniek. Dit is een leermethode voor het verbeteren van lichaamsbewustzijn en coördinatie, de anatomie van mens en paard en Tai Chi. Het verbetert de balans, beweging en het begrip hoe de geest het lichaam van de ruiter beïnvloedt en andersom. Alexandertechniek leert je begrijpen hoe jouw lichaam en geest ook het paard beïnvloeden. Je leert gebalanceerde, vrije en gecoördineerde bewegingen maken waar jouw paard op zal reageren door beter te bewegen. Zo brengt het jullie naar rijden in harmonie.

logo Centered Riding

Basisprincipes van Centered Riding

Binnen Centered Riding zijn een aantal basisprincipes opgesteld die de ruiter helpen naar een dynamische balans, namelijk:

  • Zachte ogen
  • Blokken bouwen
  • Ademhaling
  • Centreren
  • Heldere intentie
  • Gronden / Aarden

Door het integreren van deze basisprincipes in je rijden verbetert je coördinatie en je lichaamsbewustzijn. Je kunt rijden met minder spierkracht. Dit doet spanning bij jou en jouw paard verdwijnen en maakt het trainen eenvoudiger!

Voor ruiters op elk niveau

Centered Riding wordt met succes toegepast door ruiters van alle disciplines, niveaus en leeftijden en is dus een waardevolle toevoeging voor élke ruiter. Centered Riding is onafhankelijk van discipline en geschikt voor iedere ruiter ongeacht leeftijd, niveau, competitie ruiter of recratieve ruiter.

Sally Swift: grondlegster van Centered Riding

Wie is Sally Swift? Sally Swift is grondlegster van Centered Riding en wereldberoemd door het overdragen van haar waardevolle kennis. Op dit moment zijn er ruim 1.000 instructeurs actief die haar kennis, zowel voor als nu na haar overlijden in 2009 op 96 jarige leeftijd, in leven houden en verspreiden.

Sally Swift en Margreet Bouwmeester

Sally Swift en Margreet Bouwmeester

In één van haar boeken vertelt Sally: “Nadat bij mij tijdens mijn 7e levensjaar scoliose (een slag in de ruggenwervel) was gediagnosticeerd volgde ik tot mijn 20e therapie bij Mabel Elsworth Todd, auteur van het boek “the thinking body” ofwel het denkende lichaam. Door het werk met Mabel begreep ik het belang van lichaams-bewustzijn. Met hetgeen ik bij Mabel Todd geleerd had ging ik experimenteren tijdens het paardrijden.”.

Dit experiment bleek een succes! Naast de kennis die Sally had opgedaan bij Mabel Elsworth Todd volgde zij vele jaren Alexander Techniek lessen bij diverse teachers. Naast haar kennis en ervaring over de Alexandertechniek studeerde ze martial arts zoals Aikido & Tai Chi. Ook deed ze veel kennis op over de anatomie van ruiter en paard.

In het jaar 2006 werd Sally als 4e genoemd op de lijst van de 100 meest invloedrijke trainers na een enquête die gehouden werd door een Duits dressuurmagazine. Zij ontving op haar 95ste een prestigieuze prijs voor haar wereldwijde revolutionaire invloed op paardrijden in de 20ste eeuw. Ook was zij best selling author van twee boeken over Centered Riding, waarvan deel 1 inmiddels in 9 talen is uitgebracht.

Meer lezen over Centered Riding?

Wil je meer weten over Centered Riding en de basisprincipes? Houd dan  Natuurlijk Paarden in de gaten, want in mijn volgende blogs ga ik hier dieper op in. De volgende blog gaat over Zachte ogen. Wat is dat en hoe beïnvloedt het jouw rijden?

Margreet Bouwmeester schrijft voor Natuurlijk Paarden een serie blogs over Centered Riding. Margreet geeft met haar bedrijf Alona al meer dan 20 jaar Centered Riding lessen. Ze heeft zich door vele opleidingen en ervaring ontwikkeld tot Awareness Trainer voor paard en ruiter. Sinds 2018 is Margreet Gecertificeerd Alexander Technique Teacher. Bij Alona kun je Centered Riding trainingen en opleidingen volgen.

Margeet Bouwmeester

Margreet Bouwmeester

Awareness trainer voor paard en ruiter | Centered Riding training en opleiding
Blogs   | Alona

Leave a Comment