Angst voor je paard: een onderwerp waar veel mensen niet graag over praten. Zoals je in mijn eerste blog in deze serie Angst voor je paard al kon lezen: veel mensen schamen zich voor hun angst. Dit is echter nergens voor nodig! Iedereen ervaart wel eens angst. In de twee voorgaande blogs over angst voor je paard vind je meer informatie over wat angst precies is en welke soorten angst voor paarden of paardrijden er bestaan. Ook kun je lezen wat een specifieke angst voor jou persoonlijk betekent. In deze derde aflevering in de serie Angst voor je paard onderzoek ik hoe je kunt omgaan met je angst voor paarden of paardrijden.
Je bent bang voor je paard: wat nu?
Angst voor je paard: je praat er liever niet over, maar het is een gevoel waar veel ruiters mee te maken hebben. Angst is een emotie die we allemaal kennen. Wat kan je helpen om met je angst om te gaan?
Je angst is waarschijnlijk ontstaan na een vervelende, misschien pijnlijke ervaring. Of je na deze ervaring bang wordt, ligt ook aan je karakter. Afke Teunen in ‘Tussen je oren, onder je cap’: “de ene persoon is nu eenmaal banger dan de andere”. Teunen beschrijft een vicieuze cirkel waar je in terecht kan komen. Als je na een nare ervaring steeds maar blijft denken aan wat er allemaal mis kan gaan, wordt een situatie al eng als je er gedachten aan wijdt. Misschien denk je: ‘dan vermijd ik voortaan de angst’. Dit is echter geen oplossing: “de angst blijft en zal bij de volgende vervelende gebeurtenis verder oplaaien”.
Omgaan met angst voor je paard
Paarden laten ons zien dat angst op zich geen probleem is. Angst is voor hen, en voor ons, absoluut nuttig om te kunnen overleven.
Na alles wat je hebt kunnen lezen in deze blogserie Angst voor je paard, is het eerste waar je je angstige zelf een groot plezier mee kunt doen: je angst erkennen. Geef je voor jezelf toe dat je angstige gevoelens hebt, dan komt er ruimte om deze gevoelens verder te onderzoeken.
Het helpt om de lichamelijke reacties die bij je angst horen, te beschrijven. Wat voel je? Wat gebeurt er in je lichaam? Voel je je hart heel snel kloppen, spannen je spieren zich strak aan?
Bedenk waar de angst nuttig voor kan zijn: je wordt alert, omdat je op het punt staat iets spannends te doen, je grenzen te verleggen.
Angst werkt vaak verlammend. Je fantasie gaat met je op de loop, de meest vreselijke rampscenario’s gaan door je hoofd: wat er allemaal niet mis zou kunnen gaan! Hierdoor blokkeer je helemaal. Het kan helpen om – al dan niet met hulp van een begeleider – je focus te verleggen.
Probeer je een leuke gebeurtenis van de afgelopen week voor de geest te halen, of de mooie omgeving in je op te nemen. Een lichamelijke ontspanningsoefening kan ook helpen. Je angst kan zo gerelativeerd worden, waardoor er weer ruimte komt voor fijne gevoelens over het paard of het paardrijden.
Angst en je lichaam
Angst heeft een sterke lichamelijke component. Bang zijn gaat vaak gepaard met hoge spanning in je spieren. Typerend voor angst zijn hoog opgetrokken schouders, een gespannen nek, een over het gehele lichaam hogere spierspanning een versnelde, hoge inademing en een minder diepe uitademing.
Het voordeel van het lichamelijke van angst, is dat je met veranderingen in lichaamshouding een verandering in je gevoel kan bewerkstelligen. Oefeningen in lichaamshouding, maar ook ademhalingsoefeningen hebben vaak – zeker op korte, maar ook op lange termijn – een heel positieve uitwerking op het verminderen van angstgevoelens.
Wat kan de angst voor mijn paard mij opleveren?
Onderwerp jezelf eens aan een onderzoek. Vraag je af: wil ik iets met mijn angst? Ga ik verder met proberen de angst die ik voel voor paarden of paardrijden te overwinnen? Stel jezelf de vraag wat jou zou kunnen helpen om met de angst om te leren gaan. Misschien voel je dezelfde angst ook op andere gebieden in je leven? Denk aan je werk, studie of contacten met je familie. Is de angst herkenbaar? Kan je dan ook aanwijzen wanneer in je leven je de angst juist niet voelt? Dit kan je inzicht geven in waar je angst vandaan komt. Met dat inzicht kan je leren de angst te relativeren en te accepteren dat hij bestaat en zelfs nuttig kan zijn.
Miriam Nieuwe Weme in Amazone: “De focus moet bij angstige ruiters juist niet liggen op het rijden, maar op het herwinnen van het vertrouwen. In kleine stappen opbouwen is daarbij belangrijk, om weer positieve ervaringen met paarden of paardrijden te kunnen beleven.”
Kom je er zelf niet uit, zoek dan hulp van een coach, psycholoog of rijinstructeur met ervaring.
Angst: iedereen kent het!
Bij het springen vloog je zelf over de hindernis, terwijl je paard bleef staan. Of je paard besloot tot een megabok bij het aanspringen in galop tijdens jullie ontspannen ritje in het bos: plotseling lag je ernaast. Misschien stond je paard op je voet, terwijl je hem aan het opzadelen was. Of trok je de singel net iets te enthousiast aan en had je een beet in je bil te pakken. Ik durf te beweren dat alle paardenmensen wel eens in een dergelijke situatie terecht zijn gekomen.
Ik hoop dat je na het lezen van mijn drie blogs over angst voor je paard weet dat je niet de enige bent die met dit gevoel te kampen heeft. Schaam je dus alsjeblieft niet voor je angst!
Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Begin met het accepteren van je angst, ga op onderzoek uit waar de angst vandaan komt en werk dan – al dan niet met professionele begeleiding – toe naar het in kleine stappen aanpakken van je angst.
Lees ook Linda's blog Hoe ik van de angst voor mijn paard af kwam.
Bronnen
Monika Mehlem: Angst, Plädoyer für ein ungeliebtes Gefühl (Therapeutisches Reiten, 3/99 26. Jahrgang)
Miriam Nieuwe Weme: Angst (Amazone, augustus 2005)
Afke Teunen: Tussen je oren, onder je cap (Boekenbrouwers, 2018)
Giveaway
Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en win een gratis kuur Verm-X natuurlijke ontworming voor je paard.
Aanmelden
Marianne Gloudemans
Redactie NatuurlijkPaarden.nl
Blogs