Het paddock paradise is een looppad om je weides heen waar de paarden onbeperkt in rond kunnen blijven lopen. Dit wordt gestimuleerd door op verschillende plekken voer, water, rolmogelijkheden en beschutting aan te bieden. Ik ben helemaal fan van dit systeem en heb daarom alle informatie op deze site voor jullie verzameld.
Oorspronkelijk komt dit idee van Jaime Jackson en is het bedoeld om door verschillende ondergronden op het pad de hoeven te verbeteren. Maar een paddock paradise heeft veel meer voordelen voor mens én paard, zoals sociaal contact, bewegingsvrijheid, gemak, gezondheid en een natuurlijk eetpatroon.
In een paddock paradise is hooi of ander ruwvoer de hoofdvoeding van een paard en wordt de grasinname beperkt. Steeds meer mensen ontdekken dat hun paarden gevoelig zijn voor gras: denk aan hoefbevangenheid, zomereczeem en insulineresistentie. Doordat in een paddock paradise de grasinname beperkt wordt, kan dit een heel geschikte manier van ‘stallen’ zijn voor paarden die gevoelig zijn voor gras of snel dik worden. Door het vele lopen wordt ook de spijsvertering van de paarden bevorderd en wordt het natuurlijke gedrag gestimuleerd.
Daarnaast is een paddock paradise een super leuke manier om de vaak kleine ruimte die we voor onze paarden beschikbaar hebben goed te benutten. Wil je voorkomen dat je paard zich gaat vervelend? Hier vind je allerlei tips en inspiratie om je paddock of wei extra leuk te maken voor je paard. In dit onderzoek lees je wat dit voor je paard doet.
Hoe ziet zo’n paddock paradise er dan uit?
Een paddock paradise is eigenlijk gewoon een wei in een wei. Rond een kleinere wei maak je een looppad dat qua breedte aangepast moet worden aan de grootte van je paarden en de groep. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren. Bijvoorbeeld een pad om je bak, twee kleine weides met een achtje er omheen, een pad door een stuk bos, die je kunt afwisselen met open plekken.
Schuilstallen of –wanden zorgen voor beschutting tegen zon, regen, wind en vliegen. Je kunt hindernissen plaatsen om ze bezig te houden en uit te dagen, zoals een boomstam waar ze overheen moeten stappeb of blokken/pionnen waar ze omheen moeten lopen. Veel paarden vinden heuvels erg leuk en als ze omhoog moeten lopen trainen ze meteen hun eigen spieren. En je kunt je natuurlijk ook uitleven met kliko’s, tonnen, vliegengordijnen en vlaggetjes. Kijkt je paard meteen nergens meer van op tijdens een wedstrijd of buitenrit!
Voorbeelden van Paddock Paradises
Natuurlijk Paarden brengt regelmatig een nieuwe blog in de rubriek ‘Buitenkijken bij..’ Deze rubriek is speciaal ingericht om je aan de hand van voorbeelden van échte Paddock Paradises te inspireren. Zie bijvoorbeeld de Paddock Paradises van Stephanie en Annemarieke.
- In dit artikel zie je allerlei voorbeelden van paddock paradises op Pinterest.
- Bless en Bieke in hun paddock paradise
- De evolutie van een paddock paradise
- Een paddock paradise op 4000 vierkante meter
- En niet te vergeten: mijn paddock paradise op 2000 vierkante meter
Lessen van ons eerste paddock paradise
Ik heb al twee keer een paddock paradise opgebouwd. De eerste keer was op een wei die we gehuurd hebben, de tweede keer in de wei bij ons eigen huis. Het leuke is dat ik in die huurwei heel erg veel heb kunnen uitproberen en echt heb ervaren wat wel en vooral niet werkt. Dit heb ik allemaal toe kunnen passen op ons nieuwe stekje. In dit artikel vertel ik mijn ervaringen na één jaar paarden aan huis.
De belangrijkste tips + aanvullingen na de tweede aanleg zijn:
- Veel stoep of andere verharding. Ik kan je echt aanraden om de meest gebruikte looproutes door de paarden én door jou zeker te bestraten. Denk bijvoorbeeld aan de voerplaats, de route naar de mesthoop en de drinkbak.
- Maak meerdere grote plekken waar je gaat voeren en zet de slowfeeder of voerbak op een plak waar ze er allemaal goed omheen kunnen staan. *In mijn tweede paddock paradise heb ik vijf vaste voerplekken met een slowfeeder en meerdere ruime voerplekken op de grond.
- Zorg bij alle plekken waar ‘iets’ kan (eten, drinken, liggen) voor voldoende ruimte en vluchtmogelijkheden.
- Gras is overrated! Ik heb best veel grond opgeofferd om gras op te laten staan. Maar als ik kijk hoe snel ze dat opeten, hoeveel werk het is om te onderhouden en dat ze eigenlijk veel beter op hooi reageren, zou ik de volgende keer veel minder gras laten staan en meer loopruimte creëren. *Bij mijn tweede paddock paradise heb ik daarom ook bewust gekozen voor minder gras en dat bevalt prima!
- Zorg voor een ruime inloopstal én diverse rol- en ligplekken, liefst ook wat met los zand. *Op ons tweede plekje hebben ze een heerlijke stal waar ze alleen gebruik van maken als het stormt of heel warm is. Ook hebben we verschillende soorten zand waar ze graag in liggen te chillen.
- Als je de ruimte hebt, houd je bak dan alleen voor het rijden. Ik heb een bak en paddock ineen en die wordt echt met de maand slechter om op te rijden. *Dit heb ik nu ook toegepast, maar de consequentie daarvan is wel dat ik in verband met de ruimte een 20×20 bak heb. Voor mij is dit voldoende.
- Ga voor ronde vormen. Ik merk echt dit dat zorg voor meer beweging, je creëert extra relaxplekken en het staat gewoon veel leuker.
Hoe we ons tweede paddock paradise hebben opgebouwd
Wij wonen sinds december 2014 op onze droomplek en hebben in die tijd ons relatief kleine stukje paardenwei omgetoverd tot paddock paradise. Hierbij moet ik trouwens wel bekennen dat ik officieel eigenlijk geen paddock paradise heb omdat ik geen heuvel en vijver heb, maar dat mag de pret niet drukken ;)
De track loopt helemaal rondom het perceel met daarin een organisch gevormde wei en een vierkante bak. Tussen de wei de bak hebben we een doorgang gemaakt zodat je een soort creatieve 8 krijgt. Aan de rechterkant loopt de track recht, aan de linkerkant is het meer een golvend geheel. Dit golvende werkt heel erg goed, de paarden hebben zo meerdere plekken waar ze lekker kunnen relaxen en maken hier ook echt gebruik van. De paarden kunnen trouwens volledig in de bosrand, de afrastering staat daarachter. Ze knabbelen lekker aan blaadjes en af en toe wat bast, maar maken de bomen absoluut niet kapot. Over de track staan meerdere slowfeeders en bakken.
De wei heb ik doorgezaaid met kruiden en andere gewassen en heb ik pas in juli stukje voor stukje opengedaan. Omdat het gras zo lang en taai is, hebben ze er nog best lang over gedaan om ‘m leeg te eten. Omdat we nog geen puls hebben, heb ik de wei niet zo goed kunnen beregenen als ik wilde en heeft mijn weideproject niet zo fantastisch uitgepakt als ik wilde. Wel is de basis gelegd voor het nieuwe seizoen en heeft het ook gewoon even tijd nodig, dus volgend voorjaar ga ik jullie zeker versteld laten staan met foto’s van een droomwei ;)
Wil je alles lezen over de opbouw van ons paddock paradise? Hieronder vind je de artikelen.
- Bestrating aanleggen in een paddock paradise
- Binnenring + Shetlanderproof maken van de wei
- De basis van ons paddock paradise
- De bosrand bij de paardenwei betrekken
- De verhuizing naar ons nieuwe plekje
Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.
Comments
Hoeveel m2 heb je nodig per paard?
Hello,
I’ve read your article with a lot of interest. I’ve my horse for the first time at home on an area of approximately the same size of yours (2500 m²). Can you tell me if you’re still happy of the paddock paradise you designed. How do you manage grass, hay and so on?
Best regards,